FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about British Cheeses
Quiz about British Cheeses

British Cheeses Trivia Quiz


We Brits have been criticized in the past for our cheese. We now have many more to choose from, roughly 700 varieties. See if you can pick the correct cheese from the description.

A multiple-choice quiz by romeomikegolf. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. International Cuisine
  8. »
  9. British Foods

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
263,170
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3523
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Adamchiv (6/10), ZWOZZE (4/10), keyransolo (0/10).
- -
Question 1 of 10
1. This is a typical hard cheese, but with a crumbly texture. It is made from cows milk and coloured with annatto. Hint


Question 2 of 10
2. This is a Welsh cheese made with mustard seeds and ale. Hint


Question 3 of 10
3. Which cheese do some people recommend you eat before going to a ceilidh? Hint


Question 4 of 10
4. This soft cheese was first produced in 1972 in Dymock, Gloucestershire. It is made mainly from the milk of Gloucester cows. During the maturing process it is dipped in perry. It has a very distinctive flavour. Hint


Question 5 of 10
5. The next cheese is a semi hard one. It is creamy under the rind and has a crumbly texture in the middle. It is very distinctive in appearance being wrapped in nettles. Hint


Question 6 of 10
6. Which British cheese in the list is a Scottish goat's cheese? Hint


Question 7 of 10
7. There is an English cheese called Fine Fettle.


Question 8 of 10
8. This next cheese has a crumbly, slightly acidic texture. It was first produced by French Cistercian monks using ewe's milk. It is traditionally made in the Yorkshire town of Hawes. Hint


Question 9 of 10
9. This relative newcomer to the list is produced exclusively for a cheese company in one of Britain's University towns. It is a mild flavoured blue cheese. Which town gives it's name to this wonderful tasting cheese? Hint


Question 10 of 10
10. I couldn't write a cheese quiz without including the 'King of Cheeses', Stilton.
Stilton cheese can only be produced in three English counties. Which, of the listed, is not permitted to produce the cheese?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 28 2024 : Adamchiv: 6/10
May 15 2024 : ZWOZZE: 4/10
May 12 2024 : keyransolo: 0/10
May 12 2024 : Reamar42: 1/10
May 12 2024 : Luckycharm60: 5/10
May 12 2024 : Sandy200: 6/10
May 12 2024 : lolleyjay: 9/10
May 12 2024 : stedman: 9/10
May 12 2024 : elmslea: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This is a typical hard cheese, but with a crumbly texture. It is made from cows milk and coloured with annatto.

Answer: Red Leicester

Red Leicester is a mellow cheese. The colour can vary from light orange, to quite a dark shade. The lighter ones tend to be mass produced, and do not have the true flavour and texture of the 'farmhouse' cheese. It melts well and can be used with good effect in Welsh Rarebit.
2. This is a Welsh cheese made with mustard seeds and ale.

Answer: Y Fenni

Y Fenni is named after the town of Abergavenny, Y Fenni in Welsh. Tyndyrn is the Welsh name for Tintern, a green wax covered cheese made with shallots and chives. It takes it's name from Tintern Abbey where the resident monks grew shallots. Caerffili, or Caerphilly is probably the best known Welsh cheese.

It is a hard cheese with a crumbly texture. Perl Wen is a soft white cheese that was first developed in 2000.
3. Which cheese do some people recommend you eat before going to a ceilidh?

Answer: Crowdie

Crowdie is a Scottish cream cheese often eaten with oatcakes. The reason for eating it before a ceilidh is that it is said to lessen the effects of drinking too much whisky. Let me know if you try it!
4. This soft cheese was first produced in 1972 in Dymock, Gloucestershire. It is made mainly from the milk of Gloucester cows. During the maturing process it is dipped in perry. It has a very distinctive flavour.

Answer: Stinking Bishop

Stinking Bishop takes its name from a local pear variety which is used to make the perry. The cheese is also washed with the juice of the pears. It is a very aptly named cheese.
5. The next cheese is a semi hard one. It is creamy under the rind and has a crumbly texture in the middle. It is very distinctive in appearance being wrapped in nettles.

Answer: Cornish Yarg

Made only at Netherton Farm Yarg has only been in production since 1983. The name comes from Allen and Jenny Gray who supplied the recipe. Yarg is simply Gray spelled backwards.
6. Which British cheese in the list is a Scottish goat's cheese?

Answer: Inverloch

Inverloch has been produced on the Isle of Gigha since 1985. It is sold covered in a red wax. You can also buy Inverloch cheese in the shape of various fruits.
7. There is an English cheese called Fine Fettle.

Answer: True

Fine fettle is produced in Yorkshire, where else could it come from? It used to be called Yorkshire Feta, but the name was changed following an EU ruling that Feta could only be made in Greece, its country of origin.
8. This next cheese has a crumbly, slightly acidic texture. It was first produced by French Cistercian monks using ewe's milk. It is traditionally made in the Yorkshire town of Hawes.

Answer: Wensleydale

The monks came over with William I. They were originally from the Roquefort region of France. They settled in Wensleydale and began to produce cheese. Around the 1300's cows' milk was used and the product changed character. The original cheese was a 'blue', but over time, and because of the use of cow's milk, the cheese that we know today evolved.

In the early 1990's the cheese almost disappeared when Dairy Crest, a subsidiary of the Milk Marketing Board, closed the last dairy and moved production to Lancashire.

A management buyout saved the dairy, and production continues.
9. This relative newcomer to the list is produced exclusively for a cheese company in one of Britain's University towns. It is a mild flavoured blue cheese. Which town gives it's name to this wonderful tasting cheese?

Answer: Oxford

Oxford Blue is made exclusively for The Oxford Cheese Company which is based in the city's historic covered market. It was first produced in 1994 and has gained favour all over the World.
10. I couldn't write a cheese quiz without including the 'King of Cheeses', Stilton. Stilton cheese can only be produced in three English counties. Which, of the listed, is not permitted to produce the cheese?

Answer: Cambridgeshire

Stilton is a fairly unique cheese in that it has its own 'trademark' Ironically, it cannot be produced in the village of Stilton because it lies in Cambridgeshire, which is now outside of the Protected Designation of Origin.
Source: Author romeomikegolf

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us