FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about World War Two  Part C
Quiz about World War Two  Part C

World War Two : Part C Trivia Quiz


Here is another test about World War Two to see if you are on your toes. Good Luck and Enjoy.

A multiple-choice quiz by Regor. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. World War II for Experts

Author
Regor
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
23,925
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
5054
Last 3 plays: Guest 172 (5/10), Guest 207 (7/10), Guest 1 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which Allied invasion beaches were code-name Cent, Dime and Joss? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the German Commando who rescued Mussolini from the Badoglio Government on September 12, 1943? Hint


Question 3 of 10
3. What was the pact that Germany, Italy and Japan signed on September 27, 1940? Hint


Question 4 of 10
4. Which U.S. Army Division made the greatest advances inland from the beaches on D-Day June 6, 1944? Hint


Question 5 of 10
5. How many submarines did the U.S. Navy lose in World War Two? Hint


Question 6 of 10
6. When did the U.S. 'officially' declare that war with Germany had ended? Hint


Question 7 of 10
7. Which was the only U.S. Navy submarine to be sunk by a Japanese submarine in World War Two? Hint


Question 8 of 10
8. When did the U.S. Eighth Air Force bomb Berlin, Germany for the first time? Hint


Question 9 of 10
9. When did Germany launch the first V-2 bombs against Britain? Hint


Question 10 of 10
10. Troops from which Allied country liberated the main camps at Auschwitz on 27 January 1945? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 18 2024 : Guest 172: 5/10
May 16 2024 : Guest 207: 7/10
May 05 2024 : Guest 1: 5/10
Apr 25 2024 : Guest 96: 8/10
Apr 15 2024 : Guest 31: 6/10
Apr 04 2024 : Guest 207: 5/10
Apr 04 2024 : Guest 213: 6/10
Mar 30 2024 : Guest 164: 4/10
Mar 29 2024 : Guest 24: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which Allied invasion beaches were code-name Cent, Dime and Joss?

Answer: Sicily (Operation Husky)

Sicily's invasion beach in Operation Husky was subdivided into three sections. Their code-names were Cent, Dime and Joss. Normandy, North Africa and Southern France used names such as Dog Red, Easy Red, Easy Green, Fox Green, Dog Green, Fox Red, Dog White and Charlie. There were other code-names, however Cent, Dime and Joss were only used in the Sicily invasion.
2. Who was the German Commando who rescued Mussolini from the Badoglio Government on September 12, 1943?

Answer: SS Major Otto Skorzeny

SS Major Otto Skorzeny, was asked by Hitler himself to bring the Italian Dictator Benito Mussolini back to Berlin. Mussolini was being held prisoner by the Badoglio Government on Gran Sasso. German paratroopers commanded by Major Sorzeny rescued him.
3. What was the pact that Germany, Italy and Japan signed on September 27, 1940?

Answer: The Tripartite Pact

The Tripartite Pact was signed on September 27, 1940. Article Three stated: Germany, Italy and Japan agree to co-operate in their efforts on aforesaid lines. They further undertook to assist one another with all political, economic and military means when one of the three contracting powers was attacked by a power at present not involved in the European war or in the Chinese-Japanese conflict.
4. Which U.S. Army Division made the greatest advances inland from the beaches on D-Day June 6, 1944?

Answer: 4th Infantry Division

The 4th U.S. Army Infantry Division, which moved inland from Utah beach was quicker than the most optimistic estimates. Troopers from the 101st Airborne Division and soldiers from the 4th Infantry Division linked up behind Utah beach on the first day of the invasion.
5. How many submarines did the U.S. Navy lose in World War Two?

Answer: 52

Fifty-two U.S. Navy submarines were lost in World War Two. Forty-nine were in the Pacific. First was the USS Sealion SS-195, three days after Pearl Harbor was attacked and the last was the USS Bullhead SS-332, on August 6, 1945, the day the atom bomb was dropped on Hiroshima, Japan. Three U.S. submarines were lost in the Atlantic the S-26, R-12 and the USS Dorado SS-248, for a total lose of 52 U.S. Navy submarines in World War Two.
6. When did the U.S. 'officially' declare that war with Germany had ended?

Answer: December 31, 1946

On 31 December 1946 President Harry S. Truman announced that the state of war with Germany had officially ended. (See: http://www.brainyhistory.com/events/1946/december_31_1946_107639.html). However, there was no peace treaty with Germany till 1990.
7. Which was the only U.S. Navy submarine to be sunk by a Japanese submarine in World War Two?

Answer: USS Corvina SS-226

The USS Corvina SS-226 was sunk on November 16, 1943, by Japanese submarine I-176 while patrolling off Truk.
8. When did the U.S. Eighth Air Force bomb Berlin, Germany for the first time?

Answer: March 4, 1944

The RAF had been bombing Berlin as early as August 1940. However, they bombed at night. The U.S. Eighth Air Force bombed in the day and did not bomb Berlin until March 4, 1944.
9. When did Germany launch the first V-2 bombs against Britain?

Answer: September 8, 1944

On September 8, 1944 the first V-2 bombs fell on London and more than 2,850 people died from the bombs during the nearly seven months of terror and another 6,000 sustained serious injuries.
10. Troops from which Allied country liberated the main camps at Auschwitz on 27 January 1945?

Answer: The Soviet Union

Men from the Soviet 322nd Rifle Division found about 7,500 survivors, most of them extremely ill and malnourised. A few days earlier, most of the inmates had been taken by the SS on a death march. 27 January is Holocaust Remembrance Day in many countries.
Source: Author Regor

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us