FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about World War II
Quiz about World War II

10 Questions about World War II | History


This quiz will test your knowledge on World War II and is written especially for all my friends at the Axis History Forum.

A multiple-choice quiz by Potsdamerplatz. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. World War II for Experts

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
247,277
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
6361
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 216 (5/10), Guest 207 (7/10), Guest 206 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which two German generals came to Rommel's home to arrest him for treason for his complicity in the 20th July bomb plot to kill Hitler? Hint


Question 2 of 10
2. Which famous Japanese battleship was sunk on 7th April 1945 after being attacked by US aircraft? Hint


Question 3 of 10
3. Who succeeded Reinhard Heydrich as Chief of the SD and RSHA in January 1943? Hint


Question 4 of 10
4. Which US general who evacuated the Phillipines in 1942 famously said, "I came out of Bataan and I shall return"? Hint


Question 5 of 10
5. Which German officer rescued Mussolini from Gran Sasso after he was imprisoned by his Italian countrymen? Hint


Question 6 of 10
6. Which British general commanded the British Expeditionary Force (BEF) in France during 1940 and was rescued from Dunkirk? Hint


Question 7 of 10
7. Which Russian general displayed considerable bravery personally leading a counter-attack against German tanks armed only with a pistol in the early days of Operation Barbarossa in 1941? Hint


Question 8 of 10
8. Who was Hitler's last Chief of the Army General Staff? Hint


Question 9 of 10
9. Which US admiral was blamed for heavy American losses at the Battle of Leyte Gulf in 1944 by his commanding officer Admiral Nimitz? Hint


Question 10 of 10
10. What famous battle was referred to by Winston Churchill as "not the beginning of the end, but, perhaps, the end of the beginning"?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 12 2024 : Guest 216: 5/10
Apr 04 2024 : Guest 207: 7/10
Apr 02 2024 : Guest 206: 4/10
Apr 02 2024 : Guest 67: 8/10
Mar 31 2024 : Guest 5: 4/10
Mar 30 2024 : Guest 1: 9/10
Mar 30 2024 : Guest 164: 6/10
Mar 29 2024 : Guest 147: 7/10
Mar 29 2024 : Guest 24: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which two German generals came to Rommel's home to arrest him for treason for his complicity in the 20th July bomb plot to kill Hitler?

Answer: Wilhelm Burgdorf and Ernst Maisel

Rommel was arrested by General Wilhelm Burgdorf and General Ernst Maisel. He chose to commit suicide rather than face a trial which would have resulted in the persecution of his family.
2. Which famous Japanese battleship was sunk on 7th April 1945 after being attacked by US aircraft?

Answer: Yamato

The Yamato was sunk by 386 US aircraft on 7th April 1945, 200km from Okinawa. The Japanese battleship was finally destroyed by 8 bombs and 10 torpedo hits.
3. Who succeeded Reinhard Heydrich as Chief of the SD and RSHA in January 1943?

Answer: Ernst Kaltenbrunner

Ernst Kaltenbrunner succeeded Heydrich in January 1943. He was later convicted at the Nuremberg War Crimes Tribunal and executed on 16 October 1946.
4. Which US general who evacuated the Phillipines in 1942 famously said, "I came out of Bataan and I shall return"?

Answer: General Douglas MacArthur

General Douglas MacArthur kept his word. He commanded US forces when the Phillipines were recaptured from Japanese control in 1944.
5. Which German officer rescued Mussolini from Gran Sasso after he was imprisoned by his Italian countrymen?

Answer: Otto Skorzeny

Skorzeny and his men later went on to cause havoc behind the scenes disguised as US Military Police during the Battle of the Bulge in December 1944.
6. Which British general commanded the British Expeditionary Force (BEF) in France during 1940 and was rescued from Dunkirk?

Answer: General Lord Gort

General Lord Gort's quick thinking at Dunkirk saved the British Army from total defeat. He later went on to become Military Governor of both Gibraltor and Malta for the remainder of World War II.
7. Which Russian general displayed considerable bravery personally leading a counter-attack against German tanks armed only with a pistol in the early days of Operation Barbarossa in 1941?

Answer: Kliment Voroshilov

He was later dismissed by Stalin for failing to prevent German troops from surrounding Leningrad.
8. Who was Hitler's last Chief of the Army General Staff?

Answer: General Hans Krebs

General Krebs was the last Chief of the General Staff in 1945. He committed suicide in Hitler's bunker on 1st May 1945.
9. Which US admiral was blamed for heavy American losses at the Battle of Leyte Gulf in 1944 by his commanding officer Admiral Nimitz?

Answer: Admiral William Halsey

Admiral William Halsey was blamed for the loss of an aircraft carrier and three destroyers at the Battle of Leyte Gulf as he had taken his Task Force in the wrong direction, allowing a Japanese carrier force to escape.
10. What famous battle was referred to by Winston Churchill as "not the beginning of the end, but, perhaps, the end of the beginning"?

Answer: Battle of El Alamein

Churchill was referring to the Battle of El Alamein, which was a key turning-point in World War II.
Source: Author Potsdamerplatz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us