Quiz about Stop Peking At My Duck
Quiz about Stop Peking At My Duck

Stop Peking At My Duck! Trivia Quiz


Although chicken certainly tops the list of poultry as far as popularity goes, there are quite a few other delectable birds that can grace the dinner plate.

A multiple-choice quiz by Omakase. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Meats

Author
Omakase
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
326,355
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
514
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Let's start right off with duck, specifically Peking Duck. This classic Chinese dish is prepared by seasoning and roasting a duck, then serving it with green onions, pancakes and hoisin sauce. Ducks raised for this use are typically butchered at 60 days of age and can range in weight from 6-12 lbs. What breed of duck is typically used? Hint

Muscovy
Pekin
Saxony
Magpie

2. While the origin of this term or presentation is somewhat foggy, what game bird is commonly associated with the term "under glass" or "under pressed glass"? Hint

Dove
Grouse
Pheasant
Partridge

3. Believe it or not there is actually a gastronomic construction which consists of a turkey which has been stuffed with a duck which has been stuffed with a chicken.
It is a regional dish popular mainly in areas of Canada and the United States.
What is it called?
Hint

Babushka Turkey
Turkenchick
Nested Turkey
Turducken

4. A term in cooking, often heard regarding shrimp, is butterflying. This essentially means to cut the flesh thinner by slicing it nearly in half horizontally, leaving a small area connected between the two halves. The meat is then flipped open with the cut face down. This can be done when preparing fowl for cooking, but instead of calling it butterflying the butcher would more likely call it: Hint

Winging
Featherbone
Flaying
Spatchcock

5. Rock Cornish Game Hens are a popular dinner item. They can also be called Cornish Game Hens, Rock Cornish Hens and similar variants. This small bird is intended as a single serving. Just what type of poultry is it? Hint

Grouse
Chicken
Guineafowl
Turkey

6. A goose for Christmas dinner is a traditional holiday meal, and has been in parts of the world for centuries. In what holiday movie is there a scene with a full goose being served, but after a comment that "It's smiling at me" the server chops off the goose's head with a cleaver? Hint

Christmas Vacation
The Santa Claus
A Christmas Story
Bad Santa

7. Ostrich meat has gained a place on the dinner plate for some adventurous diners of recent. Still recognized as an exotic meat by most people, ostrich is often classed as organic and free range (yeah--I can't quite picture an ostrich cooped up in a cage). In addition, it has many nutritional benefits compared to other meats. Which of the following is NOT true of ostrich? Hint

Among the lowest fat content of all meats
Good source of Vitamin K
Fewer calories than beef, pork and chicken
Ostrich meat is red meat

8. Quail has been meal fare for many, many years due to its availability in the wild and its succulent meat. In both the Old and New World it was hunted in the open country and amidst brushy areas. This small bird has a niche in French cuisine and its eggs are cherished by many cultures. What notable person was quail hunting in 2006 and accidentally shot someone in his party with a shotgun? Hint

Dick Cheney
Bill Clinton
Tony Blair
Brian Mulroney

9. Although not currently as common as in past eras, squab remains a popular dish in some European and Asian cuisines. Squab is technically a young bird which has never flown before. What kind of bird is squab actually? Hint

Pigeon
Ptarmigan
Sparrow
Crow

10. After exploring some of the poultry available to eat, let's go in a slightly different direction--a non-eating direction. And let's time travel too. You're back in school and your teacher Mr. Webster just gave you a pop quiz. It says: WHICH BIRD LISTED BELOW FITS WITH:
DUCK GROUSE CHICKEN GOOSE
Hint

Ostrich
Turkey
Quail
Pheasant


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Let's start right off with duck, specifically Peking Duck. This classic Chinese dish is prepared by seasoning and roasting a duck, then serving it with green onions, pancakes and hoisin sauce. Ducks raised for this use are typically butchered at 60 days of age and can range in weight from 6-12 lbs. What breed of duck is typically used?

Answer: Pekin

Pekin duck is also known as Long Island duck and it is the most widely consumed duck in the United States. It was originally from Peking (now Beijing) and was domesticated for both its meat and eggs.
2. While the origin of this term or presentation is somewhat foggy, what game bird is commonly associated with the term "under glass" or "under pressed glass"?

Answer: Pheasant

The term "under glass" refers to a presentation of the cooked pheasant under a glass bell. This is intended to preserve the intense flavor and aroma which accompanies the dish right up until the moment of consumption. Unfortunately the dish seems very uncommon in the 21st century.
3. Believe it or not there is actually a gastronomic construction which consists of a turkey which has been stuffed with a duck which has been stuffed with a chicken. It is a regional dish popular mainly in areas of Canada and the United States. What is it called?

Answer: Turducken

Turducken is especially popular around Thanksgiving. In order to get everything to fit together right nearly all the bones are removed and stuffing is used to fill the chicken and any gaps between the birds. There is even a version which has the outer bird as a goose instead of a turkey. It's called a gooducken, which, based on the name only, just doesn't sound too appetizing to me!
4. A term in cooking, often heard regarding shrimp, is butterflying. This essentially means to cut the flesh thinner by slicing it nearly in half horizontally, leaving a small area connected between the two halves. The meat is then flipped open with the cut face down. This can be done when preparing fowl for cooking, but instead of calling it butterflying the butcher would more likely call it:

Answer: Spatchcock

Spatchcock can be used as a verb or as a noun meaning meat prepared in this fashion. This interesting sounding world is allegedly derived from a reduction of "dispatch cock" (with cock being a male chicken of course).
5. Rock Cornish Game Hens are a popular dinner item. They can also be called Cornish Game Hens, Rock Cornish Hens and similar variants. This small bird is intended as a single serving. Just what type of poultry is it?

Answer: Chicken

Although it has a great name, it is still just a small chicken, not a game bird. This cross-bred chicken can have a maximum weight of 2 lbs (per the USDA) and consists of only white meat.
6. A goose for Christmas dinner is a traditional holiday meal, and has been in parts of the world for centuries. In what holiday movie is there a scene with a full goose being served, but after a comment that "It's smiling at me" the server chops off the goose's head with a cleaver?

Answer: A Christmas Story

Fa ra ra ra ra, ra ra ra ra! After dogs ravage the Parkers' kitchen and eat the turkey, they all go to a Chinese restaurant for dinner.
7. Ostrich meat has gained a place on the dinner plate for some adventurous diners of recent. Still recognized as an exotic meat by most people, ostrich is often classed as organic and free range (yeah--I can't quite picture an ostrich cooped up in a cage). In addition, it has many nutritional benefits compared to other meats. Which of the following is NOT true of ostrich?

Answer: Good source of Vitamin K

Vitamin K comes primarily from leafy green vegetables like kale, cabbage, broccoli, spinach, etc.

Ostrich meat is very lean and healthy. In addition to low fat and less calories per serving, it also has lower cholesterol than beef, pork and chicken.
8. Quail has been meal fare for many, many years due to its availability in the wild and its succulent meat. In both the Old and New World it was hunted in the open country and amidst brushy areas. This small bird has a niche in French cuisine and its eggs are cherished by many cultures. What notable person was quail hunting in 2006 and accidentally shot someone in his party with a shotgun?

Answer: Dick Cheney

Wow, it's great to be a powerful man! After being accidentally shot by sitting U.S. Vice President Dick Cheney, Harry Whittington, upon his release a week later from the hospital, said, "My family and I are deeply sorry for everything Vice President Cheney and his family have had to deal with."
9. Although not currently as common as in past eras, squab remains a popular dish in some European and Asian cuisines. Squab is technically a young bird which has never flown before. What kind of bird is squab actually?

Answer: Pigeon

The term squab is of Scandinavian origin and is derived from 'skvabb' which translated means "loose fat flesh". In Western culture squab is not particularly popular due to the perception of pigeons as dirty. However, it can be found in specialty shops and higher end restaurants.
10. After exploring some of the poultry available to eat, let's go in a slightly different direction--a non-eating direction. And let's time travel too. You're back in school and your teacher Mr. Webster just gave you a pop quiz. It says: WHICH BIRD LISTED BELOW FITS WITH: DUCK GROUSE CHICKEN GOOSE

Answer: Quail

These birds have all entered the language as both nouns and verbs.
If you got it Mr. Webster is very happy and gives you a GOLD STAR for the day.

Think about what each verb means and how it often ties back to a characteristic of that species. My favorite is goose--no doubt an accounting of a goose chasing someone and nipping them on the posterior.... aye, he got goosed!
Source: Author Omakase

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 13 2023 : Guest 172: 5/10
Feb 06 2023 : ccvlfb: 9/10

Score Distribution

quiz
3/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us