FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about World War II Strange and Less Known Facts
Quiz about World War II Strange and Less Known Facts

World War II: Strange and Less Known Facts Quiz


Read the questions and take your time answering. The obvious guess may not be the correct answer. Give it a shot!

A multiple-choice quiz by paratroop5. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. World War II for Experts

Author
paratroop5
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
160,450
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
6 / 15
Plays
2971
Last 3 plays: Guest 1 (11/15), Guest 96 (10/15), Guest 99 (9/15).
- -
Question 1 of 15
1. Who were known during WWII as "the Brylcreem Boys"? Hint


Question 2 of 15
2. What was F-7? Hint


Question 3 of 15
3. Who was in command of the U.S. Army II Corps in North Africa and was relieved of his command after the devastating losses at Kasserine Pass? Hint


Question 4 of 15
4. Bob Keeshan, better known as television's "Captain Kangaroo", saw action in the U.S. Marine Corps during World War II.


Question 5 of 15
5. What is the abbreviation for the Nazi Party? Hint


Question 6 of 15
6. Who founded the Nazi Party? Hint


Question 7 of 15
7. All of the following were sentenced to death at the Nuremberg Trials except one. Which one? Hint


Question 8 of 15
8. Who came up with the idea for the reply "nuts" to a request by the Germans for the surrender of the 101st Airborne Division surrounded at Bastogne during the Battle of the Bulge in December, 1944? Hint


Question 9 of 15
9. What was the name of the B-17 Flying Fortress that actor Jimmy Stewart flew 25 combat missions in? Hint


Question 10 of 15
10. Adolf Hitler had a nephew who served in the U.S. armed forces during World War II.


Question 11 of 15
11. Due to the blast, the hands of the clock on the tower at Hiroshima University are permanently frozen at 8:15, the time the atomic bomb was detonated on August 6, 1945.


Question 12 of 15
12. What was the message sent by Admiral Halsey to Admiral Mitscher on Guadalcanal as permission to proceed in the plan to shoot down the plane carrying Japanese Admiral Yamamoto on April 18, 1943? Hint


Question 13 of 15
13. Tuesday was the day of the week that Americans ate a meatless diet during World War II.


Question 14 of 15
14. What was the first American unit assigned to Britain during the war? Hint


Question 15 of 15
15. Who were known as the Desert Rats? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 05 2024 : Guest 1: 11/15
Apr 25 2024 : Guest 96: 10/15
Apr 17 2024 : Guest 99: 9/15
Apr 05 2024 : Guest 213: 7/15
Apr 01 2024 : Guest 24: 8/15
Mar 29 2024 : Guest 68: 3/15
Mar 26 2024 : Guest 69: 5/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who were known during WWII as "the Brylcreem Boys"?

Answer: Royal Air Force personnel

It was a nickname given to R.A.F. personnel during WWII by other British services in the belief that the R.A.F. were better educated and that some of them were snobs.
2. What was F-7?

Answer: The number of the berth on Battleship Row where the U.S.S. Arizona was moored on December 7, 1941

Tragically, more than 1,700 personnel are entombed inside after its sinking.
3. Who was in command of the U.S. Army II Corps in North Africa and was relieved of his command after the devastating losses at Kasserine Pass?

Answer: General Lloyd Fredenhall

Fredenhall lost command because one of his regimental commanders had grouped his forces in a valley of the pass and left the flanks undefended allowing the Germans to break through.
4. Bob Keeshan, better known as television's "Captain Kangaroo", saw action in the U.S. Marine Corps during World War II.

Answer: False

Although he enlisted in the Marine Corps in June of 1945, he completed boot camp after the atomic bombs were dropped on Hiroshima and Nagasaki in August and he never saw action. He served until September 1946.
5. What is the abbreviation for the Nazi Party?

Answer: NSDAP

NSDAP stands for "Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei" - the National Socialist German Workers' Party. The abbreviation is often used by historians writing in English. The word "Nazi" was a hostile nickname and the Nazis didn't use it. The other abbreviations have been made up.
6. Who founded the Nazi Party?

Answer: Anton Drexler

Drexler founded the "Deutsche Arbeiter-Partei" (DAP) - "German Workers' Party" in Munich late in 1918. Adolf Hitler joined in 1919. The party was refounded in 1920, again by Anton Drexler, as the NSDAP, but he was soon sidelined by Hitler.
7. All of the following were sentenced to death at the Nuremberg Trials except one. Which one?

Answer: Albert Speer

Speer was sentenced to twenty years' imprisonment. His relatively lenient sentence reflected the fact that in the closing stage of the War he did what he could to prevent Hitler's order for the wholesale destruction of what was left of German industry.
8. Who came up with the idea for the reply "nuts" to a request by the Germans for the surrender of the 101st Airborne Division surrounded at Bastogne during the Battle of the Bulge in December, 1944?

Answer: Colonel Harry W.O. Kinnard

Though McAuliffe did finalize the response to the German commander, it was Colonel Harry W.O. Kinnard who reminded him that just minutes before when Kinnard read the request for surrender, McAuliffe said "aw nuts! Now what the hell do I tell them?" Kinnard responded by saying that the first word McAuliffe belted out "nuts" would be a perfect response, and thus it was agreed upon.
9. What was the name of the B-17 Flying Fortress that actor Jimmy Stewart flew 25 combat missions in?

Answer: Four Yanks and a Jerk

Jimmy Stewart remained in the the Air Force reserve after the war, and retired a Brigadier-General.
10. Adolf Hitler had a nephew who served in the U.S. armed forces during World War II.

Answer: True

Yes, it is true, odd as it may seem. William Patrick Hitler, son of Adolf's half brother, Alois Hitler, Jr., served in the U.S. Navy during the war. He moved to the New York City area after the war under an assumed name. He died in 1987. William's brother, Heinz, served in the German Wermacht, fought at Stalingard, was taken prisoner by the Russians, and died in captivity.
11. Due to the blast, the hands of the clock on the tower at Hiroshima University are permanently frozen at 8:15, the time the atomic bomb was detonated on August 6, 1945.

Answer: False

The blast did not cause this. Amazingly, the hands had frozen days earlier at 8:15 for no explainable reason which is the same time of the detonation on August 6th.
12. What was the message sent by Admiral Halsey to Admiral Mitscher on Guadalcanal as permission to proceed in the plan to shoot down the plane carrying Japanese Admiral Yamamoto on April 18, 1943?

Answer: It appears the peacock will be on time. Fan his tail.

Mission accomplished.
13. Tuesday was the day of the week that Americans ate a meatless diet during World War II.

Answer: True

The U.S. government urged the American citizens to eat a meatless diet every Tuesday during the war in order to conserve meat.
14. What was the first American unit assigned to Britain during the war?

Answer: 34th Infantry Division

The 34th was initially commanded by Major General Russell P. Hartle.
15. Who were known as the Desert Rats?

Answer: British 7th Armored Division

It was a nickname given to the British 7th Armored Division which fought in North Africa and has remained in use ever since.
Source: Author paratroop5

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. WWII - Strange & Interesting Facts: 1 Very Difficult
2. World War II Mixture Difficult
3. WWII - Strange & Interesting Facts: 2 Difficult
4. World War II Difficult
5. WWII - Strange & Interesting Facts: 3 Very Difficult
6. The History of World War II Very Difficult
7. WW2 - At a Glance Difficult
8. World War Two : Part A Very Difficult
9. Interesting Facts from WWII: Part III Difficult
10. The World At War Difficult
11. Second World War [B] Difficult
12. World War Two : Part B Very Difficult

5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us