Quiz about Kitchen Alphabetics
Quiz about Kitchen Alphabetics

Kitchen Alphabetics Trivia Quiz


Do you share my passion for kitchen gadgets and cooking? If so this quiz may be of interest.

A multiple-choice quiz by gable. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Cooking and Baking

Author
gable
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
354,505
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Easy
Avg Score
21 / 25
Plays
1907
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (24/25), mellen17 (23/25), Guest 34 (17/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which kitchen tool starting with "A" is expressly used to slice an alligator pear? Hint

Abalone opener
Asparagus tipper
Avocado cutter
Artichoke steamer

2. Which kitchen gizmo whose name starts with "B" will help to process your Kentucky Wonders? Hint

Bottle opener
Bean stringer
Butter paddle
Bourbon measure

3. When it's time to drain your pasta, which kitchen accessory whose name starts with "C" will be handy? Hint

Colander
Crumber
Coaster
Carbonara

4. Which tool that starts with "D" will help you measure accurately when gathering ingredients for baking? Hint

Digital scale
Diviner
Dryer
Dobosch

5. Which gadget that starts with an "E" will help you control whether your yolks are runny or hard? Hint

Egg timer
Egg slicer
Egg cup
Egg clipper

6. Which kitchen accessory starting with "F" is one of the most essential cooking vessels? Hint

Fryer
Frying pan
Flipper
Freezer

7. Which tool whose name starts with a "G" do you reach for to process your allium to a paste? Hint

Garlic press
Grouser
Grimper
Greader

8. Which tool starting with "H" will assist in cutting basil, chives or dill to appropriate size? Hint

Handle
Hasp
Hummer
Herb scissors

9. Which small electric device whose name starts with "I" assists in creating pureed vegetables and smooth sauces? Hint

Ice cream machine
Ice bucket
Induction cooktop
Immersion blender

10. Which "J" contraption creates healthy beverages? Hint

Jerk mix
Jelly maker
Juicer
Jello mold

11. Can you identify the "K" which is an absolute essential for cutting and prepping? (You probably will want to have this in several sizes.) Hint

Knife
Key Cup
Keurig
Kohlrabi

12. Which "L" tool do you grab when you want to scoop soup? Hint

Lavalier
Lanyard
Linsensuppe
Ladle

13. Which electric appliance starting with "M" is a quick way to cook things? (Please not in a metal container.) Hint

Microwave
Metrokane
Microplane
Mandoline

14. Can you identify the "N" which is a useful feature for the cooking surface of pots and pans? This quality is sometimes branded Teflon or Silverstone. Hint

Non-Stick
Nespresso
Nevaclog
Nutmeg

15. What "O" term describes an atomiser for an ingredient to add flavor or prevent sticking? Hint

Oven cleaner
Olive pitter
Orange oil
Oil spray

16. Which tool starting with "P" extrudes dough for Italian cookery? Hint

Parmesan grater
Pizza stone
Pasta Machine
Provolone

17. Which product beginning with "Q" is a kind of countertop material -- more practical than granite, more elegant than laminate? Hint

Quallofill
Quaker
Quickfire
Quartz

18. Which "R" is something in which to cook turkey or prime rib? Hint

Roasting pan
Any choice will work
Rotisserie
Range

19. Which "S" gadget will help you remove the stems from small fruits? Hint

Strawberry huller
Stirrer
Scooper
Spatula

20. Which tool whose name starts with "T" adds moisture to a roast while it cooks or sucks up the pan juices to make gravy? Hint

Turkey baster
Tube
Turntable
Tester

21. Since we have only 25 slots we'll skip U and continue to V. What "V" is useful for cleaning the exterior of produce you are prepping? Hint

Vinotheque
Vitamix
Vegetable brush
Vacuum

22. Which tool starting with "W" enables you whip cream, blend gravy or scramble eggs. Hint

Wine rack
Whetstone
Whipping canister
Whisk

23. Which "X" product is a kind of artificial sweetener extracted from hardwoods? Hint

Xsplenda
Xaspertame
Xsaccharin
Xylitol

24. Which "Y" gadget helps to ensure maximum lift for the egg whites in an angel cake? Hint

Yakemono
Yolk separator
Yakitori skewer
Yak steak

25. Which "Z" is the brand name of many high quality kitchen gadgets? Hint

Zybiss
Zytool
Zystress
Zyliss


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which kitchen tool starting with "A" is expressly used to slice an alligator pear?

Answer: Avocado cutter

Your avocado should be soft to the touch before trying to slice it. If you only use half of the avocado, leave the pit in the half you are wrapping up and refrigerating and it will last longer.
2. Which kitchen gizmo whose name starts with "B" will help to process your Kentucky Wonders?

Answer: Bean stringer

A bean stringer is a small hand gadget (with or without a handle) with three small closely spaced blades through which a green bean can be pushed and the result is "frenched" beans -- longitudinal ribbons of beans. Delicious topped with buttered almonds.
3. When it's time to drain your pasta, which kitchen accessory whose name starts with "C" will be handy?

Answer: Colander

Colanders come in all materials. There is even a half-moon slotted piece of plastic with a handle which can be used to strain the contents of a pot keeping the pasta in the pot and letting the liquid pour down the drain.
4. Which tool that starts with "D" will help you measure accurately when gathering ingredients for baking?

Answer: Digital scale

A digital scale may seem like an extravagance but is very useful if you are using a recipe which details weights rather than cups of ingredients. It also helps in multiplying recipes and having successful results. Many have both grams and ounces making useful with metric recipes.
5. Which gadget that starts with an "E" will help you control whether your yolks are runny or hard?

Answer: Egg timer

If you are trying to make hard boiled eggs, try starting them in cold water in a single layer in a large pot. Turn on the burner and bring to a boil partially covered for two minutes. Turn off the burner and cover the pot. Let it sit for at least 30 minutes. Your eggs are ready to be peeled and served.
6. Which kitchen accessory starting with "F" is one of the most essential cooking vessels?

Answer: Frying pan

Frying pans come in various materials and sizes. You may need to coordinate different spatulas for the different pan surfaces and sizes.
7. Which tool whose name starts with a "G" do you reach for to process your allium to a paste?

Answer: Garlic press

Garlic presses are convenient to use but can be difficult to clean. Sometimes smashing your clove with a knife on a board or grating it can be easier.
8. Which tool starting with "H" will assist in cutting basil, chives or dill to appropriate size?

Answer: Herb scissors

A good pair of kitchen shears are a great accessory. Some also can be used for cutting poultry but may not have blades fine enough to cut herbs.
9. Which small electric device whose name starts with "I" assists in creating pureed vegetables and smooth sauces?

Answer: Immersion blender

An immersion blender can be invaluable for both hot and cold items. At the beginning it can be a challenge to learn how to do the blending without spraying food all over your kitchen.
10. Which "J" contraption creates healthy beverages?

Answer: Juicer

You should probably use a lot of juice and have a big kitchen before investing in an electric juicer. If you already have a large stand mixer (like a Kitchenaid), consider a juicing attachment for your mixer.
11. Can you identify the "K" which is an absolute essential for cutting and prepping? (You probably will want to have this in several sizes.)

Answer: Knife

Even in the world of blenders and food processors, there is nothing like good set of knives. It's worthwhile to have a steel or sharpener to keep knife blades at their best.
12. Which "L" tool do you grab when you want to scoop soup?

Answer: Ladle

Calibrate the size of the ladle spoon and the length of its handle to the width and depth of your pot or soup tureen. There is nothing more frustrating that having the whole ladle sink deep into a bucket of hot liquid and having to fish it out.
13. Which electric appliance starting with "M" is a quick way to cook things? (Please not in a metal container.)

Answer: Microwave

Microwave ovens have become indispensable. Metrokane makes the Rabbit Corkscrew and other wine accessories. Microplanes are graters and mandolines are slicers.
14. Can you identify the "N" which is a useful feature for the cooking surface of pots and pans? This quality is sometimes branded Teflon or Silverstone.

Answer: Non-Stick

Some folks swear that non-stick pans are essential for easy cleanup. Good, heavy weight stainless steel pans (like All-Clad or DeMeyer) are expensive but clean up just as easily if not overheated and are better for browning while sauteeing or searing.
15. What "O" term describes an atomiser for an ingredient to add flavor or prevent sticking?

Answer: Oil spray

There is no need to buy aerosol non-stick sprays (with their potential contribution to global warming) when products like the Misto sprayer exist. You can put the oil of your choice in the atomizer and then hand pump in air to make a spray.
16. Which tool starting with "P" extrudes dough for Italian cookery?

Answer: Pasta Machine

Pasta makers can be manual or electric. Some just roll and cut the dough. Some fancier ones mix the dough and create shapes like rigatoni or shells. As with juicers and ice cream machines, consider the amount of kitchen counter real estate you wish to devote to such equipment according to frequency or use. Something that looks cool on the Food Channel or in the Top Chef kitchen may be clutter under your roof.
17. Which product beginning with "Q" is a kind of countertop material -- more practical than granite, more elegant than laminate?

Answer: Quartz

Quartz countertops add a contemporary look to your kitchen. They do not scratch, chip or burn like laminate and unlike granite do not need to be sealed.
18. Which "R" is something in which to cook turkey or prime rib?

Answer: Any choice will work

There are many "R" techniques to cook a large roast - whether the Thanksgiving turkey, the Christmas goose, the Chanukah brisket or the Easter Ham. All of them share the property of containing your large cut of meat in a large insulated space with continuous even heat over several hours so it cooks evenly.
19. Which "S" gadget will help you remove the stems from small fruits?

Answer: Strawberry huller

If you use a knife to remove the green leaves from a strawberry, you end up discarding some of the tasty fruit. If you pinch off the stems with your fingers, you end up with red fingernails. A small flat pinching device has been available for a while.

More recently an inventive product has been developed that looks like a strawberry and has a button on the top which extends a small four-pronged claw that pulls the stem and leaves out efficiently.
20. Which tool whose name starts with "T" adds moisture to a roast while it cooks or sucks up the pan juices to make gravy?

Answer: Turkey baster

A turkey baster is basically a heat proof syringe. The bulb end is usually rubber while the tube end may be metal, plastic or glass. Some come with small tips for injecting flavors into meat. Others can suck up the pan juices in your roasting pan to baste the roast or make gravy.
21. Since we have only 25 slots we'll skip U and continue to V. What "V" is useful for cleaning the exterior of produce you are prepping?

Answer: Vegetable brush

Use the vegetable brush to clean the outside of potatoes or carrots prior to cooking. There are also special brushes to clean corn silk or mushrooms.
22. Which tool starting with "W" enables you whip cream, blend gravy or scramble eggs.

Answer: Whisk

Even a kitchen with a stand mixer and an immersion blender needs some whisks. They come in different configurations (balloon, oval, flat) and are perfect for aerating, blending, and smoothing.
23. Which "X" product is a kind of artificial sweetener extracted from hardwoods?

Answer: Xylitol

Xylitol can be substituted for sugar cup for cup in baking. There is a slight potential for a laxative effect so be careful.
24. Which "Y" gadget helps to ensure maximum lift for the egg whites in an angel cake?

Answer: Yolk separator

When making an angel food cake or meringue you need to separate the eggs so that the fat in the yolk does not contaminate the egg whites. An egg separator enables you to strain the egg white into a bowl but catch the yolk and pour it off to a separate container. Use the yolks to make a yellow cake, hollandaise, or zabaglione.
25. Which "Z" is the brand name of many high quality kitchen gadgets?

Answer: Zyliss

The Zyliss company originated in Switzerland. Their tools are clever and easy to use. Examples are a rotary cheese grater, a self-cleaning garlic press, and salad spinner.
Source: Author gable

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Guest 172: 24/25
Jan 27 2023 : mellen17: 23/25
Jan 24 2023 : Guest 34: 17/25
Jan 23 2023 : Guest 24: 23/25
Jan 22 2023 : nosreme: 21/25
Jan 20 2023 : purplecat: 23/25
Jan 13 2023 : Guest 73: 23/25
Jan 13 2023 : stephedm: 21/25
Jan 11 2023 : calmdecember: 22/25

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series From A to Z:

A collection of 19 epic A-Z 25-question quizzes; the goal is to have one quiz each from all the 20 available categories on FT. If you can find a related quiz in the missing For Children category, kindly send me a PM and I will add it to the list. Thanks

  1. Animal Alphabet Tough
  2. Fractured Headings from the Yellow Pages A-Z Easier
  3. Who or What Killed Them? Tough
  4. A Marvellous Apocalypse Average
  5. Chain Gang Shebang Tough
  6. From Afghanistan to Zimbabwe Very Easy
  7. A-Z Greatest Battles of History Average
  8. Kitchen Alphabetics Easier
  9. NATO Phonetic Alphabet 101 Easier
  10. A Literary Alphabet Average
  11. A-B-C's for the Movie Junkie Average
  12. A Musical Alphabet Average

1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us