FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Return of the King
Quiz about Return of the King

Return of the King Trivia Quiz


The last movie in Peter Jackson's amazing trilogy does not disappoint. Warning, this quiz may contain spoilers.

A multiple-choice quiz by skunkee. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Lord of the Rings
  8. »
  9. Return of the King

Author
skunkee
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
160,809
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Easy
Avg Score
12 / 15
Plays
26893
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 138 (13/15), Arleia12 (15/15), Guest 68 (15/15).
- -
Question 1 of 15
1. After being crowned king, who did Aragorn bow before? Hint


Question 2 of 15
2. Sam and Frodo were flown off of Mount Doom in the claws of giant eagles.


Question 3 of 15
3. Who, besides the elves, sailed away on the last ship to leave Middle Earth? Hint


Question 4 of 15
4. Who did Gimli agree that he was willing to die beside?

Answer: (two words, first word 'a')
Question 5 of 15
5. How did Smeagol kill his friend Deagol? Hint


Question 6 of 15
6. Which one of the hobbits looked into the palantir? Hint


Question 7 of 15
7. Does Denethor succeed in cremating his son Faramir?


Question 8 of 15
8. Who killed the King of the Ring Wraiths? Hint


Question 9 of 15
9. To whom does Pippin swear allegiance? Hint


Question 10 of 15
10. What does Merry give Pippin before he sets off with Gandalf? Hint


Question 11 of 15
11. Did Sam and Frodo ever disguise themselves in Orc armour?


Question 12 of 15
12. Who talks Elrond into reforging the blade that was broken? Hint


Question 13 of 15
13. What item, that had once belonged to Boromir, was on Denethor's lap when Gandalf and Pippin went to see him?

Answer: (One Word, 4 letters)
Question 14 of 15
14. Who follows Aragorn into the Dimholt path into the Dwimorberg Mountain? Hint


Question 15 of 15
15. At the end of the movie Sam and Rosie get married, and it's a pretty safe bet that Aragorn and Arwen also will wed. Who is it hinted at that Eowyn hooks up with? (This is clearly spelled out in the book.) Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 16 2024 : Guest 138: 13/15
May 08 2024 : Arleia12: 15/15
May 07 2024 : Guest 68: 15/15
May 04 2024 : Linda_Arizona: 9/15
Apr 23 2024 : gracious1: 10/15
Apr 22 2024 : Johnmcmanners: 15/15
Apr 22 2024 : Guest 120: 12/15
Apr 16 2024 : Guest 173: 11/15
Apr 15 2024 : Dreessen: 8/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. After being crowned king, who did Aragorn bow before?

Answer: Frodo, Sam, Merry & Pippin

When the Hobbits tried to bow before the newly crowned king, he called them friends, and told them that they bowed before no man. After Aragorn bowed before them, so did the entire population of Minas Tirith.
2. Sam and Frodo were flown off of Mount Doom in the claws of giant eagles.

Answer: True

The eagles had come to assist in the battle, so Gandalf flew on the back of one to search for the missing hobbits. They were found on top of a rock, passed out and surrounded by lava, so the eagles whisked them away in their claws.
3. Who, besides the elves, sailed away on the last ship to leave Middle Earth?

Answer: Gandalf, Bilbo & Frodo

Galadriel, Celeborn and Elrond accompanied them on their journey.
4. Who did Gimli agree that he was willing to die beside?

Answer: a friend

After the battle for Minas Tirith is won, Aragorn leads his troops to the Black Gates, to divert Sauron's attention away from Frodo and Sam. As Sauron's army surrounds them, Gimli remarks that he never thought he would die beside an Elf. Legolas asks him how he feels about dying beside a friend, and he answers that he could do that. (These are not exact quotes.)
5. How did Smeagol kill his friend Deagol?

Answer: strangled him

The movie opens with a flashback that tells the tale of how Gollum came to be in possession of the ring. Deagol finds the ring when they are fishing, but Smeagol, already drawn by its power, feels that it should be his because it is his birthday. When Deagol refuses to part with it, a struggle follows, during which Smeagol strangles Deagol.
6. Which one of the hobbits looked into the palantir?

Answer: Pippin

Pippin finds the palantir in the water surrounding Saruman's tower, and picks it up. Knowing what it is, Gandalf takes it away from him, but Pippin is drawn to look into it when Gandalf is asleep. In the book Wormtongue, not realizing what it is, tosses the palantir out the window at Gandalf, much to the chagrin of Saruman.
7. Does Denethor succeed in cremating his son Faramir?

Answer: No

Pippin realizes that Faramir is still alive, even though Denethor refuses to see it. Pippin finds Gandalf who breaks down the door, preventing Denethor from killing Faramir, but not from killing himself.
8. Who killed the King of the Ring Wraiths?

Answer: Eowyn

In defence of her uncle, King Theoden, Eowyn goes head to head with the King of the Nazgul, assisted by Merry, who stabs him from behind. When he arrogantly asserts that no man can kill him, she replies that she is not a man, before stabbing him in the face.
9. To whom does Pippin swear allegiance?

Answer: Denethor

When Gandalf takes Pippin to see Denethor, to explain what he has seen in the palantir, Denethor wants to know why his son Boromir is dead. Pippin tells Denethor that Boromir died while defending Pippin and his kinsman, and offers his allegiance in repayment of that debt.
10. What does Merry give Pippin before he sets off with Gandalf?

Answer: tobacco

Merry and Pippin had found a stash of tobacco from the Shire in Saruman's store rooms. Pippin had already used up his share of the tobacco, so Merry gave him the last of his share.
11. Did Sam and Frodo ever disguise themselves in Orc armour?

Answer: Yes

Once inside Sauron's fortress they had to cross fields where orcs were camping out, before they could get to Mount Doom. In order to pass without being noticed, they put on armour that they took from the bodies inside the tower just outside of Shelob's lair.
12. Who talks Elrond into reforging the blade that was broken?

Answer: Arwen

About to leave Middle Earth, Arwen has a vision of the son that she and Aragorn will create. At this point she turns back and confronts her father, Elrond, with the half truths he has told her to convince her to go. She convinces Elrond to have the sword reforged, which he then takes to Aragorn.
13. What item, that had once belonged to Boromir, was on Denethor's lap when Gandalf and Pippin went to see him?

Answer: horn

Gandalf wanted to impress upon Denethor the importance of what Pippin had seen in the palantir, but all Denethor cared about was what had happened to Boromir. According to the book, and not explained in the movie, Denthor had his own palantir, and the amount of time that he'd spent looking at Sauron's growing army was the reason for his madness.
14. Who follows Aragorn into the Dimholt path into the Dwimorberg Mountain?

Answer: Legolas & Gimli

Aragorn is going to summon the dead to fulfill their oath. At the entrance to the tunnels Legolas follows Aragorn, while Gimli hestitates. Then Gimli makes a self-deprecating remark about an Elf being willing to go underground while a Dwarf is afraid to, and follows them both.
15. At the end of the movie Sam and Rosie get married, and it's a pretty safe bet that Aragorn and Arwen also will wed. Who is it hinted at that Eowyn hooks up with? (This is clearly spelled out in the book.)

Answer: Faramir

Throughout the movie she believes herself to be in love with Aragorn, but she realizes that she is more in love with the image than with the actual man. She and Faramir are seen standing beside each other a few times, and smiling a lot.
Source: Author skunkee

This quiz was reviewed by FunTrivia editor linkan before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us