FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Whats for Dinner  Rationing in WW2
Quiz about Whats for Dinner  Rationing in WW2

What's for Dinner? Rationing in WW2 Quiz


Could you survive on the diet that rationing allowed during the war? This quiz is based on the rations for an average adult, not doing heavy labor.

A multiple-choice quiz by tinky65. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. World War II for Experts

Author
tinky65
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
191,388
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
1518
Last 3 plays: Guest 86 (8/15), Guest 174 (1/15), Guest 138 (0/15).
- -
Question 1 of 15
1. In 1940-41, how often did a Briton get a fresh egg? Hint


Question 2 of 15
2. What delicious American treat was usually always available for purchase in English groceries? Hint


Question 3 of 15
3. Was rabbit rationed?


Question 4 of 15
4. How many eggs per a week was the average German allowed in 1940? Hint


Question 5 of 15
5. How much tea was available, per week, per person, in England? Hint


Question 6 of 15
6. What was the name of the gardens people in Britain were encouraged to grow to supplement their diets?

Answer: (One Word)
Question 7 of 15
7. What year was butter rationed in the U.S.? Hint


Question 8 of 15
8. What occupied nation was the subject of the harshest rationing system during the war? Hint


Question 9 of 15
9. What nation never instituted rationing? Hint


Question 10 of 15
10. Was paper rationed in the U.S.?


Question 11 of 15
11. How did young brides get their wedding cakes made when sugar was rationed to just 4oz per person, per week (in both Britain and U.S.)? Hint


Question 12 of 15
12. In the first few years of the war,the average German received coupons to purchase what item every OTHER year? Hint


Question 13 of 15
13. Were cars available for purchase during the war in the U.S.?


Question 14 of 15
14. Infant mortality decreased in England from 1939 to 1945 (excluding wartime deaths from bombing or war related injury).


Question 15 of 15
15. Rationing continued well into what year in Britain? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 10 2024 : Guest 86: 8/15
Apr 05 2024 : Guest 174: 1/15
Apr 05 2024 : Guest 138: 0/15
Mar 26 2024 : Guest 69: 6/15
Mar 15 2024 : Guest 91: 9/15
Mar 11 2024 : Guest 174: 7/15
Mar 07 2024 : Guest 195: 3/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1940-41, how often did a Briton get a fresh egg?

Answer: Every 2 months

An average British adult was entitled to ONE fresh whole egg every 2 months. Powdered eggs were available, with a coupon, almost always.
2. What delicious American treat was usually always available for purchase in English groceries?

Answer: Spam

Spam was produced in massive amounts, and sent to every allied nation. Although you either loved it or hated it, it provided protein when often nothing else was available.
3. Was rabbit rationed?

Answer: No

Bunny was available in Britain, Australia, and the U.S. without restriction. Hearts, kidneys and stomachs were also not rationed. That dosen't mean it was easy to find such things, however.
4. How many eggs per a week was the average German allowed in 1940?

Answer: 2

The German rationing system was not as restrictive as Britain's in the early years of war. Many food items were plundered from nations such as Belgium and Holland as they fell to the Germans. Obviously, this changed as the war took a different turn in later years.
5. How much tea was available, per week, per person, in England?

Answer: 4 oz

The original amount was 2oz, but it was increased to 4oz. It remained that way then entire war, and even for a while after the war.
6. What was the name of the gardens people in Britain were encouraged to grow to supplement their diets?

Answer: Victory

Every available space was used in some places to grow vegetables to help with the war effort.
7. What year was butter rationed in the U.S.?

Answer: 1943

Butter was available without coupons till 1943, but was very expensive. It went on the ration list so that supplies would be available for Britain. Most people used ration coupons for oleo, which was lard in a tube that had a tiny yellow dye ball to add color just before use.
8. What occupied nation was the subject of the harshest rationing system during the war?

Answer: Poland

In the eyes of the Nazis, the Poles were "sub-human". As a result, they were issued coupons books that barely kept them fed. Worse off were Polish children, and Polish Jews.
9. What nation never instituted rationing?

Answer: Italy

Italy never restricted food, gas, rubber ... Why? I guess they never got around to it!
10. Was paper rationed in the U.S.?

Answer: Yes

If something wasn't useful to the war effort, it was rationed.
11. How did young brides get their wedding cakes made when sugar was rationed to just 4oz per person, per week (in both Britain and U.S.)?

Answer: Provided their own sugar

In the early part of the war, icing was banned as a waste of sugar. Brides would have to provide bakeries with sugar, eggs, and other special ingredients to make the cakes. You can just imagine the saving that it took to come up with those points!
12. In the first few years of the war,the average German received coupons to purchase what item every OTHER year?

Answer: Winter boots

Boots were hard to come by. They were supposed to be sent to the front to clothe the soldiers on the Russian front.
13. Were cars available for purchase during the war in the U.S.?

Answer: Yes

You could buy a used car, but it was worthless to have. You had to have gas coupons, new tires were nonexistent, and motor oil expensive if you even found it. Most plants, like Ford, had turned production lines into wartime lines. Planes, tanks, jeeps ... were produced until the end of the war.
14. Infant mortality decreased in England from 1939 to 1945 (excluding wartime deaths from bombing or war related injury).

Answer: True

According to UKNUTRITION.gov., the wartime diet contained less fatty foods, better serving sizes, and people exercised more (ie. walked or biked) than before the war. As a result, people were leaner and meaner than before. The average age (life expectancy) also increased in Britain.
15. Rationing continued well into what year in Britain?

Answer: 1954

Some foods and goods were still being rationed in Britain, the U.S. and Australia well into the 1950s. Although the U.S. did not have food rationing after 1948, items such as rubber, and aviation fuel were being strictly controlled. Resources were being funneled into areas of Europe and Asia that were devastated during wartime. Humanitarian aid was considered very important.

For example, the Berlin Airlift, and the rebuilding of Japan.
Source: Author tinky65

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. WWII - Strange & Interesting Facts: 1 Very Difficult
2. World War Two : Part B Very Difficult
3. The World At War Difficult
4. World War II Difficult
5. World War II Interesting Facts Difficult
6. World War II Mixture Difficult
7. The History of World War II Very Difficult
8. World War Two : Part C Very Difficult
9. World War Two : Part A Very Difficult
10. WW2 - At a Glance Difficult
11. Second World War [B] Difficult
12. WWII - Strange & Interesting Facts: 2 Difficult

4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us