FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Singapore  History
Quiz about Singapore  History

Singapore - History Trivia Quiz


A quiz about Singapore's history.

A multiple-choice quiz by meifeng. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Asian
  8. »
  9. Singapore

Author
meifeng
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
252,291
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
1825
Last 3 plays: Guest 101 (10/15), Guest 112 (12/15), Guest 101 (12/15).
- -
Question 1 of 15
1. What was Singapore originally known as? Hint


Question 2 of 15
2. The name Singapore was attributed to this 14th century Sumatran prince. What was his name? Hint


Question 3 of 15
3. Singapore became prominent about 1390 when this prince broke off allegeiance to the Majapahit and was granted asylum in Temasek. He murdered his chieftain host, and made himself the island's new ruler. Who was he? Hint


Question 4 of 15
4. Which European is credited with the founding of modern Singapore in 1819? Hint


Question 5 of 15
5. Singapore was incoporated with Malacca and Penang to form which territory? Hint


Question 6 of 15
6. In 1851, Singapore was under the control of the Governor-General of which country? Hint


Question 7 of 15
7. What year during World War 2 saw the beginning of the Japanese Occupation of Singapore? Hint


Question 8 of 15
8. Which battle saw the defeat of the British forces in Malaya and the subsequent surrender of Singapore to the Japanese? Hint


Question 9 of 15
9. This Conference held in London in 1957, agreed in principle that Singapore should become a state and receive full internal self-government. Hint


Question 10 of 15
10. The proposed formation of Malaysia was to include which countries and/or state(s)? Hint


Question 11 of 15
11. In what year did Singapore become a fully independent and sovereign nation on separation from Malaysia? Hint


Question 12 of 15
12. Who was the first president of the Republic of Singapore? Hint


Question 13 of 15
13. Who was Singapore's first Prime Minister? Hint


Question 14 of 15
14. What did Lee Kwan Yew and his administration do during his term as prime minister? Hint


Question 15 of 15
15. Which political party has dominated and won every election since self-government in 1959? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 18 2024 : Guest 101: 10/15
May 16 2024 : Guest 112: 12/15
May 14 2024 : Guest 101: 12/15
May 12 2024 : Guest 203: 11/15
May 11 2024 : Guest 42: 6/15
May 10 2024 : Guest 104: 12/15
May 09 2024 : Guest 222: 0/15
May 07 2024 : Guest 203: 6/15
May 07 2024 : Guest 58: 3/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was Singapore originally known as?

Answer: Temasek

Temasek or "Sea Town" was mentioned in the Javanese Nagarakretagama of 1365. A third century Chinese account described Singapore as Pu-luo-cheng or the "island at the end of a peninsula".
2. The name Singapore was attributed to this 14th century Sumatran prince. What was his name?

Answer: Sang Nila Utama

Sang Nila Utama landed on the island after a storm and renamed it after spotting an auspicious beast identified as a lion. "Singa" means "lion" and "pura" means "city" in Malay. Hayam Wuruk was a ruler of the Majapahit empire. Iskanda Shah was a prince of Palembang. Srivijaya was an ancient Sumatran kingdom.
3. Singapore became prominent about 1390 when this prince broke off allegeiance to the Majapahit and was granted asylum in Temasek. He murdered his chieftain host, and made himself the island's new ruler. Who was he?

Answer: Iskanda Shah

Adityawarman was a Majapahit prince who was given the responsibility of ruling island of Sumatra. Radan Wijaya was the first Majapahit king. Temagi was the murdered chieftain.
4. Which European is credited with the founding of modern Singapore in 1819?

Answer: Sir Stamford Raffles

Raffles signed a treaty with the Sultan of Johor on behalf of the British East India Company to establish a trading colony. Francis Light was the founder of the British colony of Penang. William Farquhar and John Crawford were, respectively, the First and Second Resident of Singapore.
5. Singapore was incoporated with Malacca and Penang to form which territory?

Answer: The Straits Settlements

The Federated Malay States were protectorates composed of native princely states. The Malayan Union was a confederation of the Malay states and the Straits Settlements excluding Singapore formed by the
British in 1946.
6. In 1851, Singapore was under the control of the Governor-General of which country?

Answer: India

Control of Singapore was transferred to the Colonial Office in 1867.
7. What year during World War 2 saw the beginning of the Japanese Occupation of Singapore?

Answer: 1942

When the Imperial Japanese Army invaded, the ill-prepared British were defeated in 6 days and surrendered the island to General Tomoyuki Yamashita on Febuary 15, 1942. It was one of the most disastrous British defeats in World War II.
8. Which battle saw the defeat of the British forces in Malaya and the subsequent surrender of Singapore to the Japanese?

Answer: The Battle of Singapore

The Battle of Bukit Timah and Pasir Panjang occured before the Battle of Singapore. The Battle of Malaya was a conflict between British Commonwealth forces and the Japanese Imperial Army from December 8, 1941 to January 31, 1942.
9. This Conference held in London in 1957, agreed in principle that Singapore should become a state and receive full internal self-government.

Answer: The Constitutional Conference

Although it received full internal self-government, responsibility for external affairs and defence, and the ultimate right to suspend the Constitution lay in the hands of the United Kingdom government. I made up the rest of the answers.
10. The proposed formation of Malaysia was to include which countries and/or state(s)?

Answer: All of these

It was proposed by the Malayan Prime Minister, Tunku Abdul Rahman.
11. In what year did Singapore become a fully independent and sovereign nation on separation from Malaysia?

Answer: 1965

August 9th to be exact. With the formation of Malaysia in 1963, Singapore became independent within the Federation of Malaysia. She was expelled two years later after heated ideological conflict between the state PAP (People's Action Party) and the Federal Kuala Lumpur government.
12. Who was the first president of the Republic of Singapore?

Answer: Yusof bin Ishak

Sheares was the second president; Nair the third and Wee the fourth. Prior to 1991, the president was the constitutional head of state, with duties similar to that of the British Monarch. The first directly elected President was Ong Teng Cheong.
13. Who was Singapore's first Prime Minister?

Answer: Lee Kwan Yew

He served from 1959-1990. Goh Chok Tong succeeded Lee. Lee Hsien Loong, eldest son of Lee Kwan Yew, became the third prime minister in 2004.
14. What did Lee Kwan Yew and his administration do during his term as prime minister?

Answer: All of these

The threat of racial tension was also curbed. His administration also created an independent national defence system centered around compulsory male military service.
15. Which political party has dominated and won every election since self-government in 1959?

Answer: The People's Action Party (PAP)

Many analysts consider Singapore more an illiberal democracy or "procedural" democracy rather than a true democracy.
Source: Author meifeng

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us