FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Lady Jady Grey Innocent Traitor
Quiz about Lady Jady Grey Innocent Traitor

Lady Jady Grey "Innocent Traitor" ? Quiz


This is a quiz on the fictional book "Innocent Traitor" by Alison Weir. It's all about Lady Jane Grey-Dudley's life before, during and after her reign.

A multiple-choice quiz by valjoedg. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors T-Z
  8. »
  9. W

Author
valjoedg
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
286,722
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
14 / 20
Plays
364
- -
Question 1 of 20
1. Who is Jane's father? Hint


Question 2 of 20
2. What is Frances Grey to Henry VII? Hint


Question 3 of 20
3. What was Frances urged to do while in labor with Jane? Hint


Question 4 of 20
4. Where was Jane born? Hint


Question 5 of 20
5. What is the name of Jane's most trusted and beloved servant? Hint


Question 6 of 20
6. What is the name of Jane's brother? Hint


Question 7 of 20
7. How did Frances discipline Jane? Hint


Question 8 of 20
8. Jane was forced to become something that her father insisted on? Hint


Question 9 of 20
9. Whom did Jane visit making her have the happiest moment in her life? Hint


Question 10 of 20
10. What was the name of Catherine Parr's only child? Hint


Question 11 of 20
11. Who was Jane's husband? Hint


Question 12 of 20
12. What were the names of Jane's children? Hint


Question 13 of 20
13. Jane and Guilford waited for five years before consummating their marriage.


Question 14 of 20
14. Jane insisted on marrying Guilford despite their young age.


Question 15 of 20
15. Jane was engaged or nearly engaged to at least six men.


Question 16 of 20
16. Who told Jane of her coronation? Hint


Question 17 of 20
17. Was Guilford ever crowned King or King Consort?


Question 18 of 20
18. How long did Jane reign as Queen of England? Hint


Question 19 of 20
19. Who became monarch after Jane was deposed? Hint


Question 20 of 20
20. When was Lady Jane Grey executed? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who is Jane's father?

Answer: Henry Grey

Henry Grey, Marques of Dorset, later Duke of Suffolk, was born January 17th 1515. He married Frances Brandon. They had three daughters Jane, Katherine and Mary. He made the mistake of participating in the Thomas Wyatt Revolt causing him to lose his head on February 23, 1554.
2. What is Frances Grey to Henry VII?

Answer: Granddaughter

Frances is Henry VII's granddaughter via his youngest surviving daughter, Princess Mary Tudor.
3. What was Frances urged to do while in labor with Jane?

Answer: Cry

During her labor the midwife urged her to cry out if need be. Her reasoning was that she is the daughter of a princess and niece of a king.
4. Where was Jane born?

Answer: Bradgate Hall

Lady Jane Grey was born at Bradgate Hall in Leicestershire in October of 1537.
5. What is the name of Jane's most trusted and beloved servant?

Answer: Mrs. Ellen

Mrs. Ellen although never married used the title "Mrs" as a courtesy. When Jane entered The Tower as Queen and her eventual imprisonment, Mrs Ellen remained and was more like a mother towards Jane than her own mother.
6. What is the name of Jane's brother?

Answer: She had no brothers

She had no brothers only two sisters, Katherine and Mary.
7. How did Frances discipline Jane?

Answer: Slaps, pinches and whips

Frances never loved Jane for she was not the boy she wanted. No matter the infraction, Jane was regularly beaten by Frances with slaps, pinches and whips (not at the same time).
8. Jane was forced to become something that her father insisted on?

Answer: Huntress

Henry Grey and his family insisted Jane become a huntress even though she preferred books and studies. After a deer was killed during the hunt Henry forced Jane's hands into the dead deer's corpse.
9. Whom did Jane visit making her have the happiest moment in her life?

Answer: Queen Katherine Parr

In order to get closer to marrying King Edward VI, Jane was moved to the household of Queen Katherine Parr and her fourth husband Thomas Seymour. When the Queen died in childbirth Jane was returned to her parents much to her chagrin.
10. What was the name of Catherine Parr's only child?

Answer: Mary Seymour

Even with four husbands under her belt, Queen Katherine Parr had a single child: Mary Seymour. Following her mother's death Mary was sent to The Dowager Duchess Katherine of Suffolk's household. When her father Thomas Seymour was attainted she became penniless and orphaned. History does not record what happened to her after these events.
11. Who was Jane's husband?

Answer: Lord Guilford Dudley

Lord Guilford Dudley was the son of John Dudley Duke of Northumberland and brother of Robert Earl of Leicester. History records that Guilford was what is known as a mother's boy. He was executed on February 12, 1554 after the failed attempt by Thomas Wyatt to place Elizabeth on the throne.
12. What were the names of Jane's children?

Answer: She had no children

She and Guilford never had any children nor had any pregnancies.
13. Jane and Guilford waited for five years before consummating their marriage.

Answer: False

Jane and Guilford consummated their marriage three days after the marriage and following Jane's recovery from a possible poison-induced illness.
14. Jane insisted on marrying Guilford despite their young age.

Answer: False

Jane was told of her pending wedding at Suffolk House in London and she was appalled at the thought. She refused to marry Guilford until she lay in pain from a severe beating from her mother Frances.
15. Jane was engaged or nearly engaged to at least six men.

Answer: False

It was proposed that Jane might marry her cousin King Edward VI. When the proposal fell through it was briefly proposed that Jane might marry Thomas Seymour. But the age gap of over thirty years made that impossible.
16. Who told Jane of her coronation?

Answer: The Duke of Northumberland

The Duke of Northumberland informed Jane of her being chosen by Edward VI as his heir. It was reported that Jane fainted at the news and was helped by no-one and that they looked rather annoyed at her display.
17. Was Guilford ever crowned King or King Consort?

Answer: No

Jane absolutely refused to have Guilford crowned King instead she offered to have him created a duke.
18. How long did Jane reign as Queen of England?

Answer: Nine days

Nine days followed a day or two after Edward VI's death and when she was officially deposed.
19. Who became monarch after Jane was deposed?

Answer: Queen Mary I

The Lady Mary Tudor, only surviving child of Henry VIII and his first wife Catherine of Aragon, had herself declared Queen of England. Quickly she mustered her armies along with the mutinied officers of Northumberland's armies. She married Philip II of Spain but never had children. She died November 17, 1558 after a five year reign without Philip by her side.
20. When was Lady Jane Grey executed?

Answer: February 12, 1554

February 12, 1554 on The Tower Green of The Tower of London. The executioner picked up the head and shouted, "So perish all the Queen's enemies."
Source: Author valjoedg

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us