FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
World War II for Experts Quizzes, Trivia and Puzzles
World War II for Experts Quizzes, Trivia

World War II for Experts Trivia

World War II for Experts Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II

Fun Trivia
27 quizzes and 330 trivia questions.
1.
  WWII - Strange & Interesting Facts: 1   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I was a child living the United States during WWII. It has interested me ever since and I read anything I can get my hands on about this war. This is my first attempt at creating a trivia quiz about it or, for that matter, anything else.
Very Difficult, 10 Qns, HurricaneBill, Oct 17 16
Very Difficult
HurricaneBill
7868 plays
2.
  World War II Mixture   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on various aspects of World War 2.
Difficult, 10 Qns, kabeesh, Sep 01 15
Difficult
kabeesh
5560 plays
3.
  WWII - Strange & Interesting Facts: 2   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is my second "Strange and Interesting Facts" quiz on World War Two.
Difficult, 10 Qns, HurricaneBill, Oct 15 13
Difficult
HurricaneBill
4366 plays
4.
  10 Questions on World War II   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will test your knowledge on World War II and is written especially for all my friends at the Axis History Forum.
Difficult, 10 Qns, Potsdamerplatz, Dec 20 06
Difficult
Potsdamerplatz
6340 plays
5.
  WWII - Strange & Interesting Facts: 3   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is the third in my Strange and Interesting Facts of World War Two. I hope you enjoy it.
Very Difficult, 10 Qns, HurricaneBill, Oct 25 13
Very Difficult
HurricaneBill
4313 plays
6.
  WW2 - At a Glance    
Multiple Choice
 15 Qns
A quiz designed to test your knowledge about WWII, in roughly chronological order. There's more on the later stage than the beginning ...
Difficult, 15 Qns, ctulu24, Jan 18 10
Difficult
ctulu24
4673 plays
7.
  The History of World War II    
Multiple Choice
 25 Qns
After creating the quiz on WWI, I decided to create a quiz on the Second World War, too. In this quiz I've focused on the genuine military operations and events from 1939-45. It's easy ... Enjoy!
Very Difficult, 25 Qns, swashbuckler, Sep 18 18
Very Difficult
swashbuckler
Sep 18 18
5232 plays
8.
  World War Two : Part A   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is a little more difficult than my previous quizes. This will divide the men and the women from the boys and the girls, and see who are the real World War Two Buffs.
Very Difficult, 10 Qns, Regor, Feb 05 15
Very Difficult
Regor
4950 plays
9.
  Interesting Facts from WWII: Part III    
Multiple Choice
 10 Qns
This is the last of my interesting and sometimes unusual facts about WWII.
Difficult, 10 Qns, zambesi, Dec 16 15
Difficult
zambesi
700 plays
10.
  Second World War [B]    
Multiple Choice
 15 Qns
Quiz on various topics concerning World War II ... Good luck.
Difficult, 15 Qns, bowsoljah, Aug 05 11
Difficult
bowsoljah
4557 plays
11.
  The World At War    
Multiple Choice
 10 Qns
A collection of random WW II trivia.
Difficult, 10 Qns, gamesrfun2222, Jun 18 12
Difficult
gamesrfun2222
6739 plays
12.
  World War Two : Part B    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is another difficult quiz. That is not for amateur warbuffs. I hope you do well and enjoy.
Very Difficult, 10 Qns, Regor, Mar 19 17
Very Difficult
Regor
7031 plays
13.
  World War Two : Part C    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is another test about World War Two to see if you are on your toes. Good Luck and Enjoy.
Very Difficult, 10 Qns, Regor, Apr 11 10
Very Difficult
Regor
5043 plays
14.
  What's for Dinner? Rationing in WW2    
Multiple Choice
 15 Qns
Could you survive on the diet that rationing allowed during the war? This quiz is based on the rations for an average adult, not doing heavy labor.
Difficult, 15 Qns, tinky65, Mar 01 10
Difficult
tinky65
1511 plays
15.
  Germany at War 1939-1945    
Multiple Choice
 10 Qns
This shouldn't cause war buffs any problems, but it may make you think.
Difficult, 10 Qns, Panzergroup1, Dec 04 12
Difficult
Panzergroup1
714 plays
16.
  Who, What, When, and Where in WWII    
Multiple Choice
 10 Qns
The objective of this quiz is to name a person, place, event, operation, tactic, strategy and/or equipment (be it a weapon or otherwise) that applies to the world conflict from 1 September 1939 to the surrender of Japan in August 1945.
Difficult, 10 Qns, Joe_Meek, Aug 05 11
Difficult
Joe_Meek
821 plays
17.
  World War II : General Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
This is an average to hard quiz about World War II. Enjoy!
Very Difficult, 10 Qns, DidiGonzales, Mar 12 03
Very Difficult
DidiGonzales
3373 plays
18.
  Random WWII Quotes   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There are many well known and less well known quotes from WWII that I find fascinating. Some of these are fairly easy and others difficult.
Difficult, 10 Qns, HurricaneBill, May 02 11
Difficult
HurricaneBill
606 plays
19.
  World War II: Strange and Less Known Facts    
Multiple Choice
 15 Qns
Read the questions and take your time answering. The obvious guess may not be the correct answer. Give it a shot!
Difficult, 15 Qns, paratroop5, Dec 31 14
Difficult
paratroop5
2962 plays
20.
  World War II - Miscellaneous    
Multiple Choice
 10 Qns
Just a small quiz to test those of you who know a little about the most destructive war in recorded history.
Very Difficult, 10 Qns, karltrowitz, Aug 12 03
Very Difficult
karltrowitz
2054 plays
21.
  World War II Interesting Facts    
Multiple Choice
 15 Qns
It's been fun trying to get somewhere with facts I know absolutely nothing about like the music and movies of today. So I thought it would be fun to do something from my growing up era.
Difficult, 15 Qns, finlady, Mar 03 12
Difficult
finlady
6046 plays
22.
  WWII Trivia, Ships and Planes    
Multiple Choice
 10 Qns
Fairly demanding, with some specific knowledge requirements.
Difficult, 10 Qns, goofyfoot009, Aug 05 11
Difficult
goofyfoot009
825 plays
23.
  "Band of Brothers": We Stand Alone Together    
Multiple Choice
 15 Qns
This is the documentary that all of Easy Company fans should see at least once. It is included with the DVD box-set for "Band of Brothers". Enjoy!
Difficult, 15 Qns, bertallica, May 17 06
Difficult
bertallica
1788 plays
24.
  Second Sino Japanese War Part 1    
Multiple Choice
 10 Qns
One of the bloodiest theatres of World War II, yet one of the least known. Enjoy, and hopefully learn something new, as like I said, this is a often unrepresented and quite forgotten topic. Suggestion: Take the quizzes in order
Difficult, 10 Qns, DanielYHM, Mar 16 17
Difficult
DanielYHM
164 plays
25.
  The Second World War Test Your Knowledge    
Multiple Choice
 10 Qns
A difficult quiz for those who think they know WWII.
Difficult, 10 Qns, pattons3rd, Jun 09 23
Difficult
pattons3rd
Jun 09 23
1787 plays
26.
  "Band of Brothers": We Stand Alone Together, Pt.2    
Multiple Choice
 15 Qns
This is Part 2 on the documentary that all of Easy Company fans should see at least once. The information is based on the special DVD included with the "Band of Brothers" DVD box-set. Enjoy!
Difficult, 15 Qns, bertallica, Jun 09 23
Difficult
bertallica
Jun 09 23
1508 plays
27.
  The War That Changed the World    
Multiple Choice
 20 Qns
Test your knowledge and see if you are one of the best of the best in WWII know-it-alls!
Very Difficult, 20 Qns, nreese21, Jul 04 23
Very Difficult
nreese21
Jul 04 23
2192 plays

World War II for Experts Trivia Questions

1. During the Paris Peace Conference, it was agreed that what would happen to Tsingtao (Qingdao), which had been under German control before the First World War?

From Quiz
Second Sino Japanese War Part 1

Answer: It would be given to Japan

Despite Chinese protests, Qingdao was made Japanese territory, due to the Anglo- Japanese alliance. The Japanese proceeded to use Qingdao as a military base, though they had technically been in control of the city ever since they took it from Germany in 1914.

2. Dr. Eugene Lazowski saved over 8,000 Jews in the ghetto of Razwadow and the surrounding area in Poland from the concentration camps by doing what?

From Quiz Interesting Facts from WWII: Part III

Answer: Injecting them with a special vaccine

He injected Jews and non-Jews with a vaccine containing dead epidemic typhus, which would give them a positive test of the disease. Although the patient would test positive for the disease it had no ill effects and they could fake the symptoms if required. The Nazis were very health conscious and did not want to spread the disease into their concentration camps. The whole area were these people lived was quarantined by the Nazis, thus saving thousands from the concentration camps. In 1958 he immigrated to the USA and in 1976 he became the Professor of Paediatrics at the University of Illinois. Dr. Lazowski died in 2006 at the age of 92.

3. Which city on the Baltic coast was used by Hitler as a pretext for the German aggressive political behaviour toward Poland prior to the outbreak of World War II?

From Quiz Germany at War 1939-1945

Answer: Danzig

This city had already been infiltrated by German fifth columnists. The neighbouring Polish port of Gdynia was shelled from the sea within hours of the opening of hostilities.

4. Oldsmobile supplied what weapons system to the U.S. Army?

From Quiz WWII Trivia, Ships and Planes

Answer: 37mm cannons for P-39s.

The cannon fired through the propeller hub, similar to the Bf109.

5. Admiral William "Bull" Halsey was commander of South Pacific Area by mid October, 1942. Whom did he replace?

From Quiz Who, What, When, and Where in WWII

Answer: Admiral Robert L. Ghormley

The cautious, and somewhat detached, Robert L. Ghormley was relieved of command by Admiral Nimitz on 18 October, 1942. He was replaced by the energetic and aggressive William F. Halsey, Jr., who was on his way to the SPA anyway to command a new naval task force. As commander of the SPA he worked closely with South West Pacific Area commander Gen. Douglas MacArthur to effectively neutralize the Japanese on the Solomon Islands. In what has surprised many historians and critics of MacArthur, both headstrong leaders worked well together. (Incidentally, the spelling of Ghormley with Gh- is correct).

6. On June 6, 1944, who said "Never have so few been commanded by so many"?

From Quiz Random WWII Quotes

Answer: Maj. Gen. Maxwell Taylor

Taylor said this when he and his staff of the 101st Airborne landed amid a small group of enlisted paratroopers during the Normandy airborne drop.

7. Which general led the German tanks into the Ardennes Forest to capture France?

From Quiz World War II Mixture

Answer: Heinz Guderian

After von Manstein came up with the idea for a circumvention of the large Maginot Line, and Hitler accepted the idea. The general that led the German armored columns into France was Heinz Guderian.

8. Who was Morris Cohen?

From Quiz WWII - Strange & Interesting Facts: 3

Answer: Both of these

This is a trick question as there were two noteworthy Morris Cohens during the WWII period. One was a spy who was married to Lona Cohen who was a courier for Manhattan Project physicist - and Soviet spy - Theodore Hall and the other was an arms dealer from New York who had been made a colonel by Dr Sun Yat Sen and promoted to general after Sun's death by the Chinese Legislative Yuan. He got the nickname of Two-Gun Cohen as he always carried two guns.

9. The US Navy put out a length of anchor chain that was how many times the depth of the water?

From Quiz WWII - Strange & Interesting Facts: 2

Answer: 4.5

Most people think it is the anchor that holds the ship in place but it is actually the weight of the chain.

10. Which two German generals came to Rommel's home to arrest him for treason for his complicity in the 20th July bomb plot to kill Hitler?

From Quiz World War II

Answer: Wilhelm Burgdorf and Ernst Maisel

Rommel was arrested by General Wilhelm Burgdorf and General Ernst Maisel. He chose to commit suicide rather than face a trial which would have resulted in the persecution of his family.

11. What was the codename for the breakout at St Lo, Normandy?

From Quiz The Second World War

Answer: Cobra

General Omar Bradley came up with Operation Cobra in July, 1944.

12. In 1940-41, how often did a Briton get a fresh egg?

From Quiz What's for Dinner? Rationing in WW2

Answer: Every 2 months

An average British adult was entitled to ONE fresh whole egg every 2 months. Powdered eggs were available, with a coupon, almost always.

13. Who were known during WWII as "the Brylcreem Boys"?

From Quiz World War II: Strange and Less Known Facts

Answer: Royal Air Force personnel

It was a nickname given to R.A.F. personnel during WWII by other British services in the belief that the R.A.F. were better educated and that some of them were snobs.

14. What was the MAIN reason for the failure of Operation Market Garden?

From Quiz The War That Changed the World

Answer: Failure to update intelligence

The Allied airborne troops were dropped on an SS Panzer division which was unexpectedly refitting at Arnhem. Amazingly, there was no intelligence update in the three days or so before the Operation went ahead. The lack of communication and a British misdrop played a part, too.

15. What were the two code words that the American soldiers used to identify themselves?

From Quiz "Band of Brothers": We Stand Alone Together, Pt.2

Answer: Flash, Thunder & Flash Thunder & Flash and Thunder & Thunder and Flash

If you would hear something and didn't know if it was a German or an American you would yell "Flash". It it yelled "Thunder" back, you would know it was an American. If you heard no reply, you would start shooting. 1st Lt. Frederick T. 'Moose' Heyliger, who took over for Captain Winters in Easy company, was shot by a nervous sentry because he didn't say thunder fast enough.

16. In what year did the US Army establish the Paratrooper Division?

From Quiz "Band of Brothers": We Stand Alone Together

Answer: 1942

This was a brand new concept that the US Army tried, and it became very successful. Most of the men wanted to go into war fighting with the best, and the 506 was the answer.

17. What was the name of the German defence line designed to stop the D-Day invasion?

From Quiz World War II - Miscellaneous

Answer: Atlantikwall

The Atlantikwall was a defensive line of bunkers that stretched from Norway to the Spanish border.

18. What were the Zoot Suit riots?

From Quiz Second World War [B]

Answer: Rioting in Los Angeles

During the summer of 1943 in Los Angeles rioting between young Latinos and servicemen occurred. The press had dubbed these young Latino men 'zoot suiters' in reference to their style of dress. At that time there were many servicemen in the LA area and tension developed between some of the servicemen and some of the Latinos. Then on June 3 several hundred servicemen went looking for young Latino males and many Latinos were beaten. LA police basically said that this was a military problem and did not intervene. Over 150 people were injured and police arrested over 500 Latinos many of them were victims themselves. It was not until June 7 before the military intervened and put a stop to this madness.

19. What was the final fate of the aircraft carrier U.S.S. Saratoga?

From Quiz The World At War

Answer: Sunk in nuclear bomb test at Bikini Atoll

'USS Saratoga,Battleship USS Arkansas can be found there.

20. Which Allied invasion beaches were code-name Cent, Dime and Joss?

From Quiz World War Two : Part C

Answer: Sicily (Operation Husky)

Sicily's invasion beach in Operation Husky was subdivided into three sections. Their code-names were Cent, Dime and Joss. Normandy, North Africa and Southern France used names such as Dog Red, Easy Red, Easy Green, Fox Green, Dog Green, Fox Red, Dog White and Charlie. There were other code-names, however Cent, Dime and Joss were only used in the Sicily invasion.

21. Which country holds the distinction of capturing the greatest number of enemy troops in one place at one time in World War Two?

From Quiz World War Two : Part B

Answer: Germany

German forces captured more than 665,000 Russian troops at Kiev, Ukraine on September 19, 1941.

22. Name the only father and son in the U.S. Army to have landed at Normandy on D-Day 6 June 1944?

From Quiz World War Two : Part A

Answer: Roosevelt

Brig. General Theodore Roosevelt Jr., was with the U.S. 4th Infantry Division and landed on Utah Beach. His son Captain Quentin Roosevelt, was with the U.S. 29th Infantry Division and landed on Omaha Beach June 6, 1944. Sadly, Theodore Roosevelt Jr. died of a heart attack during the battle.

23. General Patton's dog was named

From Quiz World War II Interesting Facts

Answer: Willie

WW2 Fascinating Facts

24. What was the namesake of the Marco Polo Bridge Accident?

From Quiz Second Sino Japanese War Part 1

Answer: The bridge on which it occured was described in accounts by Marco Polo centuries ago

The bridge, while rebuilt many times, was in the place of a bridge that stood across the river when Venetian Merchant Marco Polo came across it. It was described in his memoirs, and the site was long recognized by descriptions both of the original bridge and the surrounding landscape.

25. When Hitler visited Paris in 1940 what did the French do to the Eiffel Tower?

From Quiz Interesting Facts from WWII: Part III

Answer: Cut the lift cables

Parisian engineers cut the lift cables to the tower so that if Hitler and his henchmen wanted to go to the top to get a bird's eye view, they would have to climb to the top. During his visit to Paris, Hitler chose to stay at ground level rather than take the stairs to the top of the Eiffel Tower.

26. "Schr├Ąge-Musik" was the name of this German innovation.

From Quiz WWII Trivia, Ships and Planes

Answer: 20mm cannon installation in a Bf110 cockpit.

Designed for bringing down bombers, the twin cannons were mounted at an angle, firing upward into the belly of a bomber. Interestingly enough, the Japanese employed the same tactics against B-29s.

27. On December 16, 1944 the Ardennes Mountains erupted. Of the three German Armies involved in the offensive, the 6th SS Panzer Army was assigned which mission?

From Quiz Who, What, When, and Where in WWII

Answer: Capture the port of Antwerp.

Sepp Dietrich was really given an almost impossible task. His 6th Panzer Army had to rely on captured Allied gas to fuel its advance as part of the plan. Besides that by no means small feat, the advance also had to count on bad weather grounding the overwhelming superiority in Allied air power. They did achieve surprise, though, as planned.

28. Who said this about what? "I had hoped we were hurling a wildcat onto the shore, but all we got was a stranded whale".

From Quiz Random WWII Quotes

Answer: Winston Curchill - the Allied landings at Anzio and Nettuno, Italy

Maj. Gen. John P. Lucas was in charge of this operation. It was to have outflanked the German Winter Line. The landings were unopposed and a jeep patrol even got to the outskirts of Rome. However, Lucas spent days consolidating and planning. This allowed German Gen. Kesselring to move up and surround the beachhead. Lucas was eventually relieved and replaced with Gen. Truscott.

29. What did the British soldiers call their Sherman medium tanks fitted with 17- pounder cannons?

From Quiz World War II Mixture

Answer: Firefly

The Churchill was a box-like heavy tank that was rugged and reliable, and the Crusader was a light tank that could circle around and hit armor from behind. The Tiger was a German tank, which boasted a heavier armor outfit and cannon throughout its service in the war.

This is category 24821
Last Updated Feb 25 2024 9:13 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.