FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The War That Changed the World
Quiz about The War That Changed the World

The War That Changed the World Quiz


Test your knowledge and see if you are one of the best of the best in WWII know-it-alls!

A multiple-choice quiz by nreese21. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. World War II for Experts

Author
nreese21
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
157,094
Updated
Jul 04 23
# Qns
20
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
7 / 20
Plays
2199
Last 3 plays: Guest 213 (6/20), Guest 67 (7/20), Guest 24 (7/20).
- -
Question 1 of 20
1. What was the MAIN reason for the failure of Operation Market Garden? Hint


Question 2 of 20
2. "Misfits" in Nazi Europe in the concentration camps had to wear badges proclaiming their "crimes", such as being a Jew, a criminal, a homosexual, etc. How many different badges were there? Hint


Question 3 of 20
3. The Red Army operation, codnamed Uranus, was spearheaded by three fronts. What were the three generals who commanded these three fronts? Hint


Question 4 of 20
4. On what date in December 1942, was Field Marshall Manstein given the task of rescuing the 6th Army trapped in Stalingrad?

Answer: (One Word .. a number between 10 and 20)
Question 5 of 20
5. Smolensk was liberated on 25 September, 1943 by General Popov's Bruansk front.


Question 6 of 20
6. Free French forces took Corsica on what date? Hint


Question 7 of 20
7. Name one of the two beaches that the 21st Panzer division attacked during the Normandy Invasion?

Answer: (One Word)
Question 8 of 20
8. On what date in 1944 did Hitler order to evacuate all forces from Greece? Hint


Question 9 of 20
9. Why was Field Marshal Gerd von Rundstedt sacked as C-in-C West? Hint


Question 10 of 20
10. On what date did France and the USSR sign a treaty of alliance? Hint


Question 11 of 20
11. What regiment of the US 5th Marines did the men come from who raised the flag at Iwo Jima? Hint


Question 12 of 20
12. What was used as a flag-pole on Iwo Jima?

Answer: (One Word)
Question 13 of 20
13. On 17 April, 1941 Yugoslavia surrendered to the Germans.


Question 14 of 20
14. Approximately what proportion of members of the German armed forces (Wehrmacht and Waffen-SS) killed in action perished on the Eastern Front? Hint


Question 15 of 20
15. The western task force of the North African Campaign, of 8 November 1942, liberated which three cities? Hint


Question 16 of 20
16. The Gross Agricultural Production of the USSR dropped during 1941. In what year did it rise once again? Hint


Question 17 of 20
17. In the battle of Monte Cassino, what was the monastery that laid at the top of the hill? Hint


Question 18 of 20
18. Which air force had the worst bomber production to loss ratio during 1942? Hint


Question 19 of 20
19. Who was the Red Army commander in charge of the Fourth Ukranian Front? Hint


Question 20 of 20
20. On which of these dates did Churchill address the American Congress for the second time? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 05 2024 : Guest 213: 6/20
Apr 05 2024 : Guest 67: 7/20
Apr 04 2024 : Guest 24: 7/20
Mar 26 2024 : Guest 69: 9/20
Mar 26 2024 : Guest 173: 9/20
Mar 19 2024 : Guest 165: 7/20
Feb 28 2024 : Guest 165: 8/20
Feb 23 2024 : Guest 206: 7/20
Feb 21 2024 : Guest 1: 9/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the MAIN reason for the failure of Operation Market Garden?

Answer: Failure to update intelligence

The Allied airborne troops were dropped on an SS Panzer division which was unexpectedly refitting at Arnhem. Amazingly, there was no intelligence update in the three days or so before the Operation went ahead. The lack of communication and a British misdrop played a part, too.
2. "Misfits" in Nazi Europe in the concentration camps had to wear badges proclaiming their "crimes", such as being a Jew, a criminal, a homosexual, etc. How many different badges were there?

Answer: 9

Himmler decided the all inmates should wear badges. There were 9, indicating homosexuals, stateless persons, criminals, "anti-social" persons, pacifists, "political activists", "political Jews", "Jews", and gypsies.
3. The Red Army operation, codnamed Uranus, was spearheaded by three fronts. What were the three generals who commanded these three fronts?

Answer: Rokossovsky, Vatutin, Eremenko

The offensive, along 250 miles, involved three Russian fronts, the southwest, under Genearl Vatutin, the Don under General Rokossovsky, and Stalingrad under General Eremenko.
4. On what date in December 1942, was Field Marshall Manstein given the task of rescuing the 6th Army trapped in Stalingrad?

Answer: 12

The Operation, called Winter Storm, was planned to save the German divisions trapped inside the Russians line, because of the Russian Operation, Uranus.
5. Smolensk was liberated on 25 September, 1943 by General Popov's Bruansk front.

Answer: True

Smolensk was one of the most important bastions still left to the Germans in Russia. It was then captured on 25 September 1943 by General Popov's Army.
6. Free French forces took Corsica on what date?

Answer: October 4th 1943

The island of Corsica was liberated by Free French forces who were American equipped. Although the Germans had no intention of holding Corsica, they Free French forces viewed it as a "triumphant victory."
7. Name one of the two beaches that the 21st Panzer division attacked during the Normandy Invasion?

Answer: Sword

The 21st Panzer division attacked two beaches, Juno and Sword. The villages located in the beach landing areas in which it attacked was Caeon, Ranville, Brenville, Douvres, and Lion-Sur-Mer.
8. On what date in 1944 did Hitler order to evacuate all forces from Greece?

Answer: 7th October 1944

The German troops still in Greece during 1944 were ordered to evacuate on October 7th 1944. The number of troops in Greece were minimal at the time, but Germany needed as many troops as it needed for the upcoming battles.
9. Why was Field Marshal Gerd von Rundstedt sacked as C-in-C West?

Answer: He told Hitler that the military situation was disastrous

Von Rundstedt was sacked because he and Rommel told Hitler that the military situation in Normandy was disastrous. He then had an angry argument with Field Marshal Keitel, the Chief of the OKW, who was told an allout attack by four SS Panzer divisions on the British had collapsed.
10. On what date did France and the USSR sign a treaty of alliance?

Answer: December 10th, 1944

This date is December 10th, 1944. Surprisingly it did not happen sooner, but better late than never.
11. What regiment of the US 5th Marines did the men come from who raised the flag at Iwo Jima?

Answer: 28th Regimental Command

The flag on Iwo Jima was raised at 10.20 am by a group of the 28th Regimental Combat team of the 5th Marines. The men clawed up the 550 foot summit on only a 4 mile by 2 mile island for four days.
12. What was used as a flag-pole on Iwo Jima?

Answer: Drainpipe

The only material that was large enough to raise the flag at Iwo Jima was a drain pipe. Don't believe me? Look closely at the picture, especially near the top of the make-shift flagpole where the threads of the pipe would be.
13. On 17 April, 1941 Yugoslavia surrendered to the Germans.

Answer: True

After twelve days of resistance against the overwhelming forces of the German Wehrmacht, the Yugoslav government in Belgrade surrendered.
14. Approximately what proportion of members of the German armed forces (Wehrmacht and Waffen-SS) killed in action perished on the Eastern Front?

Answer: 79%

There is a tendency in the West to overlook this ...
15. The western task force of the North African Campaign, of 8 November 1942, liberated which three cities?

Answer: Safi, Mazagan, and Port-Lyautey

The Western Task Force during North African campaigns invaded Safi, Mazagan, Casablanca, and Port-Lyautey starting on 8 November 1942.
16. The Gross Agricultural Production of the USSR dropped during 1941. In what year did it rise once again?

Answer: 1944

The GAP of the USSR was very high in 1940, which is the baseline for the figures that follow. The GAP dropped 38% in 1941, dropped 62% from its original GAP in 1942, and 63% in 1943. The GAP then rose in 1944 to 46% below the baseline, and then rose again in 1945 to 40% below the baseline.
17. In the battle of Monte Cassino, what was the monastery that laid at the top of the hill?

Answer: A Benedictine monastery

Monte Cassino was an epic battle fought in Italy, to take a large hill, which could be used for strategic purposes. Such as artillary. The monastary that sat on top of the large hill was the monastery founded by St. Benedict himself.
18. Which air force had the worst bomber production to loss ratio during 1942?

Answer: Luftwaffe

The Luftwaffe during WWII had the worst ratio of bomber production to loss ratio. The Germans had around 2250 bomber losses compared to around 4500 bombers produced. The RAF had around 1900 losses to 6000 produced. The USAAF had the best, with around 200 losses to 12,627 produced. Yes, that good.
19. Who was the Red Army commander in charge of the Fourth Ukranian Front?

Answer: General Tolbukhin

General Tolbukhin's Fourth Ukranian front was respobsible for cutting off the Germans in Crimea. 150,000 German and Romanian troops occupied the Crimea at the time of its encirclement. The Germans even considered at one time abandoning these 150,000 troops, believing it might improve the German on the Russian front would better.
20. On which of these dates did Churchill address the American Congress for the second time?

Answer: May 19th, 1943

Churchill had previously addressed both House of Congress on December 26th, 1941. On this second occasion, on May 19th 1943, he talked about progress in the war and how all war plans must be "pervaded and even dominated by the supreme object to get to grips with the enemy."
Source: Author nreese21

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. WWII - Strange & Interesting Facts: 1 Very Difficult
2. World War II Mixture Difficult
3. WWII - Strange & Interesting Facts: 2 Difficult
4. World War II Difficult
5. WWII - Strange & Interesting Facts: 3 Very Difficult
6. The History of World War II Very Difficult
7. WW2 - At a Glance Difficult
8. World War Two : Part A Very Difficult
9. Interesting Facts from WWII: Part III Difficult
10. The World At War Difficult
11. Second World War [B] Difficult
12. World War Two : Part B Very Difficult

4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us