FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about World War II  Miscellaneous
Quiz about World War II  Miscellaneous

World War II - Miscellaneous Trivia Quiz


Just a small quiz to test those of you who know a little about the most destructive war in recorded history.

A multiple-choice quiz by karltrowitz. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. World War II for Experts

Author
karltrowitz
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
138,430
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
2062
Last 3 plays: Guest 207 (5/10), Guest 1 (6/10), Guest 104 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. What was the name of the German defence line designed to stop the D-Day invasion? Hint


Question 2 of 10
2. What was Operation Galvanic? Hint


Question 3 of 10
3. Who was the designer of the German Focke Wulf 190 fighter? Hint


Question 4 of 10
4. We have all seen the movie "The Longest Day", where two German fighters machine-gun the invading troops on D-Day. But who were the pilots? Hint


Question 5 of 10
5. What was the German "Fall Rot" (Operation Red)? Hint


Question 6 of 10
6. What was Operation Frankton? Hint


Question 7 of 10
7. Which Japanese aircraft carrier was sunk at the Battle of the Coral sea in May 1942? Hint


Question 8 of 10
8. Where would you find a "Biscay cross"? Hint


Question 9 of 10
9. Which Russian armoured unit stopped the German advance on Kursk, at the village of Prokhorovka, on the 12th July 1943? Hint


Question 10 of 10
10. The German 12th army was ordered to break the Russian encirclement of Berlin by Hitler in April 1945. Who was in command of the 12th army? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 16 2024 : Guest 207: 5/10
May 05 2024 : Guest 1: 6/10
May 04 2024 : Guest 104: 2/10
Apr 25 2024 : Guest 96: 6/10
Apr 05 2024 : Guest 213: 4/10
Apr 04 2024 : Guest 207: 5/10
Mar 26 2024 : Guest 69: 4/10
Mar 26 2024 : Guest 173: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the name of the German defence line designed to stop the D-Day invasion?

Answer: Atlantikwall

The Atlantikwall was a defensive line of bunkers that stretched from Norway to the Spanish border.
2. What was Operation Galvanic?

Answer: The U.S. invasion of the Gilbert islands

The invasion of the Gilbert Islands took place in November 1943. The U.S. marines took large casualties in the assault of the largest island in the group Betio, part of Tarawa Atoll.
3. Who was the designer of the German Focke Wulf 190 fighter?

Answer: Kurt Tank

Kurt Tank was the main aircraft designer for the Focke Wulf company. The final version of the Focke Wulf 190 was named the Ta 152 (Tank 152) in his honour.
4. We have all seen the movie "The Longest Day", where two German fighters machine-gun the invading troops on D-Day. But who were the pilots?

Answer: Josef Priller and Heinz Wodarczyk

The two Focke Wulf 190 fighters of JG 26 (Jagdgeschwader or fighter wing 26) strafed the invading British troops on Sword Beach. This was a bit of a shock because the Allied troops had been told beforehand that any aircraft overhead would be friendly.
5. What was the German "Fall Rot" (Operation Red)?

Answer: The invasion of France in 1940

"Fall Gelb", Operation Yellow, the invasion of the Low countries and northern France began on the 10th May 1940. It ended after the Dunkirk evacuation in early June 1940. "Fall Rot", the invasion of France was launched on June 6th 1940 by some 140 German divisions. During this operation, German units advanced as far as Cherbourg and Lyons, as well as capturing Paris itself.

It culminated in the French surrender on June 22nd 1940.
6. What was Operation Frankton?

Answer: The "Cockleshell Heroes' " raid on Bordeaux harbour

The "Cockleshell Heroes" of the British Royal Marines raided Bordeaux harbour in France on the 11th December 1942. They paddled up the river Gironde, in canoes, to their target and seriously damaged five German merchant ships. Of the ten men who set out, only two survived the raid.
7. Which Japanese aircraft carrier was sunk at the Battle of the Coral sea in May 1942?

Answer: Shoho

The U.S. navy lost the aircraft carrier Lexington and the battle is generally regarded as a draw.
8. Where would you find a "Biscay cross"?

Answer: On a submarine

The Biscay cross was a radar warning receiver fitted to German U-boats. It warned of approaching Allied aircraft that were using radar to detect the U-boat on the surface.
9. Which Russian armoured unit stopped the German advance on Kursk, at the village of Prokhorovka, on the 12th July 1943?

Answer: The 5th Guards tank army

The 5th Guards tank army clashed with the German "Totenkopf" SS panzer division in the greatest tank battle in history. Over 1500 tanks fought it out at close range around Prokhorovka. Around 700 tanks remained burning on the battlefield at the end of the battle.
10. The German 12th army was ordered to break the Russian encirclement of Berlin by Hitler in April 1945. Who was in command of the 12th army?

Answer: Walther Wenck

Although the 12th army failed to break through, they did provide a vital escape route for numerous German units and civilians trying to avoid Russian captivity.
Source: Author karltrowitz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. WWII - Strange & Interesting Facts: 1 Very Difficult
2. World War II Mixture Difficult
3. WWII - Strange & Interesting Facts: 2 Difficult
4. World War II Difficult
5. WWII - Strange & Interesting Facts: 3 Very Difficult
6. The History of World War II Very Difficult
7. WW2 - At a Glance Difficult
8. World War Two : Part A Very Difficult
9. Interesting Facts from WWII: Part III Difficult
10. The World At War Difficult
11. Second World War [B] Difficult
12. World War Two : Part B Very Difficult

5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us