FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about WWII Trivia Ships and Planes
Quiz about WWII Trivia Ships and Planes

WWII Trivia, Ships and Planes Trivia Quiz


Fairly demanding, with some specific knowledge requirements.

A multiple-choice quiz by goofyfoot009. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. World War II for Experts

Author
goofyfoot009
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
340,946
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
830
Last 3 plays: Guest 147 (7/10), Guest 69 (7/10), Guest 173 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Oldsmobile supplied what weapons system to the U.S. Army? Hint


Question 2 of 10
2. "Schräge-Musik" was the name of this German innovation. Hint


Question 3 of 10
3. The British KGV and French Richelieu classes of battleship had numerous similarities, the most obvious of which being: Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following nations did not fly the Thunderbolt in WWII? Hint


Question 5 of 10
5. What was the largest cannon installed in a WWII American pursuit aircraft? Hint


Question 6 of 10
6. What was "T-Stoff" used for by the Luftwaffe? Hint


Question 7 of 10
7. The Heinkel 162 "Salamander" came equipped with an ejection seat. Why? Hint


Question 8 of 10
8. The Do-335 was arguably the fastest piston-engined fighter of WWII. What innovation made this possible? Hint


Question 9 of 10
9. Why did Japanese naval pilots refer to the G4M "Betty" as the "Type One Lighter?
Hint


Question 10 of 10
10. Why was the Kawasaki Ki-61 "Hien" unique? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 29 2024 : Guest 147: 7/10
Mar 26 2024 : Guest 69: 7/10
Mar 26 2024 : Guest 173: 4/10
Mar 15 2024 : Guest 77: 7/10
Feb 27 2024 : Guest 85: 5/10
Feb 20 2024 : Guest 1: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Oldsmobile supplied what weapons system to the U.S. Army?

Answer: 37mm cannons for P-39s.

The cannon fired through the propeller hub, similar to the Bf109.
2. "Schräge-Musik" was the name of this German innovation.

Answer: 20mm cannon installation in a Bf110 cockpit.

Designed for bringing down bombers, the twin cannons were mounted at an angle, firing upward into the belly of a bomber. Interestingly enough, the Japanese employed the same tactics against B-29s.
3. The British KGV and French Richelieu classes of battleship had numerous similarities, the most obvious of which being:

Answer: The quadruple turrets on each class.

While the King George V class had the quad turrets in the "A" and "Y" positions, the Richelieus had both turrets forward, the "B" turred superimposed over the "A" turret.
4. Which of the following nations did not fly the Thunderbolt in WWII?

Answer: Colombia

Japan's version was the J2M Raiden "Thunderbolt". Colombia did obtain some P-47s, post-war.
5. What was the largest cannon installed in a WWII American pursuit aircraft?

Answer: 37mm in the P-39.

The operative word here is "pursuit". The largest cannon installed in an American aircraft was the 75mm in a B-25, but it was designed for anti-shipping and ground attack.
6. What was "T-Stoff" used for by the Luftwaffe?

Answer: It was one of two propellants used to fuel the Me 163.

When combined with the other component, "C-Stoff", a highly sensitive and highly explosive fuel mixture was created, one which frequently resulted in the residual fuel exploding upon a hard landing.
7. The Heinkel 162 "Salamander" came equipped with an ejection seat. Why?

Answer: The intake for the jet engine was directly above and behind the cockpit.

At this point in the war, the Luftwaffe considered their pilots much more valuable than the aircraft, thus pilot safety was paramount.
8. The Do-335 was arguably the fastest piston-engined fighter of WWII. What innovation made this possible?

Answer: A second engine for a pusher propeller.

Oddly enough, an ejection seat was not designed for this aircraft. However, explosive charges to remove the vertical stabilizer and rear propeller were designed for pilot protection upon bailout.
9. Why did Japanese naval pilots refer to the G4M "Betty" as the "Type One Lighter?

Answer: They had a propensity for catching on fire when struck by gunfire or shrapnel.

The lack of self-sealing wing tanks made the Betty vulnerable to even small arms fire.
10. Why was the Kawasaki Ki-61 "Hien" unique?

Answer: It was the only Japanese fighter to use an inline liquid-cooled engine

Initially, the Ki-61 was identified as a Bf-109, then as an Italian aircraft, thus the Allied designation of "Tony".
Source: Author goofyfoot009

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. WWII - Strange & Interesting Facts: 1 Very Difficult
2. World War II Mixture Difficult
3. WWII - Strange & Interesting Facts: 2 Difficult
4. World War II Difficult
5. WWII - Strange & Interesting Facts: 3 Very Difficult
6. The History of World War II Very Difficult
7. WW2 - At a Glance Difficult
8. World War Two : Part A Very Difficult
9. Interesting Facts from WWII: Part III Difficult
10. Second World War [B] Difficult
11. The World At War Difficult
12. World War Two : Part B Very Difficult

4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us