FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about World War Two  Part A
Quiz about World War Two  Part A

World War Two : Part A Trivia Quiz


This quiz is a little more difficult than my previous quizes. This will divide the men and the women from the boys and the girls, and see who are the real World War Two Buffs.

A multiple-choice quiz by Regor. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. World War II for Experts

Author
Regor
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
21,379
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
4961
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 98 (7/10), Guest 207 (5/10), Guest 206 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Name the only father and son in the U.S. Army to have landed at Normandy on D-Day 6 June 1944?

Answer: (Last name only, think president)
Question 2 of 10
2. What was the first British Warship sunk during World War Two? Hint


Question 3 of 10
3. Who was the Allied General, whom the German High Command respected above all others? Hint


Question 4 of 10
4. Which U.S. Army General was forced to leave the U.S. Military Academy at West Point in 1906 because he failed geometry? Hint


Question 5 of 10
5. Who was the American Vice-President when the U.S. entered World War Two in December 1941? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the first British General to land in Normandy on D-Day 6 June 1944? Hint


Question 7 of 10
7. Which was the first U.S. Island outpost to fall to Japanese Forces in World War Two? Hint


Question 8 of 10
8. Which general was the commanding officer of the first Allied Troops to cross the Strait of Messina in the invasion of Italy? Hint


Question 9 of 10
9. Who was the first American General to command four field Armies in World War Two? Hint


Question 10 of 10
10. Which airborne operation saw the largest *combat drop* in a single day? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 05 2024 : Guest 98: 7/10
Apr 04 2024 : Guest 207: 5/10
Apr 02 2024 : Guest 206: 4/10
Mar 30 2024 : Guest 164: 5/10
Mar 29 2024 : Guest 24: 6/10
Mar 26 2024 : Guest 69: 7/10
Mar 25 2024 : Guest 213: 4/10
Mar 21 2024 : Guest 107: 2/10
Mar 06 2024 : Guest 173: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Name the only father and son in the U.S. Army to have landed at Normandy on D-Day 6 June 1944?

Answer: Roosevelt

Brig. General Theodore Roosevelt Jr., was with the U.S. 4th Infantry Division and landed on Utah Beach. His son Captain Quentin Roosevelt, was with the U.S. 29th Infantry Division and landed on Omaha Beach June 6, 1944. Sadly, Theodore Roosevelt Jr. died of a heart attack during the battle.
2. What was the first British Warship sunk during World War Two?

Answer: H.M.S. Courageous

The fleet carrier H.M.S. Courageous, was the first British Warship sunk in World War Two. She was sunk on September 17, 1939, off the coast of Ireland by the German U-boat, U-29.
3. Who was the Allied General, whom the German High Command respected above all others?

Answer: General George S. Patton Jr.

General George S. Patton Jr. The German High Comand simply couldn't believe the Allies would not use him to lead the D-Day invasion, and they waited for 'Army Group Patton' to storm the Pas de Calais instead of Normandy because they were sure he would be used in some capacity.
4. Which U.S. Army General was forced to leave the U.S. Military Academy at West Point in 1906 because he failed geometry?

Answer: Lt. General Courtney H. Hodges

Lt. General Courtney H. Hodges, flunked geometry at West Point. He immediately enlisted as a private in the Army and was commissioned as a Second Lieutenant in 1909, only one year behind his former classmates. During World War Two, the U.S. First Army, under his command, liberated Paris, defeated the Germans in the Ardennes, made the first Rhine crossing at Remagen and met the Russians on the Elbe.
5. Who was the American Vice-President when the U.S. entered World War Two in December 1941?

Answer: Henry A. Wallace

Henry A. Wallace, was elected with President Franklin Delano Roosevelt in the 1940 election.
6. Who was the first British General to land in Normandy on D-Day 6 June 1944?

Answer: Maj. General Richard Gale

Major General Richard Gale, was the commanding General of the British 6th Airborne, that dropped behind the Normandy beaches to capture and secure the Caen canal and Orne River bridges on D-Day June 6, 1944. They were the first Allied Forces to land in Normandy.
7. Which was the first U.S. Island outpost to fall to Japanese Forces in World War Two?

Answer: Guam

Guam fell to Japanese Forces on December 10, 1941, when 153 U.S. Marines armed with nothing large than .30-caliber machine guns tried to hold back a Japanese invasion force of 6,000 troops.
8. Which general was the commanding officer of the first Allied Troops to cross the Strait of Messina in the invasion of Italy?

Answer: Field Marshal Bernard L. Montgomery

Field Marshal Bernard L. Montgomery, commanding the British Eighth Army on September 3, 1943, was with the first Allied troops to cross the Strait of Messina and set foot on the Italian peninsula.
9. Who was the first American General to command four field Armies in World War Two?

Answer: General Omar N. Bradley

During the drive into Germany the U.S. First, Third, Ninth and Fifteenth Armies were under the command of General Omar N. Bradley. Their combined strength was nearly a million men.
10. Which airborne operation saw the largest *combat drop* in a single day?

Answer: Allied drops on Wesel, Germany (Operation Varsity)

The British 6th Airborne and the U.S. 17th Airborne Divisions dropped 40,000 paratroopers in Operation Varsity in one day (24 March 1945).
Source: Author Regor

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us