Quiz about Rhetoric For Intellectuals
Quiz about Rhetoric For Intellectuals

Rhetoric: For Intellectuals Trivia Quiz


Every one of us has engaged in rhetorical discourse at some stage of our lives. How much about rhetoric do you really know? Take this brief but provocative quiz that will be sure to engage your mind.

A multiple-choice quiz by manofrhetoric. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Varied Liberal Arts

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
197,370
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3664
Last 3 plays: Guest 104 (7/10), Guest 175 (5/10), Guest 131 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Rhetoric is best described as what? Hint

The study of syntax
Discourse meant for personal analysis only
An allegorical term describing prose
The study of the use of language to produce a desired effect

2. Logos, ethos and pathos are examples of what? Hint

Types of rhetorical questions
Greek gods
Types of appeals
Light, eternity and paternity

3. The following argument uses what type of appeal, "I want you to look at the defendant and feel the horrible pain his victims must have felt as he robbed them of their innocence. The emotion is too great for words. You must look into your hearts and return with a guilty verdict." Hint

pathos
logos
ethos
fructose

4. A rhetorical question is best described as which of the following? Hint

A catalyst for interpersonal communication
A question relating to philosophical ideologies
A whimsical, light-hearted request
A question that needs no answer

5. Rhetoric formally began in the 17th century.

True
False

6. When doing a rhetorical criticism, Richard Nixon's "Resignation Speech" would best fit under what methodology? Hint

Apologia
Dramatistic
Fantasy Theme Anaylsis
Neo-Aristotelian

7. Kenneth Burke is best known for what method of rhetorical criticism? Hint

Fantasy Theme Analysis
Dramatistic
Apologia
Social Movement

8. Dr. Martin Luther King's famous "I Have a Dream" speech is an example of a type of discourse.

True
False

9. Who is credited for creating the pentad in rhetorical discourse? Hint

Kenneth Burke
Nancy Chodrow
B.L. Ware
Aristotle

10. Ontology is the study that deals with the nature of being.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Rhetoric is best described as what?

Answer: The study of the use of language to produce a desired effect

Rhetoric can refer both to the study of the ways in which language is used to produced a desired effect and to the actual language used in that process.
2. Logos, ethos and pathos are examples of what?

Answer: Types of appeals

When utilizing rhetorical discourse, logos, ethos and pathos are the types of arguments one wants to make. Using these three appeals are effective because they provoke three different aspects for individuals to internalize. Aristotle is credited for creating these categories.
3. The following argument uses what type of appeal, "I want you to look at the defendant and feel the horrible pain his victims must have felt as he robbed them of their innocence. The emotion is too great for words. You must look into your hearts and return with a guilty verdict."

Answer: pathos

Pathos is an appeal based in emotion. Logos is a logical appeal and ethos deals with credibility, according to Aristotle. Fructose is a simple sugar.
4. A rhetorical question is best described as which of the following?

Answer: A question that needs no answer

A rhetorical question can grab the audience's attention when giving a speech. Let's say you're giving an oration about skiing, an opening line could be, "Have you ever found yourself atop a freezing mountain at 7 am by choice?"
5. Rhetoric formally began in the 17th century.

Answer: False

Rhetoric's roots span far back to ancient Greece where, some argue, Aristotle laid its framework.
6. When doing a rhetorical criticism, Richard Nixon's "Resignation Speech" would best fit under what methodology?

Answer: Apologia

Apologia is a form of genre criticism that occurs when the rhetor comes under attack. Bill Clinton delivered a form of an apologia where he so eloquently said, "I did not have sexual relations with that woman."
7. Kenneth Burke is best known for what method of rhetorical criticism?

Answer: Dramatistic

A Dramatistic method of criticism explores rhetorical discourse from a perspective that deals with symbolic interaction in language. Burke is considered to be the most quoted person throughout communicative discourse to date.
8. Dr. Martin Luther King's famous "I Have a Dream" speech is an example of a type of discourse.

Answer: True

Discourse refers to any interpersonal communication, written or oral.
9. Who is credited for creating the pentad in rhetorical discourse?

Answer: Kenneth Burke

The pentad is a way of classifying certain motives found throughout rhetorical discourse. It consists of: act, scene, agent, agency and purpose.
10. Ontology is the study that deals with the nature of being.

Answer: True

Ontology explores why we do the things we do. It is relevant to rhetoric because to learn certain ontological assumptions about people is to understand what type of appeals might work best to achieve your purpose as a rhetor. It is also known as the study of what makes us human.
Source: Author manofrhetoric

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 05 2023 : Guest 104: 7/10
Feb 03 2023 : Guest 175: 5/10
Jan 13 2023 : Guest 131: 4/10
Jan 12 2023 : Guest 120: 8/10
Jan 07 2023 : Guest 197: 0/10
Jan 04 2023 : Guest 184: 7/10
Dec 25 2022 : Guest 58: 6/10
Dec 19 2022 : Guest 109: 10/10
Dec 19 2022 : Guest 23: 9/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us