Quiz about Ancient and Early Pagan Days
Quiz about Ancient and Early Pagan Days

Ancient and Early Pagan Days Trivia Quiz


This consists of some easy ones and some tough ones, and I tried to mix quite a few traditions in so that it has some interest for most people.

A multiple-choice quiz by socratessoul. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Varied Liberal Arts

Author
socratessoul
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
24,045
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
3076
Last 3 plays: Guest 139 (6/10), Guest 109 (6/10), Guest 23 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. After which Greek goddess is the month 'April' thought by some to have been named? Hint

Aphrodite
Demeter
Athena
Persephone

2. Into how many general sections is the Celtic tree calendar separated? Hint

Twelve
Fourteen
Ten
Seven

3. Which early civilization celebrated the festival of Luna in her temple on the Aventine hill? Hint

Greek
Roman
Minoan
Anatolian

4. From what Celtic sacred day does 'All Saints Day' derive? Hint

Samhain
Lughnasad
Beltain
Imbolc

5. Which of the following groups generally held that the calendar 'day' actually began with night instead of morning? Hint

The Celts
The Scandinavians
The Romans
The Iberians

6. According to traditional lore, which day of the week is the best of all on which to marry? Hint

Wednesday
Tuesday
Monday
Thursday

7. Each Zodiac symbol has a corresponding animal. We all know that Leo has the lion and Scorpio has the scorpion, but what animal represents Virgo? Hint

the cat
the aurochs
the raven
the dog

8. Continuing with the Zodiac and animals, what animal represents Aquarius? Hint

the owl
the hawk
the goat
the bull

9. After which Roman god is January named?

Answer: (One Word)
10. On which of the following dates can the summer solstice (first day of summer) fall? (in the northern hemisphere) Hint

June 21
June 30
June 12
June 17


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. After which Greek goddess is the month 'April' thought by some to have been named?

Answer: Aphrodite

April was Eastremonath to the Anglo-Saxons, Aibrean to the Irish, Ostarmanoth to the Franks.

The Romans may have used the Latin word 'aperire' (to open) as the inspiration for the name of the month in which flowers first start to open in the spring. They may also have used Aphrodite, the Greek form of the name of their goddess who has a number of festivals during that month, Venus.
2. Into how many general sections is the Celtic tree calendar separated?

Answer: Fourteen

The fourteen sections are named after various sacred trees and plants: Rowan, Ash, Alder, Willow, Hawthorn, Oak, Holly, Hazel, Vine, Ivy, Reed, Elder, and {Birch;} the day of December 23 made up the fourteenth, but lacked a single name (it was more mystical).
3. Which early civilization celebrated the festival of Luna in her temple on the Aventine hill?

Answer: Roman

Celebrated at the end of March.
4. From what Celtic sacred day does 'All Saints Day' derive?

Answer: Samhain

5. Which of the following groups generally held that the calendar 'day' actually began with night instead of morning?

Answer: The Celts

6. According to traditional lore, which day of the week is the best of all on which to marry?

Answer: Wednesday

Monday for wealth, Tuesday for health, Wednesday, the best day of all, Thursday for losses, Friday for crosses, and Saturday, no luck at all.
7. Each Zodiac symbol has a corresponding animal. We all know that Leo has the lion and Scorpio has the scorpion, but what animal represents Virgo?

Answer: the cat

8. Continuing with the Zodiac and animals, what animal represents Aquarius?

Answer: the owl

9. After which Roman god is January named?

Answer: Janus

10. On which of the following dates can the summer solstice (first day of summer) fall? (in the northern hemisphere)

Answer: June 21

Source: Author socratessoul

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ponycargirl before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 20 2022 : Guest 139: 6/10
Dec 19 2022 : Guest 109: 6/10
Dec 19 2022 : Guest 23: 4/10
Dec 19 2022 : Guest 165: 4/10
Dec 17 2022 : Guest 90: 4/10
Dec 17 2022 : Guest 81: 4/10
Dec 12 2022 : masfon: 10/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us