FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Germany at War 19391945
Quiz about Germany at War 19391945

Germany at War 1939-1945 Trivia Quiz


This shouldn't cause war buffs any problems, but it may make you think.

A multiple-choice quiz by Panzergroup1. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. World War II for Experts

Author
Panzergroup1
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
354,769
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
727
Last 3 plays: Guest 107 (5/10), Guest 1 (5/10), Guest 207 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which city on the Baltic coast was used by Hitler as a pretext for the German aggressive political behaviour toward Poland prior to the outbreak of World War II? Hint


Question 2 of 10
2. Germany signed a non-aggression pact with the Soviet Union prior to their invasion of Poland, and in a secret clause of this treaty it was agreed that Soviet Union would participate in the attack, but what date did Soviet forces cross the Polish border? Hint


Question 3 of 10
3. After defeating Poland Hitler was anxious to launch an attack in the West. However, there were numerous delays resulting in the attack only commencing on what date? Hint


Question 4 of 10
4. Before embarking on the attack through the Low Countries Hitler turned his forces northwards, invading Denmark and Norway. The German forces in the far north at Narvik were forced to take up defensive positions on the Swedish border. Who was their commander? Hint


Question 5 of 10
5. British and French forces were forced into a defensive ring around Dunkirk and seemed to be at the mercy of the German armed forces and Luftwaffe, and yet a large proportion escaped back to England thanks to the British Navy and the Royal Air Force. How many? Hint


Question 6 of 10
6. The German High Command had no established planning for the invasion of Britain but eventually came up with one and gave the operation a code name. What was it? Hint


Question 7 of 10
7. The German invasion of the Soviet Union had set a specific line to reach referred to as the A-A line, what Russian cities did the A-A stand for? Hint


Question 8 of 10
8. Hitler, against the protestations of Guderian and several other high ranking officers, switched the focus of the Blitzkrieg south to surround Soviet forces around Kiev, at which city did the forces coming from the North meet those coming from the South, trapping more than 650,000 men? Hint


Question 9 of 10
9. The assault on Moscow, operation Typhoon, was finally resumed on 30th September 1941 but failed. What suburb of Moscow was as close as the German Army got? Hint


Question 10 of 10
10. The German 6th Army formed a hedgehog position around Stalingrad and, after orders from Hitler, waited for relief from outside. What Russian town, held by the Germans, was closest to the relief forces? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 15 2024 : Guest 107: 5/10
May 05 2024 : Guest 1: 5/10
May 03 2024 : Guest 207: 8/10
Apr 25 2024 : Guest 96: 6/10
Apr 15 2024 : Guest 31: 3/10
Apr 04 2024 : Dreessen: 8/10
Apr 04 2024 : Guest 213: 5/10
Apr 02 2024 : Guest 174: 6/10
Mar 31 2024 : Guest 86: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which city on the Baltic coast was used by Hitler as a pretext for the German aggressive political behaviour toward Poland prior to the outbreak of World War II?

Answer: Danzig

This city had already been infiltrated by German fifth columnists. The neighbouring Polish port of Gdynia was shelled from the sea within hours of the opening of hostilities.
2. Germany signed a non-aggression pact with the Soviet Union prior to their invasion of Poland, and in a secret clause of this treaty it was agreed that Soviet Union would participate in the attack, but what date did Soviet forces cross the Polish border?

Answer: 17th September 1939

The Polish Army had to all intents and purposes ceased to exist by the time the Soviet Army crossed the border and they met almost no opposition.
3. After defeating Poland Hitler was anxious to launch an attack in the West. However, there were numerous delays resulting in the attack only commencing on what date?

Answer: 10th May 1940

The German attack, spearheaded by their panzer divisions, smashed through the wooded area called the Ardennes, an area the allies considered to be impenetrable. The German forces pushed quickly through and established bridgeheads over the Meuse river with almost no interference from the Allies.
4. Before embarking on the attack through the Low Countries Hitler turned his forces northwards, invading Denmark and Norway. The German forces in the far north at Narvik were forced to take up defensive positions on the Swedish border. Who was their commander?

Answer: Dietl

Hitler regarded Eduard Dietl as a hero and in June 1940 he was awarded the oak leaves cluster to the Knight's Cross of the Iron Cross. He spent most of his career fighting in the Northern Theatre.
5. British and French forces were forced into a defensive ring around Dunkirk and seemed to be at the mercy of the German armed forces and Luftwaffe, and yet a large proportion escaped back to England thanks to the British Navy and the Royal Air Force. How many?

Answer: 338,226

Although the Germans had sufficient forces to have been able to take Dunkirk Hitler made the mistake of believing what he was told by Goering - that his Luftwaffe could do the job.
6. The German High Command had no established planning for the invasion of Britain but eventually came up with one and gave the operation a code name. What was it?

Answer: Sealion

Hitler never really felt that the operation would take place and his attention was focused on the East and his desire to destroy the Bolshevik menace and free Europe from Communism.
7. The German invasion of the Soviet Union had set a specific line to reach referred to as the A-A line, what Russian cities did the A-A stand for?

Answer: Archangel-Astrakhan

The Germans set this line and determined that they would create a vast eastern rampart of settlers who would act as a living wall constantly fighting off the Russian people still surviving in the vast hinterland.
8. Hitler, against the protestations of Guderian and several other high ranking officers, switched the focus of the Blitzkrieg south to surround Soviet forces around Kiev, at which city did the forces coming from the North meet those coming from the South, trapping more than 650,000 men?

Answer: Lokhvista

The delay in recovering the forces, sending them back north and re-equipping them is considered one of the main reasons why Moscow did not fall to the the German army.

Lokhvista is about 200 km east of Kiev. It was here that the panzers of Guderian linked up with Rundstedt, capturing over 650,000 Soviet troops and destroying almost the entire Soviet southern military force.
9. The assault on Moscow, operation Typhoon, was finally resumed on 30th September 1941 but failed. What suburb of Moscow was as close as the German Army got?

Answer: Khimki

In this small suburb the German troops were only the distance of a tram ride away from the centre of Moscow. They were that close!
10. The German 6th Army formed a hedgehog position around Stalingrad and, after orders from Hitler, waited for relief from outside. What Russian town, held by the Germans, was closest to the relief forces?

Answer: Marinovka

For several days in December 1942 the Germans in the Marinovka, "Nose", could hear the forces fighting to reach them and hoped that they would be rescued and be able to go back to Germany and see their loved ones. The relief foundered and by the end of December rescue was nothing more than a forlorn hope. Less than 5,000 of the 91,000 captured men ever saw Germany again, and that wasn't until 1955.
Source: Author Panzergroup1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us