FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Italian Renaissance
Quiz about The Italian Renaissance

The Italian Renaissance Trivia Quiz


The Italian Renaissance quickly spread to Northern Europe as well.

A multiple-choice quiz by charlemagne. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Varied Liberal Arts

Author
charlemagne
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
1,990
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4855
Last 3 plays: PurpleComet (7/10), dunneville (10/10), Coachpete1 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the accepted Western definition of renaissance? Hint


Question 2 of 10
2. What city-state of Italy is generally considered by historians to be the most influential Renaissance location?

Answer: (One Word)
Question 3 of 10
3. Which Proto-Renaissance artist painted the Arena Chapel (also known as the Scrovegni Chapel) in Padua, Italy? Hint


Question 4 of 10
4. In what section of Dante's three part 'Divine Comedy' does the author meet St. Bernard? Hint


Question 5 of 10
5. What Renaissance author wrote "The Courtier"? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the patriarch of the wealthy Florentine Medici family? Hint


Question 7 of 10
7. What work of art did Brunelleschi create? Hint


Question 8 of 10
8. Which work of art created by Michelangelo is physically described as the Mary holding Jesus?

Answer: (One Word. No accent marks!)
Question 9 of 10
9. What artist created the 'School of Athens,' depicting Plato? Hint


Question 10 of 10
10. Who do historians generally consider to be the true Renaissance Man? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 23 2024 : PurpleComet: 7/10
May 19 2024 : dunneville: 10/10
May 17 2024 : Coachpete1: 10/10
May 14 2024 : tosca17: 5/10
Apr 12 2024 : Guest 65: 10/10
Apr 11 2024 : Guest 18: 9/10
Apr 04 2024 : Guest 147: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the accepted Western definition of renaissance?

Answer: rebirth

This is a direct translation of the French word.
2. What city-state of Italy is generally considered by historians to be the most influential Renaissance location?

Answer: Florence

3. Which Proto-Renaissance artist painted the Arena Chapel (also known as the Scrovegni Chapel) in Padua, Italy?

Answer: Giotto

4. In what section of Dante's three part 'Divine Comedy' does the author meet St. Bernard?

Answer: Paradiso

5. What Renaissance author wrote "The Courtier"?

Answer: Castiglione

6. Who was the patriarch of the wealthy Florentine Medici family?

Answer: Cosimo

7. What work of art did Brunelleschi create?

Answer: Domed the Florence Cathedral

8. Which work of art created by Michelangelo is physically described as the Mary holding Jesus?

Answer: Pieta

9. What artist created the 'School of Athens,' depicting Plato?

Answer: Raphael

10. Who do historians generally consider to be the true Renaissance Man?

Answer: Da Vinci

Source: Author charlemagne

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us