FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about World War Two  Part B
Quiz about World War Two  Part B

World War Two : Part B Trivia Quiz


Here is another difficult quiz. That is not for amateur warbuffs. I hope you do well and enjoy.

A multiple-choice quiz by Regor. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. World War II for Experts

Author
Regor
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
22,441
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
7037
Last 3 plays: Guest 213 (4/10), Guest 164 (5/10), Guest 24 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which country holds the distinction of capturing the greatest number of enemy troops in one place at one time in World War Two? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the first non-Chinese General ever to be in command of Chinese troops? Hint


Question 3 of 10
3. Who was the first German General to be killed in action after the Allied invasion of Normandy June 6, 1944? Hint


Question 4 of 10
4. Which U.S. Army General was the first choice to be Commander of American forces in Europe? Hint


Question 5 of 10
5. Who was the only U.S. Marine Corp General to ever command a field Army? Hint


Question 6 of 10
6. What future U.S. President was shot down as a U.S. Navy pilot over Chichi Jima and rescued by submarine? Hint


Question 7 of 10
7. What was the allied code-name for the Island of Guadalcanal in World War Two? Hint


Question 8 of 10
8. Who was the only U.S. Navy Officer to be court-martialed for losing a ship in World War Two? Hint


Question 9 of 10
9. What famous World War Two naval battle is incorrectly named for a location other than where it was actually fought? Hint


Question 10 of 10
10. What was the only U.S. Submarine to sink a enemy battleship in World War Two? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 03 2024 : Guest 213: 4/10
Mar 30 2024 : Guest 164: 5/10
Mar 29 2024 : Guest 24: 3/10
Mar 26 2024 : Guest 69: 4/10
Mar 26 2024 : Guest 173: 6/10
Feb 28 2024 : Guest 165: 4/10
Feb 18 2024 : Guest 1: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which country holds the distinction of capturing the greatest number of enemy troops in one place at one time in World War Two?

Answer: Germany

German forces captured more than 665,000 Russian troops at Kiev, Ukraine on September 19, 1941.
2. Who was the first non-Chinese General ever to be in command of Chinese troops?

Answer: Lt. General Joseph W. Stilwell

Lt. General Joseph W. Stilwell of the U.S. Army, commanded the Chinese Fifth and Sixth Armies in Burma in 1942.
3. Who was the first German General to be killed in action after the Allied invasion of Normandy June 6, 1944?

Answer: Maj. General Wilhelm Falley

Maj. General Wilhelm Falley, Commander of the 91st Infantry Division at Normandy on D-Day June 6, 1944, was fatally wounded by U.S. troops of the 508th Parachute Infantry Regiment.
4. Which U.S. Army General was the first choice to be Commander of American forces in Europe?

Answer: Lt. General Frank M. Andrews

Lt. General Frank M. Andrews, was the first choice to be Commander of U.S. forces in Europe. He was killed in Iceland in 1943. Lt. General Dwight D. Eisenhower was second choice and got the job when General Andrews was killed.
5. Who was the only U.S. Marine Corp General to ever command a field Army?

Answer: Maj. General Roy S. Geiger

Major General Roy S. Geiger, who was second in command to U.S. Army General Simon B. Buckner Jr., this happened when General Buckner was killed during the battle of Okinawa. General Geiger immediately assumed command of the U.S. Tenth Army.
6. What future U.S. President was shot down as a U.S. Navy pilot over Chichi Jima and rescued by submarine?

Answer: George Bush

LTJG. George Bush, the submarine that rescued him was the USS Finback SS-230.
7. What was the allied code-name for the Island of Guadalcanal in World War Two?

Answer: Cactus

Cactus was the Allied code-name for Guadalcanal. The Cactus Air Force was the name adopted by the Navy and Marine pilots operating out of Henderson Field during the Guadalcanal campaign August 1942 to February 1943.
8. Who was the only U.S. Navy Officer to be court-martialed for losing a ship in World War Two?

Answer: Captain C.B. McVay

Captain Charles B. McVay, commanding officer of the USS Indianapolis CA-35, which was sunk on July 30, 1945, by Japanese submarine I-58. It was the greatest loss of life (883) on the high seas ever sustained by the U.S. Navy.
9. What famous World War Two naval battle is incorrectly named for a location other than where it was actually fought?

Answer: The Battle of The Coral Sea

The Battle of the Coral Sea was not fought there but rather in the Solomon Sea in May 1942.
10. What was the only U.S. Submarine to sink a enemy battleship in World War Two?

Answer: USS Sealion II SS-315

The USS Sealion II, SS-315, sunk the Japanese Battleship Kongo off Foochow, China on 21 November 1944, it was the only enemy battleship sunk by a submarine in World War Two.
Source: Author Regor

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us