Quiz about Which Christmas Cookies Began Where
Quiz about Which Christmas Cookies Began Where

Which Christmas Cookies Began Where? Quiz


Christmas time brings good food and cheer. It is interesting to see where these traditions began.

A multiple-choice quiz by chefbuster. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Cooking and Baking
  8. »
  9. Cookies

Author
chefbuster
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
119,433
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1536
Last 3 plays: rupert774 (8/10), Guest 68 (4/10), VegemiteKid (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which traditional German cookie dates back to the early 14th century? Hint

Lebkuchen
Mandelbrezeln
Spekulatius
Schwarzer-Kipferl

2. The Symbol Cookies are a traditional cutout cookie of which holiday? Hint

Christmas
Hanukkah
Quansa
Easter

3. Which classic French rolled shortbread cookie originated in Normandy?. Hint

Sables
Tuiles
Biscotti
Amaretti

4. Biscochitos have a distinct flavor, what is it? Hint

Anise
Nutmeg
Cardamom
Cinnamon

5. A Scandanavian Cookie that is put through a cookie press and usually made in Christmas colors (green and red). What is that cookie? Hint

Lebkuchen
Springerle
Kringla
Spritz

6. The Wishing Cookie is a tradition of Sweden, it is shaped like a star.

True
False

7. What Christmas specialty from the Rhineland is also a favorite in Holland? Hint

Pfeffernusse
Kourambiedes
Mandelbrezeln
Spekulatius

8. There are beautiful irons that create these delicious fried pastries. What are these Scandinavian favorites called? Hint

Biscotti
Rosettes
Tuiles
Sables

9. In United States of America a favorite yuletide tradition is to build houses and decorate them with candy.

True
False

10. What is the shape of the Berliner Kranser cookie? Hint

Heart
Crescent
Wreath
Star


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which traditional German cookie dates back to the early 14th century?

Answer: Lebkuchen

In the 14th century when honey was the everyday sweetener, (not sugar) the Lebkuchen was created and is still made with honey to this day.
2. The Symbol Cookies are a traditional cutout cookie of which holiday?

Answer: Hanukkah

The Hanukkah Symbol Cookie depicts parts of the Hebrew Heritage such as the Lion of Judah and the Menorah.
3. Which classic French rolled shortbread cookie originated in Normandy?.

Answer: Sables

Sable means sand, indicative of the cookies crumbly, delicate texture.
4. Biscochitos have a distinct flavor, what is it?

Answer: Anise

The Biscochitos cookies are a great favorite of New Mexico. It is crisp and tender and will remind you of black licorice.
5. A Scandanavian Cookie that is put through a cookie press and usually made in Christmas colors (green and red). What is that cookie?

Answer: Spritz

Only a small amount of liquid goes into this rich, buttery cookies. As in a Spritz of fruit juice.
6. The Wishing Cookie is a tradition of Sweden, it is shaped like a star.

Answer: True

Place a cookie in the palm of your hand. Press in the center, if the cookie breaks into 3 pieces and you can eat all 3 pieces without saying a word, you get to make a wish!
7. What Christmas specialty from the Rhineland is also a favorite in Holland?

Answer: Spekulatius

They are given to children on December 6th, the feast of St. Nicholas.
8. There are beautiful irons that create these delicious fried pastries. What are these Scandinavian favorites called?

Answer: Rosettes

From stars and flowers to butterflies, hundreds of shapes and sizes are available. A savory batter can be used to garnish dinner plates.
9. In United States of America a favorite yuletide tradition is to build houses and decorate them with candy.

Answer: True

As a fun family activity Gingerbread houses have been made for decades, from simple boxes to entire villages.
10. What is the shape of the Berliner Kranser cookie?

Answer: Wreath

This buttery Norwegian cookies literally melts in your mouth.
Source: Author chefbuster

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 13 2023 : rupert774: 8/10
Jan 11 2023 : Guest 68: 4/10
Dec 28 2022 : VegemiteKid: 6/10
Dec 28 2022 : Guest 165: 4/10
Dec 27 2022 : Guest 174: 4/10
Dec 24 2022 : Guest 24: 7/10
Dec 23 2022 : Guest 207: 2/10
Dec 23 2022 : Guest 12: 6/10
Dec 23 2022 : Guest 208: 1/10

Score Distribution

quiz
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us