FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Money Through The Ages
Quiz about Money Through The Ages

Money Through The Ages Trivia Quiz


The Latin term "moneta" - "money" dates from 344 BC when the Roman Lucius Furius built a Temple with its own Mint. Please note in this quiz pence and pennies are the same and all questions relate to pre 1970.

A multiple-choice quiz by bracklaman. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Collectibles
  8. »
  9. Coins and Banknotes

Author
bracklaman
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
181,895
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
605
- -
Question 1 of 10
1. Which Roman Goddess is thought to have been the first face depicted on a coin in Europe? Hint


Question 2 of 10
2. The earliest Greek coin bore the impress of an ox. Subsequently each city or region adopted its own distinctive impress. Of the following which Ancient Greek City or State had its coins minted bearing the impress of an owl? Hint


Question 3 of 10
3. Which European country had a coin nicknamed a "bawbee" worth a halfpence? Hint


Question 4 of 10
4. In England in 1836 a small silver coin worth 4 pence was issued at the behest of an MP of the day (Joseph Hume) who thought it would be an ideal size for a gentleman to keep in his pocket in readiness to pay for a Cab. It had a distinctive nickname. What? Hint


Question 5 of 10
5. Society in England seemed to have nicknames for all coins. Do you know what a copper was worth in pre decimal money terms? Hint


Question 6 of 10
6. If you went into a shop in 19th Century London and wanted to "flash a tizzy". How much would you be wanting to spend? Hint


Question 7 of 10
7. "Two and a kick" was Cockney rhyming slang for which coin until the 1970s? Hint


Question 8 of 10
8. Another Cockney slang means that you have a "Jimmy o'Goblin" in your purse (look out for pickpockets and cutpurses!) but how much have you to spend or invest in Regency London Town? Hint


Question 9 of 10
9. So if you had a copper, a joey, a tizzy and a two and a kick how much would you have in your pocket? You should bear in mind that twelve pennies equals one shilling in your answer. Hint


Question 10 of 10
10. I'll just leave you with a quid. How generous am I? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which Roman Goddess is thought to have been the first face depicted on a coin in Europe?

Answer: Juno

The Temple dedicated to Juno Moneta gave us the modern word money. She was also represented by symbols such as hammer, anvil, pincers and die.
Ceres Goddess of Agriculture and Tillage. Diana Goddess of Moon and Hunting. Venus Goddess of Love and Beauty
2. The earliest Greek coin bore the impress of an ox. Subsequently each city or region adopted its own distinctive impress. Of the following which Ancient Greek City or State had its coins minted bearing the impress of an owl?

Answer: Athens

The Owl deemed by the Ancient Greeks to be the bird of Wisdom and also symbol of the Goddess who sponsored the city of Athens i.e. Athene. Note that Athens was not the only Greek state to use the owl on coins.
Boetia had an impress of Bacchus (God of Wine and Vineyards).
Macedonia had an impress of a Buckler (military feature).
3. Which European country had a coin nicknamed a "bawbee" worth a halfpence?

Answer: Scotland

Scotland. A Scottish coin small in dimension first recorded as legal tender in 1541. The name is thought to have originated from the name of the Mintmaster of that time called Sillebawby.
4. In England in 1836 a small silver coin worth 4 pence was issued at the behest of an MP of the day (Joseph Hume) who thought it would be an ideal size for a gentleman to keep in his pocket in readiness to pay for a Cab. It had a distinctive nickname. What?

Answer: Joey

Joey was a small sized silver coin struck between 1836 and 1855. It was later also applied to a threepenny silver piece.
5. Society in England seemed to have nicknames for all coins. Do you know what a copper was worth in pre decimal money terms?

Answer: One penny (pence)

A copper became to be associated during middle 1800's with a penny but copper could generically be used to describe all non silver coins.
6. If you went into a shop in 19th Century London and wanted to "flash a tizzy". How much would you be wanting to spend?

Answer: Six pence

A tizzy was worth six pence. It is thought to a slang version of "tester" which is derived from teston or testoon which was a silver shilling until Henry VIII debased the coinage and so was then worth half of its previous value.
7. "Two and a kick" was Cockney rhyming slang for which coin until the 1970s?

Answer: Half-a-Crown (two shillings and sixpence)

"Two and six" (pence) is the shortened version and this matches the rhyme.
8. Another Cockney slang means that you have a "Jimmy o'Goblin" in your purse (look out for pickpockets and cutpurses!) but how much have you to spend or invest in Regency London Town?

Answer: Sovereign (Gold Pound)

"Jimmy o' Goblin" rhymes it seems with sovereign and was therefore worth one pound sterling or twenty shillings.
9. So if you had a copper, a joey, a tizzy and a two and a kick how much would you have in your pocket? You should bear in mind that twelve pennies equals one shilling in your answer.

Answer: 3 Shillings 5 pence

A Copper = 1 penny
A Joey = 4 pence
A Two and Kick = 2 shillings 6 pence
A Tizzy = 6 pence
TOTAL = 3 shillings 5 pence
10. I'll just leave you with a quid. How generous am I?

Answer: One Pound Sterling

A quid in slang can be both a cut of tobacco (usually for chewing) and a name for a sovereign or pound sterling. It can be traced as a reference to a coin in Shadwells's "Squire of Alsatia" (1688).
Source: Author bracklaman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us