Quiz about Lettuce Have Lunch
Quiz about Lettuce Have Lunch

Lettuce Have Lunch Trivia Quiz


Lettuce be clear. Trivia is all about fun. I don't want to butter any one up. This is just the tip of the iceberg.

A multiple-choice quiz by 1ELF. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Fruit and Vegetables
  8. »
  9. Vegetable Mixture

Author
1ELF
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
405,365
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
256
Last 3 plays: Guest 86 (3/10), Guest 182 (5/10), Guest 83 (1/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Lettuce belong to which of the following families? Hint

Cabbage
Mint
Rose
Daisy

2. What claim to fame does romaine lettuce hold that other lettuce can only dream about? Hint

Snails don't like it so pesticides are not necessary.
It's the oldest cultivated variety of lettuce.
It was the first plant grown in space.
Romaine is the most widely grown variety of lettuce.

3. Lettuce is a good source of which nutrient? Hint

Fat, but only in butter lettuce
Vitamin K
Protein
Calcium, but only in coral lettuce

4. Which of the following are types of lettuce? Hint

Mignonette, Butter, Dandelion
Radicchio, Fennel, Kale
Oakleaf, Coral, Cos
Kale, Cos, Iceberg

5. The ancient Egyptians considered lettuce to be a symbol of what? Hint

Good health
Fertility
Wealth
Poverty

6. Who is thought to have built a statue in honour of lettuce? Hint

Caesar Augustus
Bill Clinton
Gordon Ramsay
Johnny Appleseed

7. Who introduced lettuce to the Americas? Hint

Simon Bolivar
Christopher Columbus
Julia Child
Pierre Trudeau

8. Who invented the Caesar salad? Hint

Caesar Romero
Julius Caesar's chef
Caesar Cardini
Caesar Augustus

9. Choose the correct statement. Hint

Rocket/arugula is a member of the capsaicin family.
Rocket/arugula is a type of radicchio.
Rocket/arugula belongs to the cabbage family.
Rocket/arugula is one of the earliest known varieties of lettuce.

10. Why can't lettuce be canned or frozen? Hint

Insuffient supplies as it is generally used fresh.
It can but it's not a big seller.
It contains too much water.
The acids in lettuce cause it to ferment in the can and the freezer.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Lettuce belong to which of the following families?

Answer: Daisy

Lettuce look more like cabbages than daisies, don't you think. I can't imagine a lettuce chain. Daisy chains are much prettier. Lettuce was originally a weed but is now cultivated worldwide.
2. What claim to fame does romaine lettuce hold that other lettuce can only dream about?

Answer: It was the first plant grown in space.

NASA astronauts harvested the crop August 10, 2015 after growing it in special chambers. I wonder how lettuce can be eaten in a gravity free environment.
3. Lettuce is a good source of which nutrient?

Answer: Vitamin K

It's quite the little powerhouse. Vitamin K aids in clotting of the blood. The darker leaves provide the most nutrients. Apparently the Chinese believe lettuce brings good luck and eat it on special occasions.
4. Which of the following are types of lettuce?

Answer: Oakleaf, Coral, Cos

So many plants to choose from and some look very similar. They are pretty much interchangeable in most salads. Fennel is a member of the carrot family and kale is a nutrient dense leafy plant closely related to the wild cabbage. Dandelions are believed to regulate blood sugar and are rich in antioxidants.
5. The ancient Egyptians considered lettuce to be a symbol of what?

Answer: Fertility

Do you think it's because rabbits like them? Lettuce was also thought to help induce sleep. Not bad for a plant that started life as a weed. Adonis was killed in a bed of lettuce by a boar sent by Artemis to avenge his jealousy of Aphrodite.
6. Who is thought to have built a statue in honour of lettuce?

Answer: Caesar Augustus

I'd like to see that. Perhaps it was more of a monument. Lettuce supposedly cured him of a dreadful illness. Eat your greens people.
7. Who introduced lettuce to the Americas?

Answer: Christopher Columbus

Columbus brought it on his second voyage in 1494. Lettuce seeds came to Australia with Captain Cook and the First Fleet.
8. Who invented the Caesar salad?

Answer: Caesar Cardini

It was made during Prohibition when Californians fled to Mexico for 4th of July celebrations. The kitchen at a popular Italian restaurant ran out of ingredients to feed inebriated diners and Caesar Cardini conjured up the salad from the few items left in stock. The rest is history.
9. Choose the correct statement.

Answer: Rocket/arugula belongs to the cabbage family.

We call it rocket in Australia. I like this peppery little leaf. Rocket is a brassicaceae and is closely related to mustard plants.
10. Why can't lettuce be canned or frozen?

Answer: It contains too much water.

Can you imagine putting frozen lettuce in a sandwich or using frozen lettuce cups for San Choy Bow?
Source: Author 1ELF

This quiz was reviewed by FunTrivia editor jmorrow before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 13 2022 : Guest 86: 3/10
Dec 11 2022 : Guest 182: 5/10
Dec 07 2022 : Guest 83: 1/10
Dec 04 2022 : Guest 211: 2/10

Related Quizzes
1. An Alphabet Full of Vegetables Very Easy
2. Fill Up My Plate Very Easy
3. Give Peas a Chance Easier
4. Eating your Greens Easier
5. Did You Eat Your Veggies? Easier
6. Green, Green Grass Easier
7. Dinner With Fronds Easier
8. A Scientific Look at Vegetables Easier
9. Peas and Tank You Easier
10. Eat Up! Average
11. Know Your Vegetables! Average
12. Viva Las Vegetables Average

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us