FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Fishing for Titles
Quiz about Fishing for Titles

Fishing for Titles Trivia Quiz


Our scaled friends appear in the title of many works of art -- how many can you identify?

A multiple-choice quiz by WiseTao. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Varied Liberal Arts

Author
WiseTao
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
174,198
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2276
- -
Question 1 of 10
1. A Schubert piano quintet is nicknamed after this fish. What is it? Hint


Question 2 of 10
2. Which fish is featured in the title of Ngaio Marsh's detective novel which begins, "A Surfeit of"? Hint


Question 3 of 10
3. "The Silver Darlings" is a 1941 novel by Neil Gunn. Okay, what fish are nicknamed "silver darlings?" Hint


Question 4 of 10
4. What fruity fish is featured in a short story by J.D. Salinger? Hint


Question 5 of 10
5. "The Fish Can Sing" is a 1957 novel by Halldor Laxness. Where is Laxness from? Hint


Question 6 of 10
6. "Jaws" is a film about a man-eating shark. When was it produced? Hint


Question 7 of 10
7. Gunter Grass also wrote a novel featuring a fish. What is the name of the novel? Hint


Question 8 of 10
8. What city is saved by fish in a 1979 film? Hint


Question 9 of 10
9. In a "A Fish Called Wanda" a fish and a thief share the same first name. What was the thief's LAST name? Hint


Question 10 of 10
10. "Piranha to Scurfy" is the title story in a collection by what writer? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 01 2024 : Guest 175: 7/10
May 23 2024 : PurpleComet: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A Schubert piano quintet is nicknamed after this fish. What is it?

Answer: Trout

In German it's the "Forellenquintett", but it's known more formally as D667. "Die Forelle" is the German word for Trout.
2. Which fish is featured in the title of Ngaio Marsh's detective novel which begins, "A Surfeit of"?

Answer: Lampreys

The 1941 novel featured the cash-strapped Lamprey family. The lamprey is a parasitical and jawless fish.
3. "The Silver Darlings" is a 1941 novel by Neil Gunn. Okay, what fish are nicknamed "silver darlings?"

Answer: Herring

Gunn is a Scottish writer and the novel is set in Caithness in the far northeast corner of Scotland in the early 19th century. Herring is a dietary staple in that part of the world.
4. What fruity fish is featured in a short story by J.D. Salinger?

Answer: Banana

"A Perfect Day for Bananafish" appeared in "Nine Stories" (1953).
5. "The Fish Can Sing" is a 1957 novel by Halldor Laxness. Where is Laxness from?

Answer: Iceland

Laxness won the Nobel prize too, something not many Icelanders can say. Or anybody else, for that matter.
6. "Jaws" is a film about a man-eating shark. When was it produced?

Answer: 1975

It was directed by Steven Spielberg based on a novel of the same title by Peter Benchley.
7. Gunter Grass also wrote a novel featuring a fish. What is the name of the novel?

Answer: The Flounder

The novel was published in 1977. Gunther Grass, a German, was a Nobel laureate.
8. What city is saved by fish in a 1979 film?

Answer: Pittsburgh

Actually, in the film, "The Fish that Saved Pittsburgh," a baseball team recruits players with the astrological sign Pisces.
9. In a "A Fish Called Wanda" a fish and a thief share the same first name. What was the thief's LAST name?

Answer: Gershwitz

Jamie Lee Curtis played the role of the sexy jewel thief. The film was written by John Cleese, who also starred.
10. "Piranha to Scurfy" is the title story in a collection by what writer?

Answer: Ruth Rendell

The title refers to a volume of an encyclopedia. It is a 2001 collection of horror and msytery stories.
Source: Author WiseTao

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us