FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about WWII  Strange  Interesting Facts 3
Quiz about WWII  Strange  Interesting Facts 3

WWII - Strange & Interesting Facts: 3 Quiz


This is the third in my Strange and Interesting Facts of World War Two. I hope you enjoy it.

A multiple-choice quiz by HurricaneBill. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. World War II for Experts

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
272,248
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
3 / 10
Plays
4313
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 72 (3/10), Guest 1 (9/10), Guest 73 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who was Morris Cohen? Hint


Question 2 of 10
2. What mistake did three German pilots make at Comiso Airfield on Sicily? Hint


Question 3 of 10
3. What "first" did Ernest Childers, George H. Cannon, Desmond T. Doss and Joseph T. O'Callaghan share? Hint


Question 4 of 10
4. What was noteworthy about British Sergeant-Major Charles Coward? Hint


Question 5 of 10
5. Who was the first American general killed during the war? Hint


Question 6 of 10
6. What was the name of British Field Marshal Bernard Montgomery's dog? Hint


Question 7 of 10
7. This flag officer (admiral or general) graduated from a well-known American military school in 1909 and held, among other awards, the Imperial Order of the Meiji, the Order of the Sacred Treasure and the Order of the Rising Sun. Who of the following is this? Hint


Question 8 of 10
8. Hitler's favorite books were novels about the American Old West. Who was his favorite author of these western novels? Hint


Question 9 of 10
9. What role did Tadao Fuchikami play during the December 7, 1941 raid on Pearl Harbor? Hint


Question 10 of 10
10. No civilian residents of mainland USA were ever killed by an enemy bomb. Is this statement true or false?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 18 2024 : Guest 72: 3/10
Feb 17 2024 : Guest 1: 9/10
Jan 25 2024 : Guest 73: 3/10
Jan 24 2024 : Guest 96: 3/10
Jan 22 2024 : Guest 176: 2/10
Jan 19 2024 : Guest 174: 1/10
Jan 09 2024 : Guest 147: 4/10
Jan 02 2024 : karltrowitz: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was Morris Cohen?

Answer: Both of these

This is a trick question as there were two noteworthy Morris Cohens during the WWII period. One was a spy who was married to Lona Cohen who was a courier for Manhattan Project physicist - and Soviet spy - Theodore Hall and the other was an arms dealer from New York who had been made a colonel by Dr Sun Yat Sen and promoted to general after Sun's death by the Chinese Legislative Yuan.

He got the nickname of Two-Gun Cohen as he always carried two guns.
2. What mistake did three German pilots make at Comiso Airfield on Sicily?

Answer: They landed there

The US 45th Infantry Division had just taken the field when they came in to land. The first one, in a Ju88, was shot at by US flak guns during his landing. When he got out of his plane he shook his fist at the flak batteries. The next two were Me109s. They were all taken prisoner.
3. What "first" did Ernest Childers, George H. Cannon, Desmond T. Doss and Joseph T. O'Callaghan share?

Answer: They won the Medal of Honor

Childers was the first Native American, Cannon was the first US Marine, Doss was the first conscientious objector and O'Callaghan was the first chaplain.
4. What was noteworthy about British Sergeant-Major Charles Coward?

Answer: He was awarded the Iron Cross by Germany.

Coward was captured by the Germans shortly before the fall of France in 1940. In an escape attempt he hid in a hospital with German wounded. He was awarded the Iron Cross in error. He ended up in a prisoner of war camp near Auschwitz where he set up an intelligence network and provided information to the Allies.
5. Who was the first American general killed during the war?

Answer: Herbert Arthur Dargue

Darque was killed when his plane crashed in California on December 12, 1941, while he was headed to Hawaii to take up his post as new commander of the US Army at Pearl Harbor. McNair was killed on July 25, 1944, by allied bombs during Operation COBRA. Buckner, whose father was a Confederate general during the American Civil War, was killed on Okinawa on June 18, 1945, by enemy artillery fire. Bryant is just a friend of mine.
6. What was the name of British Field Marshal Bernard Montgomery's dog?

Answer: Rommel

Interesting. I never thought of Montgomery beating Rommel as being an act of animal cruelty. Willie was Patton's dog, Blackie was McArthur's and Telek belonged to Eisenhower.
7. This flag officer (admiral or general) graduated from a well-known American military school in 1909 and held, among other awards, the Imperial Order of the Meiji, the Order of the Sacred Treasure and the Order of the Rising Sun. Who of the following is this?

Answer: Robert L. Eichelberger

Eichelberger graduated from West Point in 1909. He was a member of the small American force sent to protect American interests during the Siberian Intervention of 1918-1919. As a result of his actions there he received these awards from the Japanese government.
8. Hitler's favorite books were novels about the American Old West. Who was his favorite author of these western novels?

Answer: Karl May

May was one of the best selling German authors of all time and he is chiefly known for his books set in the American West. It is doubtful that he ever visited the American West and his only known trip to the US was well after he had written these books and on that occasion he never went west of Buffalo, New York.
9. What role did Tadao Fuchikami play during the December 7, 1941 raid on Pearl Harbor?

Answer: He was the messenger who delivered the belated "war warning" cable

Fuchikami delivered the now famous telegram, warning of the impending Japanese attack, to the Fort Shafter message center Dec. 7, 1941. It arrived after the attack started - through no fault of Fuchikami's - as it was not marked differently than the other cables he was delivering that day. He didn't know what the message he delivered that day was until about ten years later when he read about it.
10. No civilian residents of mainland USA were ever killed by an enemy bomb. Is this statement true or false?

Answer: False

Five children and a woman were killed on May 5, 1945, near Bly, Oregon, when a Japanese balloon bomb exploded as they were dragging it from the woods.
Source: Author HurricaneBill

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. WWII - Strange & Interesting Facts: 1 Very Difficult
2. World War Two : Part B Very Difficult
3. The World At War Difficult
4. World War II Difficult
5. World War II Interesting Facts Difficult
6. World War II Mixture Difficult
7. The History of World War II Very Difficult
8. World War Two : Part C Very Difficult
9. World War Two : Part A Very Difficult
10. WW2 - At a Glance Difficult
11. Second World War [B] Difficult
12. WWII - Strange & Interesting Facts: 2 Difficult

2/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us