FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Here Kitty Kitty Kitty
Quiz about Here Kitty Kitty Kitty

Here Kitty, Kitty, Kitty Trivia Quiz


All the questions are about the Egyptian cat goddess called Bast.

A multiple-choice quiz by pennie1478. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology & Legends
  8. »
  9. Egyptian Myth

Author
pennie1478
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
187,311
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
624
- -
Question 1 of 10
1. Who were supposedly the parents of Bast? Hint


Question 2 of 10
2. Bast is the wife of which god? Hint


Question 3 of 10
3. What object is the statue of Bastet holding? Hint


Question 4 of 10
4. Where was Bast's temple located in Egypt? Hint


Question 5 of 10
5. What was Bast associated with? Hint


Question 6 of 10
6. What part of the body was Bast's utchet? Hint


Question 7 of 10
7. What months was Bast associated with? Hint


Question 8 of 10
8. What Greek goddess was the Egyptian goddess Bast identified with? Hint


Question 9 of 10
9. What dynasty did Bast date back to?

Answer: (One Word; First or Second)
Question 10 of 10
10. What day was the Bast Feast Day? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who were supposedly the parents of Bast?

Answer: Isis and Re

Bast, also known as Bastet, defended her father against his enemy Apep. Besides being the daughter of Isis and Re, she was the sister of Sekhmet. Bast was the protector of home and family. She punished Egypt's enemies. Bast led other cats to the next life.
2. Bast is the wife of which god?

Answer: Ptah

Ptah was known as the father of the gods. He and Bast had a son named Mihos, a lion-god. Legend said that Bast would ride through the sky with her father during the day and at night she would guard her father from his enemies.
3. What object is the statue of Bastet holding?

Answer: Rattle

When in the human form, Bast was called Bastet and she held a sacred rattle known as a sistrum. Bast also went by the name Pasht.
4. Where was Bast's temple located in Egypt?

Answer: Bubastis

In 3,500 B.C., the worship of Bast began. In 950 B.C., Bast's hometown, Bubastis, became the capital of Egypt and worship of Bast became the "national religion". The temple of Bast (in Bubastis) was one of the most beautiful temples in the world. Mummified cats were buried on the grounds of the temple so they could join Bast in the spirit world. Bubastis was destroyed by the Persians in 350 B.C.
5. What was Bast associated with?

Answer: Childbirth

Because of a cat's ability to give birth to a litter of kittens, Bast is well associated with childbirth.
6. What part of the body was Bast's utchet?

Answer: Eye

The utchet is also known as the all-seeing eye. Bast's utchet protected people from thieves and illnesses. The utchet is also a sign of fertility and given to brides as a wedding gift. The utchet is the eye of Bast's twin brother Horus.
7. What months was Bast associated with?

Answer: April and March

Besides being associated with the months March and April, Bast was associated with Mondays.
8. What Greek goddess was the Egyptian goddess Bast identified with?

Answer: Artemis

Bast and Artemis are identified with the months March and April and Monday. The Roman goddess Diana is also associated with Bast and Artemis.
9. What dynasty did Bast date back to?

Answer: Second

Bast dates around 2,890 to 2,686 B.C.E.
10. What day was the Bast Feast Day?

Answer: October 31

The Bast Feast Day was celebrated much like Mardi Gras in New Orleans. The towns of Thebes, Memphis, Bubastis, and Esna celebrated Bast Feast Day.
Source: Author pennie1478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us