FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about World War II Mixture
Quiz about World War II Mixture

World War II Mixture Trivia Quiz


This is a quiz on various aspects of World War 2.

A multiple-choice quiz by kabeesh. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. World War II for Experts

Author
kabeesh
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
288,211
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
5595
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 142 (2/10), Guest 88 (2/10), Guest 216 (0/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which general led the German tanks into the Ardennes Forest to capture France? Hint


Question 2 of 10
2. What did the British soldiers call their Sherman medium tanks fitted with 17- pounder cannons? Hint


Question 3 of 10
3. These airborne divisions parachuted into Normandy, the 101st Airborne, the 82nd Airborne, and one British division. What was this division? Hint


Question 4 of 10
4. Vice Admiral Mikawa of the Imperial Japanese Navy inflicted one of the worst defeats of the war on the American Navy at which battle in the Pacific? Hint


Question 5 of 10
5. Admiral Isoroku Yamamoto, who was the planner behind the Pearl Harbor attack, was shot down by American P-38 fighters touring which island? Hint


Question 6 of 10
6. Which German general reached the Suez Canal and opened the way to the oil rich Middle East from the desert sands of North Africa? Hint


Question 7 of 10
7. Which Russian general served under the tsar and then a brilliant career under the Communists, all while he was under a never-revoked death sentence? Hint


Question 8 of 10
8. What did Hitler code-name his third major campaign of Russia? Hint


Question 9 of 10
9. Two World War 2 tanks were very evenly matched, and one only had the edge because of enormous production capability. What were these two tanks? Hint


Question 10 of 10
10. What killed famous war journalist Ernie Pyle? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 12 2024 : Guest 142: 2/10
Apr 12 2024 : Guest 88: 2/10
Apr 12 2024 : Guest 216: 0/10
Apr 10 2024 : Guest 166: 6/10
Apr 09 2024 : Alexander87878: 7/10
Apr 08 2024 : Guest 58: 7/10
Apr 06 2024 : Guest 93: 5/10
Apr 04 2024 : Guest 73: 7/10
Apr 04 2024 : Guest 207: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which general led the German tanks into the Ardennes Forest to capture France?

Answer: Heinz Guderian

After von Manstein came up with the idea for a circumvention of the large Maginot Line, and Hitler accepted the idea. The general that led the German armored columns into France was Heinz Guderian.
2. What did the British soldiers call their Sherman medium tanks fitted with 17- pounder cannons?

Answer: Firefly

The Churchill was a box-like heavy tank that was rugged and reliable, and the Crusader was a light tank that could circle around and hit armor from behind. The Tiger was a German tank, which boasted a heavier armor outfit and cannon throughout its service in the war.
3. These airborne divisions parachuted into Normandy, the 101st Airborne, the 82nd Airborne, and one British division. What was this division?

Answer: 6th Airborne

The 22nd SAS is a special forces group, definitely not large enough to carry out an operation of such a large size. The 17th and 13th Airborne divisions were both American units. The 6th Airborne was dropped behind the British and Canadian sectors of Normandy, and captured many important targets, including the famous Pegasus Bridge.

The 6th Airborne was a British unit, but it had many Canadian and Polish elements.
4. Vice Admiral Mikawa of the Imperial Japanese Navy inflicted one of the worst defeats of the war on the American Navy at which battle in the Pacific?

Answer: Battle of Savo Island

A small force of cruisers under Vice Admiral Mikawa slipped behind an American landing force, and struck without warning. They left later that night, leaving behind many American cruisers and transports and no Japanese ships. At the Battle of the Coral Sea, a stalemate occurred when American and Japanese ships slugged it out with carrier-borne fighters.

The Battle of Leyte Gulf was one of the last major naval engagements of the war, where a brilliant Japanese plan turned to nothing due to a lack of fighter support and piloting skills.

A Battle of Tokyo Bay never took place.
5. Admiral Isoroku Yamamoto, who was the planner behind the Pearl Harbor attack, was shot down by American P-38 fighters touring which island?

Answer: Bougainville

After American code-breakers discovered his location, 16 P-38 Lightning fighters hunted his plane down. To hide the secret that the code had been broken, the American intelligence staged it as a coincidental meeting.
6. Which German general reached the Suez Canal and opened the way to the oil rich Middle East from the desert sands of North Africa?

Answer: No German general did that in World War II

Erwin Rommel, known as the Desert Fox, ravaged the British in North Africa. He came very close to reaching Cairo, but the British Field Marshal Bernard Montgomery drove him back in a huge battle at El Alamein. Kesselring was responsible for the German defense of Italy, while Archibald Wavell was the commander of the British Eighth Army before Montgomery.
7. Which Russian general served under the tsar and then a brilliant career under the Communists, all while he was under a never-revoked death sentence?

Answer: Konstantin Rokossovskiy

Konstantin Rokossovskiy was a brilliant general, who was instrumental in driving German forces out of Russia. He also played a part in the Battle of Berlin.
8. What did Hitler code-name his third major campaign of Russia?

Answer: Operation Zitadelle

This third operation was thwarted by the Russians early on thanks to the British code-breaking intelligence. The offensive began around the town of Kursk, where Russian troops waited expectantly. After a large armored engagement, the Germans began a long retreat, one that would ultimately end in Berlin.

The engagement at Kursk has since become recognized as a famous turning point, ranking up on top of the lists alongside Stalingrad and Midway.
9. Two World War 2 tanks were very evenly matched, and one only had the edge because of enormous production capability. What were these two tanks?

Answer: Pzkpf V Panther and the T-34

These two tanks were toe and toe in combat situations, but the T-34 was produced in huge numbers, while the Panther and the heavier Tiger were only produced at an average rate of 148 and 56 a month, respectively. Therefore, the T-34 won the armored conflicts, and facilitated the Russian drive to Berlin.
10. What killed famous war journalist Ernie Pyle?

Answer: Japanese sniper

Just at the end of the war, as Pyle wrote, "I think I have used up all my chances", his jeep was attacked by a sniper on a Japanese island. He dived into cover, but poked his head up when the sniper stopped shooting. The sniper shot him, and he was dead by the time Allied soldiers found him.

He was a well-loved and respected war correspondent who covered almost all conflicts across the war.
Source: Author kabeesh

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us