FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Return Of The King
Quiz about The Return Of The King

The Return Of The King Quiz Challenge - How Much Do You Know? | Lord of the Rings .


This is a quiz about the final part of the "Lord Of The Rings" trilogy, "The Return Of The King".

A multiple-choice quiz by Linaw50. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Lord of the Rings
  8. »
  9. Return of the King

Author
Linaw50
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
161,725
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
10872
Last 3 plays: Guest 138 (10/10), Arleia12 (10/10), Guest 68 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. The first scene of the film is set in the past. Who is the recurring character that we see in this scene, before the ring took a hold of him? Hint


Question 2 of 10
2. Who does Gandalf take with him to Minas Tirith to see Denethor?

Answer: (first name only)
Question 3 of 10
3. Gollum leads Frodo and Sam to Shelob. Just before they go into the tunnel, they rest for a while. What does Gollum do with the last of the Lembas bread while Frodo and Sam sleep? Hint


Question 4 of 10
4. Gimli and Legolas once again count how many Orcs and men they kill, in competition with each other. What does Legolas do that makes Gimli say 'It still only counts as one!'? Hint


Question 5 of 10
5. Gollum tricks Frodo into thinking that Sam ate the last of the Lembas bread, and really wants the ring for himself. Frodo believes Gollum and tells Sam to go home. Sam starts to climb down the cliff and sees the Lembas bread that Gollum threw on the ground. After seeing this, does Sam go home as Frodo said he should?


Question 6 of 10
6. Who does Merry ride with into battle, after he was told he could not come by Théoden?
Hint


Question 7 of 10
7. Denethor indicated that he wished Faramir had died instead of Boromir?


Question 8 of 10
8. What happens to the ring while Frodo is paralyzed by Shelob? Hint


Question 9 of 10
9. Who casts the ring into the fires of Mount Doom? Hint


Question 10 of 10
10. At the end of the film, who does Sam marry? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 16 2024 : Guest 138: 10/10
May 08 2024 : Arleia12: 10/10
May 07 2024 : Guest 68: 10/10
Apr 22 2024 : Guest 120: 9/10
Apr 20 2024 : Mark1970: 9/10
Apr 20 2024 : Johnmcmanners: 10/10
Apr 19 2024 : Guest 159: 10/10
Apr 16 2024 : Guest 173: 10/10
Mar 28 2024 : Guest 65: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first scene of the film is set in the past. Who is the recurring character that we see in this scene, before the ring took a hold of him?

Answer: Smeagol

Sméagol and his cousin find the ring in the river, while fishing. Sméagol strangles his friend just so that he can possess the ring of power.
2. Who does Gandalf take with him to Minas Tirith to see Denethor?

Answer: Pippin

Gandalf takes Pippin with him to Minas Tirith, because Pippin was misbehaving. Merry and Pippin are parted from each other for the first time in the quest.
3. Gollum leads Frodo and Sam to Shelob. Just before they go into the tunnel, they rest for a while. What does Gollum do with the last of the Lembas bread while Frodo and Sam sleep?

Answer: throws it off the cliff

Gollum waits for Sam, who had been keeping an eye on him, to fall asleep and then takes the Lembas bread and throws it off the cliff. He puts Lembas crumbs on Sam's cloak to make it look like he had eaten all the bread. When they discover all the food is gone, Gollum suggests that the 'fat Hobbit' ate it, and that he also wants the ring for himself. Frodo believes Gollum and tells Sam to leave and go home.
4. Gimli and Legolas once again count how many Orcs and men they kill, in competition with each other. What does Legolas do that makes Gimli say 'It still only counts as one!'?

Answer: climbs on a mumakil and kills it

Legolas climbs onto one of the mumakils and kills all the men on it with arrows. He shoots some of the men nearby and then kills the mumakil.
5. Gollum tricks Frodo into thinking that Sam ate the last of the Lembas bread, and really wants the ring for himself. Frodo believes Gollum and tells Sam to go home. Sam starts to climb down the cliff and sees the Lembas bread that Gollum threw on the ground. After seeing this, does Sam go home as Frodo said he should?

Answer: No

Sam begins to climb down the cliff, and reaches the bottom of the stairs. After seeing the Lembas bread on the ground he decides that he will not leave Frodo alone with Gollum, and so climbs back up to Frodo's aid.
6. Who does Merry ride with into battle, after he was told he could not come by Théoden?

Answer: Eowyn

Merry wanted to go to battle, since all of his friends were, but the King would not allow it. Éowyn was also told not to go, but she and Merry ride out together all the same.
7. Denethor indicated that he wished Faramir had died instead of Boromir?

Answer: True

Faramir knew that his father had rather he had died than Boromir, but said that he would go to fight, as his father requested, and do his best.
8. What happens to the ring while Frodo is paralyzed by Shelob?

Answer: Sam takes it

Sam thinks that Frodo is dead, however he is just paralyzed by Shelob's poison, so takes the ring from him. Orcs come from Mordor and find Frodo lying on the ground, and they take him back with them into Mordor.
9. Who casts the ring into the fires of Mount Doom?

Answer: Gollum falls in, along with the ring

Frodo and Sam reach the fires of Mount Doom. Frodo refuses to cast the ring into the fire, and says 'It's mine'. He puts the ring on, but when he does Gollum knocks out Sam. He follows Frodo's footsteps and jumps on his back. Gollum bites the ring from Frodo's finger, but as he does so they both fall backwards, off the edge of the cliff. Gollum falls into the fire with the ring, however Frodo is left clinging to the edge until Sam reaches him.
10. At the end of the film, who does Sam marry?

Answer: Rosie Cotton

Rose was featured in the first part of the trilogy, but Sam was too shy to talk to her. When the four Hobbits arrive back in the Shire, Sam, now no longer afraid after his adventures, goes up to see Rose.
Source: Author Linaw50

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us