FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Princess Mononoke Japanese Version Pt 1 of 2
Quiz about Princess Mononoke Japanese Version Pt 1 of 2

"Princess Mononoke" (Japanese Version), Pt 1 of 2 Quiz


This is my favorite Hayao Miyazaki work - an epic story with complex characters and beautiful animation, as well as original Japanese dialogue with a classical, poetic quality the Hollywood dubbing failed to capture. Enjoy!

A multiple-choice quiz by traderider. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies L-P
  8. »
  9. Princess Mononoke

Author
traderider
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
172,499
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
430
- -
Question 1 of 15
1. As "Princess Mononoke" opens, Prince Ashitaka rides towards his village and learns of a strange quiet that has settled over the forest. What kind of animal is he riding? Hint


Question 2 of 15
2. Shortly after Ashitaka arrives at the watchtower, the demon Nago breaks through the stone wall of the adjacent forest and charges. Ashitaka quickly shoots an arrow down towards the base of the watchtower--what does he hope to accomplish by doing this? Hint


Question 3 of 15
3. The Oracle of the village convenes a council and informs Ashitaka of his fate. The Prince chooses to meet his fate and decides to travel to the west. Before departing the council, what does Ashitaka do to signify his eternal exile from his people? Hint


Question 4 of 15
4. We see Ashitaka arrive at a village in his westward journey, and he obtains rice from a street vendor. What payment does he offer the vendor, a payment which is rejected at first? Hint


Question 5 of 15
5. In his encounter with the rice vendor, Ashitaka is assisted by a traveling monk who will figure prominently in the final confrontation with the Deer God. What is this monk's name?

Answer: (1 word, 4 letters, as spelled in the Japanese version)
Question 6 of 15
6. As a train of oxen brings much-needed provisions back to Irontown, the wolf tribe of Moro appears in the heavy rain and attacks the expedition on a narrow hillside track. Who fights back against Moro? Hint


Question 7 of 15
7. As Ashitaka rescues two of the Irontown men that have fallen off the hillside track, he encounters the wolf tribe of Moro for the first time. What is the color of the river where this encounter takes place? Hint


Question 8 of 15
8. As Ashitaka and the two Irontown men leave the pond where the Deer Good resides, the ox driver Koroku rides Yakul, while Ashitaka carries the other injured man on his back. What are Koroku's injuries? Hint


Question 9 of 15
9. Ashitaka meets Lady Eboshi in person while she is completing an inspection of iron shipments. Against Gonza's wishes, Eboshi takes Ashitaka to the secret hut where lepers are designing new, lighter-weight rifles. Whom does she say these new rifles are meant for? Hint


Question 10 of 15
10. Ashitaka's anger is roused after learning of Lady Eboshi's role in creating the demon form of the Boar God Nago, and is barely able to restrain his cursed arm from striking out at her. What is the name of the leper who cautions Lady Eboshi not to scorn the strength of the young man Ashitaka? Hint


Question 11 of 15
11. After Ashitaka amazes the women working the bellows with his strength, San arrives in a suicidal raid on Irontown, intent on killing Lady Eboshi. Ashitaka pleads with her before she is shot down by two of Lady Eboshi's women. How does Ashitaka save San from being overwhelmed by the mob while she lay stunned on the ground? Hint


Question 12 of 15
12. The iron ball that goes through Ashitaka's chest is well-aimed and intentionally fired.


Question 13 of 15
13. Ashitaka, bleeding from the mortal wound in his chest, carries San amid the stunned near-silence of the people of Irontown. As he attempts to single-handedly lift the massive wooden gate, how many men is he told are necessary to normally do this? Hint


Question 14 of 15
14. As Yakul carries both San and Ashitaka away from Irontown, what other injury does Ashitaka suffer that might have killed a weaker person? Hint


Question 15 of 15
15. As Ashitaka lies beside the pond of the Deer God, Moro and her tribe, as well as Lord Okkoto and the boars, arrive at the scene. When Lord Okkoto approaches Ashitaka, what does San specifically tell the boar god? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 21 2024 : Andyboy2021: 15/15
Jan 23 2024 : angostura: 15/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. As "Princess Mononoke" opens, Prince Ashitaka rides towards his village and learns of a strange quiet that has settled over the forest. What kind of animal is he riding?

Answer: Elk

The warriors of his diminishing people are known to ride red elks, and Ashitaka's mount, called Yakul, is a constant companion throughout the story.
2. Shortly after Ashitaka arrives at the watchtower, the demon Nago breaks through the stone wall of the adjacent forest and charges. Ashitaka quickly shoots an arrow down towards the base of the watchtower--what does he hope to accomplish by doing this?

Answer: Goad Yakul into running away

Ashitaka shot the arrow at one of the watchtower's base posts, rousing a paralyzed Yakul into running away from certain death.
3. The Oracle of the village convenes a council and informs Ashitaka of his fate. The Prince chooses to meet his fate and decides to travel to the west. Before departing the council, what does Ashitaka do to signify his eternal exile from his people?

Answer: Cut off the topknot of his hair

The topknot is a sign of his nobility and standing among his people, so he cuts this off before departing. He obviously keeps his name, and his weapons will be much needed during his upcoming adventures.
4. We see Ashitaka arrive at a village in his westward journey, and he obtains rice from a street vendor. What payment does he offer the vendor, a payment which is rejected at first?

Answer: Gold

The rice seller does not recognize the gold nugget for what it is, and would have preferred the usual payment of coins. Ashitaka does not give up the jeweled dagger that his sister gave him, and neither does he give up the valued stone arrows that his people are known for.
5. In his encounter with the rice vendor, Ashitaka is assisted by a traveling monk who will figure prominently in the final confrontation with the Deer God. What is this monk's name?

Answer: Jiko

Jiko is an elusive monk who is carrying out his own mission for the Emperor. He shares dinner with Ashitaka, speculates that he hails from the Emishi people, and tells Ashitaka of the Forest of the Deer God far to the west.
6. As a train of oxen brings much-needed provisions back to Irontown, the wolf tribe of Moro appears in the heavy rain and attacks the expedition on a narrow hillside track. Who fights back against Moro?

Answer: Both of these

Lady Eboshi shoots a heavy iron ball into Moro's shoulder, then her chief of the guard, Gonza, ignites a primitive flamethrower device. The fire finally stops Moro's attack and drives her off the hillside.
7. As Ashitaka rescues two of the Irontown men that have fallen off the hillside track, he encounters the wolf tribe of Moro for the first time. What is the color of the river where this encounter takes place?

Answer: Brown

The river is flowing quickly and is a muddy brown from the heavy rains.
8. As Ashitaka and the two Irontown men leave the pond where the Deer Good resides, the ox driver Koroku rides Yakul, while Ashitaka carries the other injured man on his back. What are Koroku's injuries?

Answer: Broken arm and injured leg

The unnamed man that Ashitaka carries has unspecified eye injuries, while Koroku has one broken arm (which briefly feels better after the visit to the pond) and either a sprained or badly bruised leg.
9. Ashitaka meets Lady Eboshi in person while she is completing an inspection of iron shipments. Against Gonza's wishes, Eboshi takes Ashitaka to the secret hut where lepers are designing new, lighter-weight rifles. Whom does she say these new rifles are meant for?

Answer: The women of Irontown

Lady Eboshi has foreseen the need to turn over the defense of Irontown to her working women, while the men assist in the final apocalyptic battle with the beast gods. Many of the mercenaries are already armed with rifles, while Lord Asano is an enemy who desires Irontown for himself.
10. Ashitaka's anger is roused after learning of Lady Eboshi's role in creating the demon form of the Boar God Nago, and is barely able to restrain his cursed arm from striking out at her. What is the name of the leper who cautions Lady Eboshi not to scorn the strength of the young man Ashitaka?

Answer: Osa

Kaya is Ashitaka's young sister, Toki is the wife of Koroku and the outspoken leader of the brothel women who work for Lady Eboshi. Kamajii, of course, is the many-limbed character who works in the boiler room of the magical bathhouse in another Miyazaki work, "Spirited Away".
11. After Ashitaka amazes the women working the bellows with his strength, San arrives in a suicidal raid on Irontown, intent on killing Lady Eboshi. Ashitaka pleads with her before she is shot down by two of Lady Eboshi's women. How does Ashitaka save San from being overwhelmed by the mob while she lay stunned on the ground?

Answer: He throws a beam at a wooden lamp

The mob is disordered as the well-aimed wooden beam strikes the lamp, and Ashitaka avails the time to see to San's health.
12. The iron ball that goes through Ashitaka's chest is well-aimed and intentionally fired.

Answer: False

The shot is neither aimed nor intended--it is not aimed, and is fired out of nervousness.
13. Ashitaka, bleeding from the mortal wound in his chest, carries San amid the stunned near-silence of the people of Irontown. As he attempts to single-handedly lift the massive wooden gate, how many men is he told are necessary to normally do this?

Answer: 10

Ashitaka is told that it takes 10 men to lift the gate, but his demon curse provides him with sufficient strength to open the gate, allowing him, San, and Yakul to leave.
14. As Yakul carries both San and Ashitaka away from Irontown, what other injury does Ashitaka suffer that might have killed a weaker person?

Answer: He hits his head on a rock

Losing strength rapidly, he falls off the speeding Yakul and hits his head on a rock. One of Moro's pups rushes in to crunch Ashitaka's head, but is dissuaded by San. The stones thrown by the apes cause no harm.
15. As Ashitaka lies beside the pond of the Deer God, Moro and her tribe, as well as Lord Okkoto and the boars, arrive at the scene. When Lord Okkoto approaches Ashitaka, what does San specifically tell the boar god?

Answer: Not to eat Ashitaka

San responded with alacrity as she fears the boar god would feed on Ashitaka's flesh. Instead, Lord Okkoto thanks the young man for telling the truth about the descent of Nago into demonic evil.
Source: Author traderider

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us