Quiz about A Scientific Look at Vegetables
Quiz about A Scientific Look at Vegetables

A Scientific Look at Vegetables Quiz


We all know the popular names of various vegetables. Your mission is to match up the scientific names of those veggies!

A matching quiz by ghosttowner. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Fruit and Vegetables
  8. »
  9. Vegetable Mixture

Author
ghosttowner
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
393,108
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
363
Mobile instructions: Press on an answer on the right. Then, press on the gray box it matches on the left.
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Pumpkin  
Zea mays
2. Cucumber  
Raphanus Raphanistrum
3. Celery  
Daucus Carota
4. Carrot  
Lactuca Sativa
5. Pea  
Solanum Melongena
6. Radish  
Cucumis Sativus
7. Eggplant  
Cucurbita Maxima
8. Corn  
Pisum sativum
9. Lettuce  
Apium Graveolens
10. Cabbage  
Brassica Oleracea






Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Pumpkin

Answer: Cucurbita Maxima

Pumpkins are a large variety of squash and besides being a staple during the Halloween season, are used in a wide variety of food products, especially pies. The seeds are often roasted and eat much as sunflower seeds are. Pumpkin is used worldwide with each country having their own specialty.
2. Cucumber

Answer: Cucumis Sativus

Cucumbers are a staple of many salads and often are eaten raw. Although I might not appreciate the final product, they are also used heavily everywhere to make a wide variety of pickles. While the cucumber originated in South Asia, it is now grown virtually everywhere.
3. Celery

Answer: Apium Graveolens

Earliest proof of celery reaches back to ancient Egypt. This wild variety was quite bitter and celery didn't become popular until botanists, using seed selection, were able to reduce the bitterness and increase the sugar content. Today, every bit of the celery plant serves a purpose and is utilized.
4. Carrot

Answer: Daucus Carota

The tasty carrot, while native to Europe and southwestern Asia, is now grown throughout most corners of the world. Most of us are familiar with the brightly orange vegetable but it can come in a variety of other colors including white, yellow and red.
5. Pea

Answer: Pisum sativum

The pea is a versatile vegetable and can be used individually or with the pod intact. It is used in most national cuisines for a wide variety of styles. Of course, it was also important in determining, at one time, whether a young woman was a princess or not!
6. Radish

Answer: Raphanus Raphanistrum

The radish is not one of my choices of vegetables but it is popular for a lot of people. It was domesticated in Europe during the pre-Roman area and over time, many varieties and uses have been developed. An advantage of the radish is its' relatively short growing time and resistance to disease and pests.
7. Eggplant

Answer: Solanum Melongena

Despite being part of the Nightshade family, which is notorious for its poisonous members, the eggplant is not dangerous in the least! It is also known as aubergine. The eggplant originated in south and east Asia. For many vegetarians, eggplant is used as a substitute for meat.
8. Corn

Answer: Zea mays

Corn, also known as Maize, is native to Mexico and North America. It is one of the highest vegetables in total production worldwide. It not only feeds people and animals but has many other uses such ethanol. The United States is the largest producer of corn with over fifteen billion bushels per year.
9. Lettuce

Answer: Lactuca Sativa

It might be hard to believe but lettuce is actually a member of the daisy family. The ancient Egyptians were the first to domesticate lettuce. Before that, lettuce was just considered a worthless weed. While it does grow well, it is rather easily troubled by disease and pests.
10. Cabbage

Answer: Brassica Oleracea

While cabbage is a head vegetable like lettuce, the two aren't related. Cabbage is actually related to broccoli, brussel sprouts, and cauliflower. More than seventy-one million tons of cabbage are produced each year and China leads by producing almost half of it.
Source: Author ghosttowner

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 24 2022 : Buddy1: 10/10
Dec 10 2022 : Baguioboy: 10/10

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us