FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about WWII  Strange  Interesting Facts 1
Quiz about WWII  Strange  Interesting Facts 1

WWII - Strange & Interesting Facts: 1 Quiz


I was a child living the United States during WWII. It has interested me ever since and I read anything I can get my hands on about this war. This is my first attempt at creating a trivia quiz about it or, for that matter, anything else.

A multiple-choice quiz by HurricaneBill. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. World War II for Experts

Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
271,859
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
7868
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 64 (4/10), Guest 174 (8/10), Guest 1 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. On 1 November 1942, while serving as a leader of a machine gun squad on Guadalcanal, Cpl Anthony J. Casamento's US Marines came under heavy enemy fire near the Matanikau River. During the ensuing battle, all members of the unit were either killed or severely wounded. Despite his own multiple wounds, Cpl Casamento continued to provide supporting fire and heroically held the enemy at bay, thereby protecting the flanks of adjoining companies until he was physically unable to continue. As a result, the president of the United States presented him with the Medal of Honor on which of the following dates? Hint


Question 2 of 10
2. During the war, the dashing British actor, David Niven, served as an officer and rose to the rank of Lt. Colonel. Which of the following served as his batman (enlisted orderly)? Hint


Question 3 of 10
3. Adolf Hitler had two personal railroad trains. One was named Brandenburg. What was the name of the other one? Hint


Question 4 of 10
4. Simon Christopher Joseph Fraser, the 15th Lord Lovat, was known during the war as which of the following? Hint


Question 5 of 10
5. Anderson Shelter was which of the following? Hint


Question 6 of 10
6. Bella Russa was which of the following? Hint


Question 7 of 10
7. It is common knowledge that many lives were lost during the First World War as the result of mustard gas use. What is not commonly known is that it took many lives during World War II in one incident. How did this occur? Hint


Question 8 of 10
8. What was Allied "V-2"? Hint


Question 9 of 10
9. What was the Alliance of Animals? Hint


Question 10 of 10
10. What connection, if any, did American cosmetic manufacturer Elizabeth Arden have with World War II? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 21 2024 : Guest 64: 4/10
Feb 19 2024 : Guest 174: 8/10
Feb 17 2024 : Guest 1: 10/10
Feb 14 2024 : Guest 209: 6/10
Feb 07 2024 : Guest 92: 4/10
Jan 27 2024 : Guest 66: 9/10
Jan 24 2024 : Guest 174: 3/10
Jan 22 2024 : Guest 24: 7/10
Jan 22 2024 : Guest 176: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On 1 November 1942, while serving as a leader of a machine gun squad on Guadalcanal, Cpl Anthony J. Casamento's US Marines came under heavy enemy fire near the Matanikau River. During the ensuing battle, all members of the unit were either killed or severely wounded. Despite his own multiple wounds, Cpl Casamento continued to provide supporting fire and heroically held the enemy at bay, thereby protecting the flanks of adjoining companies until he was physically unable to continue. As a result, the president of the United States presented him with the Medal of Honor on which of the following dates?

Answer: September 12, 1980

In 1964, it was learned that two eyewitnesses to Cpl Casamento's heroism were still alive. That set in motion a chain of events that would ultimately result in his receiving the Medal of Honor from President Carter in 1980.
2. During the war, the dashing British actor, David Niven, served as an officer and rose to the rank of Lt. Colonel. Which of the following served as his batman (enlisted orderly)?

Answer: Peter Ustinov

I came across this in a novel set during WWII and I didn't believe it. I looked it up and was quite surprised to discover that it was true. In my research I also learned that Peter's father (Baron von Ustinov) served as a lieutenant in the German Air Force in World War I.
3. Adolf Hitler had two personal railroad trains. One was named Brandenburg. What was the name of the other one?

Answer: Amerika

It was named this before the US entered the war. I cannot imagine why he did not change it.
4. Simon Christopher Joseph Fraser, the 15th Lord Lovat, was known during the war as which of the following?

Answer: A daring Commando officer who won numerous awards for valor.

He was played by Peter Lawford in the film, The Longest Day. Bill Millin, the piper who accompanies Lord Lovat to Normandy with his bagpipes, played himself in the film and he used the same set of bagpipes he played on D-Day.
5. Anderson Shelter was which of the following?

Answer: A British air raid shelter named after Sir John Anderson.

Sir John was in charge of British home security. These simple shelters were distributed free to lower income British households and for a nominal fee to others. Distribution actually began in 1938, before Britain was at war. After the war they had to be returned to the government or purchased.
6. Bella Russa was which of the following?

Answer: A Soviet ship that was accidentally sunk by an American submarine in May, 1943.

The captain of the submarine thought it was the Florida Maru, a Japanese ship.
7. It is common knowledge that many lives were lost during the First World War as the result of mustard gas use. What is not commonly known is that it took many lives during World War II in one incident. How did this occur?

Answer: When the German Luftwaffe blew up an American supply ship which had the gas on board at Bari, Italy in December, 1943.

The US had it there for defensive purposes as it had intelligence that the Germans intended to use it in Italy. This was kept such a secret that the local population was not notified of what was affecting them and this caused the loss of many lives that could have been saved.
8. What was Allied "V-2"?

Answer: A nickname given by the press to U.S.O. singer Dinah Shore.

Dinah - whose name was actually Frances Rose Shore - was a major US singing star during the war years. She later began starring in films. She had her own TV show for many years beginning in 1951.
9. What was the Alliance of Animals?

Answer: A clandestine organization in France that gathered information about German forces prior to the Normandy invasion.

They were called this as their individual code names were animal names. They communicated with London via radio and carrier pigeons.
10. What connection, if any, did American cosmetic manufacturer Elizabeth Arden have with World War II?

Answer: She produced black face cream for use as camouflage for night missions.

Her real name was Florence Nightingale Graham. She died in 1966 but the cosmetics company bearing her name continues to trade today and is listed on the NASDAQ (RDEN). The current 'face' of Elizabeth Arden is Catherine Zeta Jones.
Source: Author HurricaneBill

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us