FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Wars of Light and Shadow
Quiz about Wars of Light and Shadow

Wars of Light and Shadow Trivia Quiz


This is a pretty easy quiz on Janny Wurts' series 'The Wars of Light and Shadow.' If you haven't read the series, of course, you might be confused :).

A multiple-choice quiz by Chemil. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors T-Z
  8. »
  9. W

Author
Chemil
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
63,941
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
252
- -
Question 1 of 10
1. What is the name of the world where 'The Wars of Light and Shadow' takes place? Hint


Question 2 of 10
2. What elemental power does Arithon wield? Hint


Question 3 of 10
3. What royal line does Arithon come from? Hint


Question 4 of 10
4. Which one of these is a Fellowship Sorcerer? Hint


Question 5 of 10
5. Which one of these was not Arithon's occupation before he was exiled from his birth world of Dascen Elur? Hint


Question 6 of 10
6. What are the three races of Paravians who vanished when the Mistwraith covered the sun? Hint


Question 7 of 10
7. What is the name of Arithon's favored instrument? Hint


Question 8 of 10
8. What is not a reason that Lysaer hates Arithon? Hint


Question 9 of 10
9. What is the relationship between Lysaer and Arithon? Hint


Question 10 of 10
10. What is the symbol of the s'Ffalenn royal line? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of the world where 'The Wars of Light and Shadow' takes place?

Answer: Athera

Named for Ath, the Prime Vibration behind everything. Paravia is the continent.
2. What elemental power does Arithon wield?

Answer: Shadow

This is what makes everyone hate him so {much;} after all, everyone's afraid of the dark, aren't they?
3. What royal line does Arithon come from?

Answer: s'Ffalenn

According to Wurts, the root word for this means 'dark' in Paravian. Arithon does have a s'Ahelas mother, but not enough for him to claim rulership through that bloodline.
4. Which one of these is a Fellowship Sorcerer?

Answer: Asandir

Ath is the 'god' of Athera, the Prime Vibration. The others are violently opposed to the Fellowship.
5. Which one of these was not Arithon's occupation before he was exiled from his birth world of Dascen Elur?

Answer: Priest

He's been everything else- and a shipbuilder, bard, and Foe of the Light since- but never a priest.
6. What are the three races of Paravians who vanished when the Mistwraith covered the sun?

Answer: Centaurs, unicorns, and sunchildren

Sunchildren apparently resemble elves, but are different from {them;} and dragons seem to be uniformly evil in Wurts' world.
7. What is the name of Arithon's favored instrument?

Answer: Lyranthe

At last- a fantasy bard who doesn't play the harp!
8. What is not a reason that Lysaer hates Arithon?

Answer: His friendship with animals

I almost put 'his destruction of the Mistwraith' or 'his betrayal of the Paravians,' but I am sure those are worked in somewhere in Lysaer's twisted mind.
9. What is the relationship between Lysaer and Arithon?

Answer: Half-brothers, same mother

Another interesting fantasy {twist;} usually it's the father who sires two sons, one pureborn, the other not.
10. What is the symbol of the s'Ffalenn royal line?

Answer: The khetienn, a small leopard

I always thought this was the perfect symbol of Arithon's character- independence, sneakiness, hunting skill, and beauty all rolled up in one.
Source: Author Chemil

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LeoDaVinci before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us