Quiz about Greek Arts and Literature
Quiz about Greek Arts and Literature

Greek Arts and Literature Trivia Quiz


Sample some questions from ancient Greece that cover literature, art and the like. Good luck!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Varied Liberal Arts

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
41,957
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
2307
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 175 (4/10), Guest 73 (5/10), dmaxst (2/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The opening line of a play by which playwright reads: 'Ismene, dear sister, You would think that we had already suffered enough...'? Hint

Sophocles
Thespis
Aeschylus
Aristotle

2. Which poet wrote: 'Water is best, and gold, like a blazing fire in the night, stands out supreme of all lordly wealth.'? Hint

Sappho
Pindar
Archilochos
Bacchylides

3. In which of his plays did Aristophanes write: 'Well. I'm afraid you've come a fool's errand. Your wives have gone.'? Hint

The Thesmophoriazusae
Lysistrata
The Birds
The Acharnians

4. Who wrote that a life of reason was: 'a life in the possession of intelligence, thought, knowledge, and a complete memory of everything, but without an atom of pleasure, or indeed pain, in a condition of utter insensibility to such things.'? Hint

Thales
Aristotle
Plato
Democritus

5. Which of the following is not credited with being an architect of the Parthenon? Hint

Callicrates
Phidias
Gorgias
Ictinus

6. To what age was Ovid referring when he wrote: 'Truth, modesty, and shame, the world forsook: Fraud, avarice, and force, their places took.'?

Answer: (Two words, or three with 'the')
7. Which poet wrote: 'Tonight I've watched -- the moon and then -- the Pleiades -- go down -- The night is now -- half-gone; youth -- goes; I am --in bed alone.'? Hint

Sappho
Anacreon
Pindar
Demades

8. Who said: 'Practice makes perfect.'? Hint

Diogenes
Plutarch
Heraclitus
Demosthenes

9. Who said: 'We can only explain you, young man, by assuming that your father was drunk the night he begot you.'? Hint

Strabo
Pausanias
Diogenes
Porphyry

10. It was said of which Greek artist that his grapes were so lifelike birds tried to peck at them? Hint

Parrhasios
Zeuxis
Domenicos
Theotocopoulos


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The opening line of a play by which playwright reads: 'Ismene, dear sister, You would think that we had already suffered enough...'?

Answer: Sophocles

This is the opening line of 'Antigone'. Greek drama developed from celebrations honoring Dionysus...(it says 'interesting info'...this isn't interesting is it?)
2. Which poet wrote: 'Water is best, and gold, like a blazing fire in the night, stands out supreme of all lordly wealth.'?

Answer: Pindar

This is from 'Olympian Odes'.
3. In which of his plays did Aristophanes write: 'Well. I'm afraid you've come a fool's errand. Your wives have gone.'?

Answer: Lysistrata

This is probably the source of the phrase 'fool's errand'.
4. Who wrote that a life of reason was: 'a life in the possession of intelligence, thought, knowledge, and a complete memory of everything, but without an atom of pleasure, or indeed pain, in a condition of utter insensibility to such things.'?

Answer: Plato

This is from 'Dialogues with Philebus'. The quote is from Socrates in the dialogue.
5. Which of the following is not credited with being an architect of the Parthenon?

Answer: Gorgias

Phidias handled most of the sculptural work, while the other two focused on the actually planning of the building.
6. To what age was Ovid referring when he wrote: 'Truth, modesty, and shame, the world forsook: Fraud, avarice, and force, their places took.'?

Answer: The Iron Age

This is from Ovid's 'Metamorphosis' (Book the First).
7. Which poet wrote: 'Tonight I've watched -- the moon and then -- the Pleiades -- go down -- The night is now -- {half-gone;} youth -- {goes;} I am --in bed alone.'?

Answer: Sappho

One of my favorite poems of this famous ancient poet from the island of Lesbos (as many of my friends are aware since I force it on them often).
8. Who said: 'Practice makes perfect.'?

Answer: Diogenes

I know...everyone has said this...but ostensibly this famous cynic who lived in a tub said it first.
9. Who said: 'We can only explain you, young man, by assuming that your father was drunk the night he begot you.'?

Answer: Diogenes

I know...I know...two Diogenes questions in a row...but I couldn't resist. Who could resist a man who had the temerity to ask Alexander the Great to step out of his light?
10. It was said of which Greek artist that his grapes were so lifelike birds tried to peck at them?

Answer: Zeuxis

Zeuxis and Parrhasios were rather intense rivals. Parrhasios invited Zeuxis in to view a painting which he had covered by a curtain. When Zeuxis went to lift the curtain, he discovered it was nothing but paint.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 03 2023 : Guest 175: 4/10
Jan 26 2023 : Guest 73: 5/10
Jan 22 2023 : dmaxst: 2/10
Dec 19 2022 : Guest 23: 7/10
Dec 15 2022 : turaguy: 10/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us