Quiz about Indian Film Industry
Quiz about Indian Film Industry

Indian Film Industry Trivia Quiz


A quiz on the Indian movie industry - please give it a bad rating (preferably Poor please...)!

A multiple-choice quiz by ace_sodium. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Foreign Mixture
  8. »
  9. Bollywood

Author
ace_sodium
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
100,044
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2168
Last 3 plays: Guest 106 (8/10), Guest 3 (3/10), Guest 73 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The main centre of production of Hindi movies is Mumbai. How is it better known in India? Hint

Tollywood
Bollywood
Mollywood
Jockeyworld

2. Which actor is popularly known as 'the angry young man'? Hint

Salman Khan
N. Arun
Amitabh Bachanan
Shah Rukh Khan

3. Which of these is NOT an Amitabh Bachchan movie? Hint

Sholay
Baazigar
Mr Natwarlal
Khuda Gawah

4. The Indian film industry is notorious for its underworld connections - which of these people was killed by underworld thugs? Hint

Gulshan Kumar
Shah Rukh Khan
Kishen Kumar
Rakesh Roshan

5. Which of these people (from the Tamil movie industry) did NOT join politics afterwards? Hint

None of these
Jayalalitha
M.G. Ramachandran
Karunanidhi

6. The Malyalam movie industry produces some of the most critically acclaimed movies. Which of these ideologies is a prominent feature in Malayali movies? Hint

Fascism
All of these
Capitalism
Communism

7. 'Pather Panchali' is one of this director's classic movies - he even won an Oscar for Lifetime Achievement. Who is this? Hint

Sanjay Leela Bhansali
N. Arun
Adoor Gopalkrishnan
Satyajit Ray

8. This movie was nominated for the Best Foreign Film at the Oscars (in 2001) - it was based on a cricket match! Name this movie. Hint

Lagaan
Last Emperor
Ashoka
Tendulkar

9. The Indian movie industry is always short of ideas - it is not our fault if the people at Hollywood think of that idea first, is it? Which of these is an ORIGINAL story (not even 'inspired' from any foreign movie)? Hint

Darr
Baazigar
Lagaan
Awara Pagal Deewana

10. Which of the following was the costliest movie? Hint

Sholay
Ashoka
Lagaan
Devdas


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The main centre of production of Hindi movies is Mumbai. How is it better known in India?

Answer: Bollywood

Yes - Western influence at its best - combining the words Bombay and Hollywood! Mollywood (or Kollywood)is the name given to the Tamil movie industry (based in Chennai).
2. Which actor is popularly known as 'the angry young man'?

Answer: Amitabh Bachanan

Amitabh Bachanan is the most popular Hindi actor ever; now over 60 years old.
3. Which of these is NOT an Amitabh Bachchan movie?

Answer: Baazigar

Shah Rukh Khan starred in 'Baazigar'; 'Sholay' is the longest running Hindi movie ever - 5 continuous years at Minerva theatre in Bombay (now Mumbai).
4. The Indian film industry is notorious for its underworld connections - which of these people was killed by underworld thugs?

Answer: Gulshan Kumar

Gulshan Kumar was the owner of T-series - a music company. He was shot dead on August 12, 1997.
5. Which of these people (from the Tamil movie industry) did NOT join politics afterwards?

Answer: None of these

MGR was one of the greatest Tamil movie stars. Jayalalitha is the current chief minister of Tamil Nadu - she is called 'amma' (mother) by her followers. Karunanidhi is an ex-chief minister of Tamil Nadu. In fact all three were connected at one time - MGR's second wife (or mistress) was Jayalalitha and MGR and Karunanidhi were the best of pals at one time.
6. The Malyalam movie industry produces some of the most critically acclaimed movies. Which of these ideologies is a prominent feature in Malayali movies?

Answer: Communism

Kerala elected the communists to power in 1952 - the first time in the world a communist party was elected to power (and Kerala has the highest literacy (%) in India).
7. 'Pather Panchali' is one of this director's classic movies - he even won an Oscar for Lifetime Achievement. Who is this?

Answer: Satyajit Ray

He won the Oscar in 1992. His last major movie was 'Agantuk' (1991).
8. This movie was nominated for the Best Foreign Film at the Oscars (in 2001) - it was based on a cricket match! Name this movie.

Answer: Lagaan

The movie told the story of a bunch of villagers who had to win a cricket match against the evil colonial Britishers (how Indians love making the Britishers villians in their movies) to avoid paying exorbitant taxes. The only problem - they never played cricket before!
9. The Indian movie industry is always short of ideas - it is not our fault if the people at Hollywood think of that idea first, is it? Which of these is an ORIGINAL story (not even 'inspired' from any foreign movie)?

Answer: Lagaan

'Darr'was based on 'Cape Fear', 'Awara Pagal Deewana' is a mix of 'Matrix', 'The Whole Nine Yards' and 'Mission Impossible' (now can even Hollywood manage that?), 'Baazigar' is based on 'A Kiss Before Dying'.
10. Which of the following was the costliest movie?

Answer: Devdas

'Devdas' starred Shah Rukh Khan, Aiswariya Rai (former Miss World) and Madhuri Dixit; it was directed by Sanjay Leela Bhansali. The movie's total cost was around Rupees 50 crore (that's around 11 million dollars). (It was the costliest movie made through 2002).
Source: Author ace_sodium

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rj211 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 106: 8/10
Feb 01 2023 : Guest 3: 3/10
Jan 30 2023 : Guest 73: 7/10
Jan 28 2023 : Guest 92: 4/10
Jan 28 2023 : Guest 175: 0/10
Jan 25 2023 : Guest 172: 8/10
Jan 21 2023 : Guest 50: 5/10
Jan 21 2023 : Guest 42: 5/10
Jan 15 2023 : Guest 59: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Bollywood Films Average
2. Bollywood Average
3. Unique Bollywood Easier
4. Bollywood 2001 Average
5. Bollywood Double Roles Average
6. Hindi Movies Average
7. Bollywood Film Within Film Very Difficult
8. Bollywood 2009 Easier
9. Bollywood 2008 Average
10. Bollywoodland: Common Stars Average
11. Bollywood All Time Hits Average
12. Indian Cinema Average

2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us