FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Le Mans
Quiz about Le Mans

Le Mans Trivia Quiz


"Le Mans" is a 1971 film directed by Lee H. Katzin. It includes real footage from the actual running of the race in 1970. Here are some basic questions - watch for hints.

A multiple-choice quiz by mike32768. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. L
  8. »
  9. La - Lh Movies

Author
mike32768
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
288,520
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
257
- -
Question 1 of 10
1. Michael Delaney was the lead character in the movie, "Le Mans". Which rebellious actor starred as Delaney?

Hint


Question 2 of 10
2. The tagline for "Le Mans" was: "Steve McQueen takes you for a drive in the country. The country is France. The drive is..." The drive was quantified as what?

Hint


Question 3 of 10
3. Before the race started, loner Michael Delaney was haunted by something that had happened recently. What had happened?

Hint


Question 4 of 10
4. What make car did Michael Delaney drive in "Le Mans"?

Hint


Question 5 of 10
5. In a rather well-known scene from the movie, Michael Delaney was in the pit area, making a triumphant hand gesture to a fellow racer. What gesture was this?

Hint


Question 6 of 10
6. A subplot was the matrimonial tension Delaney's teammate, Johann Ritter, was experiencing. What was the concern?

Hint


Question 7 of 10
7. What defining event happened during the race?

Hint


Question 8 of 10
8. During a break from the race, Michael Delaney was asked about his attachment to driving. He answered, "A lot of people go through life doing things badly. Racing's important to men who do it well. When you're racing, it... it's life. Anything that happens before or after... is just..."

Is just "what"?
Hint


Question 9 of 10
9. Michael Delaney started the race in the #20 car, but his car had a different number at the end of the race. Why was this?

Hint


Question 10 of 10
10. In what position did Michael Delaney finish the race?

Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Michael Delaney was the lead character in the movie, "Le Mans". Which rebellious actor starred as Delaney?

Answer: Steve McQueen

Steve McQueen was qualified to drive these powerful cars in actual races and had teamed with fellow celebrity Peter Revson in the actual 1970 running of the "12 Hours of Sebring". They drove to a first place finish in their division, missing an overall win by only 23 seconds, to Mario Andretti and his team. The car they had used at Sebring performed in the 1970 Le Mans race, acting this time as camera car. It actually finished ninth, though it was out of the official standings due to the time and mileage lost for all the camera reel changes.

In fact, McQueen had planned to enter the 1970 running of Le Mans, in the #26 car with Jackie Stewart, but McQueen, reportedly, was unable to get insurance.

Garner was in the 1966 movie, "Grand Prix", Paul Newman starred in 1969's lesser-known "Winning". Burt Reynolds is known, in part, for the more light-hearted car-oriented film series, "Cannonball Run" and "Smokey and the Bandit".
2. The tagline for "Le Mans" was: "Steve McQueen takes you for a drive in the country. The country is France. The drive is..." The drive was quantified as what?

Answer: at 200 MPH

Speeds in excess of 200 MPH were regularly reached by the powerful cars of 1970 along Le Mans' famous, long straightaway, the "Mulsanne". At the time of the filming it was a 5 km (3.1 mi) straight, allowing the most powerful cars to reach over 250 MPH.

In 1990, due to pressure from the FIA (who claimed it was for safety reasons), the straight was broken into three sections by the addition of two chicanes along its length.

The town of Le Mans is located along the Sarthe River, in the northwestern part of France. It has been the host of the "24 Hours of Le Mans" race since 1923. Part of the track is on regular country roads which are blocked off prior to the race.
3. Before the race started, loner Michael Delaney was haunted by something that had happened recently. What had happened?

Answer: Delaney had played a role in a deadly wreck.

In the previous year's running of the "24 Hours of Le Mans", fellow racer Piero Belgetti was killed in an accident involving Delaney. The movie hinted that there were those who felt Delaney was at least partially to blame.
4. What make car did Michael Delaney drive in "Le Mans"?

Answer: Porsche

The 917 gave Porsche its first overall wins at the actual running of the "24 Hours of Le Mans" in 1970 and 1971. Various models were all powered by a flat 12 with displacements between 4.5l and 5.0l; the fastest were capable of top speeds over 254 mph.
5. In a rather well-known scene from the movie, Michael Delaney was in the pit area, making a triumphant hand gesture to a fellow racer. What gesture was this?

Answer: Victory sign (index and middle raised in V shape)

Michael Delaney, in his racing suit, flashed the victory sign to his fellow competitor and arch rival, Ferrari team member, Erich Stahler. It's easy to find a still photograph of this scene if you search the Internet.
6. A subplot was the matrimonial tension Delaney's teammate, Johann Ritter, was experiencing. What was the concern?

Answer: His wife, Anna, wanted him to quit racing.

During the movie, Ritter's wife, Anna, made it clear that she would prefer him to stop racing, but didn't want to force him to do something against his will for fear of her being blamed. She wanted him to make the choice voluntarily.
7. What defining event happened during the race?

Answer: Two separate wrecks occurred at nearly the same time.

About halfway through the race, Erich Stahler spun his Ferrari, causing his teammate Aurac to crash. Delaney, distracted by the flames then suffered his own wreck - trying to avoid a slower car, he collided with the crash barrier.

The public address announced that Porsche number 20 (Delaney) and Ferrari number 7 (Aurac) were involved in a crash. Although separate wrecks, their proximity in time and place make it appear that they were the same wreck.

Delaney was barely hurt, but Aurac was seriously injured. Delaney retired to his trailer, albeit, temporarily!
8. During a break from the race, Michael Delaney was asked about his attachment to driving. He answered, "A lot of people go through life doing things badly. Racing's important to men who do it well. When you're racing, it... it's life. Anything that happens before or after... is just..." Is just "what"?

Answer: waiting

Steve McQueen's character, Michael Delaney, said this to Lisa, the widow of Piero Belgetti who was the racer killed at Le Mans a year earlier in a wreck involving Delaney. She had trouble understanding the motivation for drivers who continuously risked their lives. She was somehow attracted to these drivers, nonetheless.
9. Michael Delaney started the race in the #20 car, but his car had a different number at the end of the race. Why was this?

Answer: He had wrecked his first car.

Much to the chagrin of his teammate, Johann Ritter, who was tagged by the boss as too slow, Delaney, now without a car, was switched in as the driver for Ritter's car for the final part of the race. Ritter's wife, Anna, however was more than relieved that he was done. Ritter, of course, would have preferred that his last race not end so ignobly.
10. In what position did Michael Delaney finish the race?

Answer: Second

The exciting climax had Michael Delaney (McQueen) in a three-way battle for first place with fellow Porsche teammate Larry Wilson and Ferrari team arch rival, Erich Stahler. Rather than making an all-out effort to finish first and thus risk the Ferrari sneaking by for a win, Delaney carefully positioned his Porsche so that Stahler's Ferrari was forced to finish in third place. This allowed Wilson to win, achieving the goal of team manager David Townsend: "I want Porsche to win Le Mans".
Source: Author mike32768

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. "La Bamba" - The Movie Average
2. The Last Emperor Average
3. Leon Average
4. Last Holiday Average
5. The Last Boy Scout Average
6. Leprechaun Average
7. The Last Dragon Average
8. The Legend of Bagger Vance Easier
9. The Last King of Scotland Average
10. A Letter to Three Wives Average
11. Classic Hitchcock 'The Lady Vanishes' Average
12. Letters From Iwo Jima Average

6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us