FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about ROTK Aragorn and the Paths of the Dead
Quiz about ROTK Aragorn and the Paths of the Dead

'ROTK'- Aragorn and the Paths of the Dead Quiz


These questions all pertain to Aragorn and his association with the men who dwell in the mountain, in "The Return of the King".

A multiple-choice quiz by Polaris101. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Lord of the Rings
  8. »
  9. Return of the King

Author
Polaris101
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
188,970
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
5620
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 174 (7/15), MrNobody97 (15/15), Mark1970 (9/15).
- -
Question 1 of 15
1. Who tells Aragorn about the corsair ships (or the Black Ships)? Hint


Question 2 of 15
2. What word is NOT used to describe the effect that being in the shadow of the mountain has on the men and horses assembled at Dunharrow? Hint


Question 3 of 15
3. How does Aragorn refer to the men who dwell in the mountain while he is speaking with Elrond? Hint


Question 4 of 15
4. Complete this quote by Legolas, "And so Isildur cursed them, never to rest, until they had fulfilled their ________." Hint


Question 5 of 15
5. Who reads the markings above the Dark Door?

Answer: (One word)
Question 6 of 15
6. Who is the last one to enter the Dark Door? Hint


Question 7 of 15
7. Complete this quote by the King of the Dead, "Who enters my ______?" Hint


Question 8 of 15
8. What does Aragorn want from the King of the Dead? Hint


Question 9 of 15
9. Who is the only one the King of the Dead says can command him? Hint


Question 10 of 15
10. What is Aragorn's response when the King of the Dead says, "That blade was broken"? Hint


Question 11 of 15
11. "They had no _______ in life, they have none now in death". Complete Gimli's quote. Hint


Question 12 of 15
12. How many times does Aragorn say "What say you"?

Answer: (one number or word)
Question 13 of 15
13. How do Aragorn, Legolas, Gimli and the Army of the Dead arrive at the Battle of the Pelennor Fields? Hint


Question 14 of 15
14. Does Aragorn ask the King of the Dead to go and fight with them at the Black Gate?


Question 15 of 15
15. What does Aragorn say when he releases the Army of the Dead? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 21 2024 : Guest 174: 7/15
May 19 2024 : MrNobody97: 15/15
May 11 2024 : Mark1970: 9/15
May 07 2024 : klukblazen: 6/15
May 03 2024 : gracious1: 12/15
Apr 26 2024 : Taltarzac: 12/15
Apr 24 2024 : Guest 173: 11/15
Apr 22 2024 : Guest 120: 11/15
Apr 15 2024 : Guest 209: 11/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who tells Aragorn about the corsair ships (or the Black Ships)?

Answer: Both Gandalf and Elrond

Gandalf tells Aragorn just before leaving Rohan for Minas Tirith, "You must come to Minas Tirith by another road. Follow the river. Look to the black ships." Later at Dunharrow, Elrond comes to see Aragorn and tells him "...in secret he sends another force which will attack from the river.

A fleet of corsair ships sails from the south. They'll be in the city in two days." Elrond tells Aragorn this to stress the fact that they need more men, because they are riding to battle, but not to victory. Aragorn, Legolas, Gimli and the Army of the Dead capture the fleet and sail the ships to the harbor.
2. What word is NOT used to describe the effect that being in the shadow of the mountain has on the men and horses assembled at Dunharrow?

Answer: enthusiastic

The men are all very subdued and wary of being near the haunted mountain. Legolas says, "The horses are restless, and the men are quiet." Eomer replies, "They grow nervous in the shadow of the mountain." After Legolas identifies the Dimholt Road, Eomer replies, "None who venture there ever return. That mountain is evil".
3. How does Aragorn refer to the men who dwell in the mountain while he is speaking with Elrond?

Answer: murderers, traitors

Aragorn can't believe that Elrond would want to call upon them to fight because they believe in nothing and answer to no one.
4. Complete this quote by Legolas, "And so Isildur cursed them, never to rest, until they had fulfilled their ________."

Answer: pledge

Legolas is explaining how the men of the mountain came to be cursed by Isildur as he, Aragorn and Gimli travel through the Dimholt.
5. Who reads the markings above the Dark Door?

Answer: Legolas

Legolas reads, "The way is shut. It was made by those who are dead. And the dead keep it. The way is shut". This is repeated by the King of the Dead later.
6. Who is the last one to enter the Dark Door?

Answer: Gimli

After the horses are spooked and run off, Aragorn says, "I do not fear death", and enters the Paths of the Dead, followed quickly by Legolas. Gimli hesitates, noting that he'd never hear the end of it if he didn't go with them, since Legolas went in.
7. Complete this quote by the King of the Dead, "Who enters my ______?"

Answer: domain

Aragorn answers his question with, "One who will have your allegiance."
8. What does Aragorn want from the King of the Dead?

Answer: his allegiance

The King of the Dead informs Aragorn, "The dead do not suffer the living to pass." Aragorn replies that, "You WILL suffer me!".
9. Who is the only one the King of the Dead says can command him?

Answer: the King of Gondor

"None, but the King of Gondor may command me!" is the King of the Dead's response to Aragorn summoning him to fulfill his oath. Aragorn proves who he is by blocking the King's sword with Anduril, which the King of the Dead soon finds at his throat.
10. What is Aragorn's response when the King of the Dead says, "That blade was broken"?

Answer: "It has been remade."

Arwen has asked her father to reforge the shards of Narsil. Elrond travelled to see Aragorn at Dunharrow to give him Anduril, the Flame of the West. I'm aware that the line "That blade was broken" is a bit debatable. Most believe it to be blade, but the English subtitles on the DVD show "That line was broken", and it does sound more like 'line'. Whether the King of the Dead is talking about the blade or the line of kings, Aragorn's answer is the still the same, "It has been remade".
11. "They had no _______ in life, they have none now in death". Complete Gimli's quote.

Answer: honor

Gimli also tells Aragorn he's wasting his time, after Aragorn's request of, "Fight for us and regain your honor", is met with silence.
12. How many times does Aragorn say "What say you"?

Answer: 3

"Fight for us and regain your honor. What say you?" A pause, and again, "What say you?" Following Gimli's comment about them having no honor in life or in death, Aragorn continues. "I am Isildur's heir. Fight for me, and I will hold your oaths fulfilled. What say you?"
13. How do Aragorn, Legolas, Gimli and the Army of the Dead arrive at the Battle of the Pelennor Fields?

Answer: Black Ships

A group of Orcs sent to meet the Corsairs of Umbar are greatly surprised when at first they see a man, a dwarf and an elf disembark from the Black Ships, followed by the Army of the Dead.
14. Does Aragorn ask the King of the Dead to go and fight with them at the Black Gate?

Answer: No

Despite Gimli's comment, "Bad idea. Very handy in a tight spot, these lads. Despite the fact they're dead" (which earned him a nasty look from the King of the Dead), Aragorn holds their oaths fulfilled and releases them after the Battle of the Pelennor Fields.
15. What does Aragorn say when he releases the Army of the Dead?

Answer: "I hold your oath fulfilled."

Aragorn tells them to, "Go, be at peace". The King of the Dead smiles, as he and the Army of the Dead blow away with the wind.
Source: Author Polaris101

This quiz was reviewed by FunTrivia editor linkan before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us