Quiz about Basic Miscellanea
Quiz about Basic Miscellanea

Basic Miscellanea Trivia Quiz


You don't need to be a dictionary to know this stuff.

A multiple-choice quiz by asquare. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Varied Liberal Arts

Author
asquare
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
72,304
Updated
Jan 28 23
# Qns
20
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
7 / 20
Plays
4399
Last 3 plays: Guest 175 (4/20), Guest 216 (6/20), tornadosteve (20/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which author is considered the father of the 'Ecole Naturaliste' (literature, mainly)? Hint

Rimbaud
Balzac
Zola
Darwin

2. What did Max Brod do? Hint

Write a violin concerto
Marry Virginia Woolf
Turn into a bug
Disobey Kafka

3. Where is 'The Lady and The Unicorn' displayed? Hint

Musee Cluny, Paris
National Gallery of Art, Washington D.C.
Museo del Prado, Madrid
The Art Institute of Chicago

4. Which was a group of mainly homosexual Cambridge intellectuals? Hint

The Cambridge Circle
The CIE
The Apostles
The Pickwick Club

5. Where was Samuel Beckett's 'Waiting for Godot' written? Hint

Scotland
Ireland
France
Dentist's waiting room

6. 'We will always have Paris' is quoted by Woody Allen in what film? Hint

Manhattan
Annie Hall
E.T.
Mighty Aphrodite

7. Which of these women was married to Roman Emperor Claudius? Hint

Messalina
Minerva
Cleopatra
Lucrecia

8. Who painted them fatter, Rubens or Botero?

Answer: (The answer is either Rubens or Botero)
9. Which one of these prizes does not exist? Hint

Goncourt
Booker
Seoane
Pritzker

10. How many children did Johann Sebastian Bach (1685-1750) have? Hint

3
7
20
14

11. When did the Ottoman Empire fall? Hint

XVII Century
XVIII Century
Early XVI Century
XX Century

12. 'Whereof one cannot speak, thereof one must be silent' is THE classical quotation of which book? Hint

Aquinas' Summa Theologica
Tocqueville's Democracy in America
Kant's Critique of Pure Reason
Wittgenstein's Tractatus

13. Which one of these historical events is NOT currently being questioned by academic experts? Hint

Shakespeare's actual existence
God's 'fiat'
Van Gogh's 'ear' episode
Adolf Hitler's birthplace

14. Which one of these couples did NOT have any major fights? Hint

Sartre and De Beauvoir
Freud and Jung
Voltaire and Rousseau
Wittgenstein and Popper

15. Gala left which of these fellows for Dali? Hint

Paul Eluard
Pablo Picasso
Paul Verlaine
Iker Zubizarreta

16. Who was considered the most important poet of the symbolist movement? Hint

Mallarme
Verlaine
Rimbaud
Proust

17. According to Stravinsky, who was better at chess than he was at composing? Hint

Pyotr Illich Tchaikovsky
Sergei Prokofiev
W.A. Mozart
Claude Debussy

18. Dante's muse. Hint

Beatrice Portinari
Eleanor of Aquitaine
Laura Pausini
Catherine de Medici

19. Which one of these remarkable fellows did NOT die somewhat handicapped? Hint

Francisco de Goya
Homer
Louis XVI
Jorge Luis Borges

20. Which of the following is NOT true? Hint

Mozart had a hard time trying to find a 'job' in Paris
Leonardo, left-handed, used to write backwards
Before 1492, the earth was believed to be flat
The Vatican holds the world's largest art collection


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which author is considered the father of the 'Ecole Naturaliste' (literature, mainly)?

Answer: Zola

For those who answered Balzac: Zola is considered the author who pushed Balzac's realism to its limits.
2. What did Max Brod do?

Answer: Disobey Kafka

Who could blame him? (For those who might not know, he was told to burn all of Kafka's unpublished fiction by the author himself)
3. Where is 'The Lady and The Unicorn' displayed?

Answer: Musee Cluny, Paris

Lovely set of paintings, wonderful wonderful museum.
4. Which was a group of mainly homosexual Cambridge intellectuals?

Answer: The Apostles

Among others, Keynes and Strachey. For those who thought of the 'circle', it was Viennese, not English.
5. Where was Samuel Beckett's 'Waiting for Godot' written?

Answer: France

Most of his work was actually written in French.
6. 'We will always have Paris' is quoted by Woody Allen in what film?

Answer: Manhattan

If you didn't know this, you should either see this movie or go and see it again. It's just wonderful.
7. Which of these women was married to Roman Emperor Claudius?

Answer: Messalina

This woman was pure evil.
8. Who painted them fatter, Rubens or Botero?

Answer: Botero

And probably no one painted them fatter than he did.
9. Which one of these prizes does not exist?

Answer: Seoane

Booker is, well, for books. As is Goncourt. The Pritzker is awarded to architectural works.
10. How many children did Johann Sebastian Bach (1685-1750) have?

Answer: 20

He had seven children with his first wife, but only four survived infancy. He had 13 children with his second wife, of whom six survived to become adults.
11. When did the Ottoman Empire fall?

Answer: XX Century

12. 'Whereof one cannot speak, thereof one must be silent' is THE classical quotation of which book?

Answer: Wittgenstein's Tractatus

He wrote most of it while a POW in the Great War.
13. Which one of these historical events is NOT currently being questioned by academic experts?

Answer: Adolf Hitler's birthplace

14. Which one of these couples did NOT have any major fights?

Answer: Sartre and De Beauvoir

Simone de Beauvoir sat all night by Sartre's coffin when he died.
15. Gala left which of these fellows for Dali?

Answer: Paul Eluard

Hope you did not even think of Zubizarreta...
16. Who was considered the most important poet of the symbolist movement?

Answer: Mallarme

Proust didn't have the time, really.
17. According to Stravinsky, who was better at chess than he was at composing?

Answer: Sergei Prokofiev

He must have been REALLY good at chess.
18. Dante's muse.

Answer: Beatrice Portinari

In his 'Divine Comedy', it is Beatrice who guides him through Paradise.
19. Which one of these remarkable fellows did NOT die somewhat handicapped?

Answer: Louis XVI

His head was allegedly working fine until he lost it. Homer and Borges went blind, Goya went deaf.
20. Which of the following is NOT true?

Answer: Before 1492, the earth was believed to be flat

Ptolemy, Aristotle, Pythagoras, Plato...Ah, all those Greeks already knew it.
Source: Author asquare

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 03 2023 : Guest 175: 4/20
Feb 02 2023 : Guest 216: 6/20
Jan 22 2023 : tornadosteve: 20/20
Jan 19 2023 : Southendboy: 12/20
Jan 12 2023 : Guest 81: 10/20
Jan 12 2023 : Guest 120: 7/20
Jan 07 2023 : Guest 47: 9/20
Jan 04 2023 : Guest 184: 6/20
Dec 25 2022 : Guest 58: 7/20

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us