FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Beer
Quiz about Beer

Beer Trivia Quiz


I like beer. I thought a quiz about beer would be fun. Pop open a cold one and enjoy. Please note: This quiz may not be very easy if not familiar with beer in the USA.

A multiple-choice quiz by ralzzz. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Wines, Beers and Spirits
  8. »
  9. Beers

Author
ralzzz
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
89,285
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
5 / 15
Plays
7970
Last 3 plays: ranx66 (5/15), Guest 160 (4/15), Guest 104 (1/15).
- -
Question 1 of 15
1. What is the science of brewing beer called? Hint


Question 2 of 15
2. How many cases of beer are contained in one keg? A case is defined as 24 twelve ounce cans of beer. This is the standard US keg. Hint


Question 3 of 15
3. What is the oldest brewery in the world? Hint


Question 4 of 15
4. The very first international trademark was given to a beer company. Which beer maker was awarded this distinction? Hint


Question 5 of 15
5. Where is the oldest brewery in North America? Hint


Question 6 of 15
6. What city in the United States has had the most breweries? Hint


Question 7 of 15
7. What is the oldest brewery in the United States? Hint


Question 8 of 15
8. What is the first "foreign" beer to be sold in Germany? Hint


Question 9 of 15
9. Which brewery is responsible for the beer known as "Turbo Dog"? Hint


Question 10 of 15
10. Everyone enjoys popping open that ice cold can of beer. Who was the first American brewery to package their beer in a can? Hint


Question 11 of 15
11. The Black & Tan" is a great beer drink made with a stout beer (such as Guinness) settled on top of another beverage providing the drinker with a drink that is visually appealling. What would be an appropriate mixer to use in a Black & Tan? Hint


Question 12 of 15
12. Speaking of the "Black & Tan", most people are amazed as to why the dark beer floats on top of the lighter beer. What scientific principle is the main reason this happens? Hint


Question 13 of 15
13. Which of these beers is from France? Hint


Question 14 of 15
14. The top five nations that brew beer are USA, China, Germany, Japan and what other country? Hint


Question 15 of 15
15. What ancient people is credited with first having brewed beer? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 15 2024 : ranx66: 5/15
Jun 14 2024 : Guest 160: 4/15
Jun 13 2024 : Guest 104: 1/15
Jun 11 2024 : Guest 207: 3/15
Jun 10 2024 : Guest 73: 1/15
Jun 06 2024 : Guest 174: 0/15
Jun 06 2024 : Guest 107: 0/15
Jun 03 2024 : Guest 108: 5/15
Jun 01 2024 : Guest 107: 5/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the science of brewing beer called?

Answer: Zymurgy

Zymurgy is actually the chemistry of fermentation, which is the basis of beer making.
2. How many cases of beer are contained in one keg? A case is defined as 24 twelve ounce cans of beer. This is the standard US keg.

Answer: 6.88

The standard keg of beer is 15.5 US gallons.
3. What is the oldest brewery in the world?

Answer: Weihenstephan Brewery

The Weihenstephan Brewery opened in 1040 in Munich, Germany.
4. The very first international trademark was given to a beer company. Which beer maker was awarded this distinction?

Answer: Bass Ale

The red triangle logo that everyone recognizes today was trademarked way back in 1777.
5. Where is the oldest brewery in North America?

Answer: Montreal

The John Molson Brewery opened in 1786.
6. What city in the United States has had the most breweries?

Answer: Philadelphia, PA

Philadelphia's first brewery was opened in 1885 and had 94 breweries by 1890. It is believed that the US Marines were formed in Philadelphia at the Philly's Tun Tavern.
7. What is the oldest brewery in the United States?

Answer: D.G. Yuengling Brewery

The D.G. Yuengling Brewery was founded in Pottsville, PA in 1829. The brewery is still owned by the originating family.
8. What is the first "foreign" beer to be sold in Germany?

Answer: Sam Adams

In 1985 Sam Adams was the first beer to ever pass the stringent 'Reinheitsgebot' (quality standards) necessary for beer distribution in Germany.
9. Which brewery is responsible for the beer known as "Turbo Dog"?

Answer: Abita Brewery

Abita Brewery was formed in 1986 in Abita Springs, LA. All other breweries in this question are from Louisiana as well.
10. Everyone enjoys popping open that ice cold can of beer. Who was the first American brewery to package their beer in a can?

Answer: G. Krueger Brewing Company

The G. Krueger Brewing Company of Newark, NJ, started selling beer in cans way back in 1935. Back then, very little beer was sold in bottles or cans, most all beer was sold in kegs.
11. The Black & Tan" is a great beer drink made with a stout beer (such as Guinness) settled on top of another beverage providing the drinker with a drink that is visually appealling. What would be an appropriate mixer to use in a Black & Tan?

Answer: Harp Lager

A traditional Black & Tan is a drink using a stout beer layered on top of a lighter beer such as a lager. Guinness's web site says they prefer the all-Irish mixture of Guinness and Harp Lager, but many pubs use Bass Ale or Smithwick's. I actually like the Guinness and Strongbow Cider mixture, sometimes called a poor man's Black Velvet.

The traditional Black Velvet is used with fine Champagne.
12. Speaking of the "Black & Tan", most people are amazed as to why the dark beer floats on top of the lighter beer. What scientific principle is the main reason this happens?

Answer: Specific Gravity

Most people would assume that a darker beer is also heavier and thus should not float on a lighter one, but in reality, the color depends on the degree of roasting of the malt, not on the gravity. Viscosity also plays a role in the process - without sufficient viscosity, the beers would quickly mix - but the main reason is simply the relative weight.
13. Which of these beers is from France?

Answer: Kronenbourg 1664

Kronenbourg is possibly France's most popular beer. Badger is English, Chimay is Belgian and Curim is from Ireland.
14. The top five nations that brew beer are USA, China, Germany, Japan and what other country?

Answer: Brazil

Believe it or not, Brazil is a major brewer of beer. Cervejarius Kaiser is a very large brewery in Brazil.
15. What ancient people is credited with first having brewed beer?

Answer: Babylonian

The Babylonian people were credited with brewing beer over 4,000 years ago. Almost every civilized society in the world have brewed some sort of beer.
Source: Author ralzzz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Get Your Beer Here Easier
2. All Hopped Up Easier
3. A Storm Is Brewing Easier
4. Bottoms Up Average
5. Beer Without the Alcohol Average
6. European Beers Average
7. Do You Know Your Beers? Average
8. Beer Garden Average
9. It's My Round Average
10. Match the Beer to the Country No. 1 Average
11. Homebrewing 101 Average
12. Beers Through The Years Average

6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us