FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Return of the King  End of the Adventure
Quiz about The Return of the King  End of the Adventure

"The Return of the King" - End of the Adventure Quiz


Journey along with the fellowship in this quiz on the last and finest of the "Lord of the Rings" trilogy.

A multiple-choice quiz by Polaris101. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Lord of the Rings
  8. »
  9. Return of the King

Author
Polaris101
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
188,639
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4202
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 31 (6/10), Arleia12 (10/10), Guest 68 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who is NOT in the group that rides up to talk to Treebeard at Isengard? Hint


Question 2 of 10
2. Back at Edoras in the Golden Hall, Theoden honors those who were lost at Helm's Deep with, "Hail the victorious dead". Everyone raises their tankards with "Hail". Who is standing beside Aragorn? Hint


Question 3 of 10
3. Who does Gandalf push out of the way when he rushes over to Pippin who has just had a bout with the Palantir. Hint


Question 4 of 10
4. How far is Minas Tirith from Rohan? Hint


Question 5 of 10
5. When Gandalf and Pippin are getting ready to go in to see Denethor, which of the following does Gandalf NOT tell Pippin (these aren't verbatim)? Hint


Question 6 of 10
6. Which command does Gandalf NOT give to the soldiers of Gondor? Hint


Question 7 of 10
7. At the Black Gate, after Aragorn says "For Frodo" and charges into battle, Legolas and Gimli are the next to charge.


Question 8 of 10
8. Who crowns Aragorn king? Hint


Question 9 of 10
9. When the hobbits return to the Shire after their journey, how many months to the day has it been since they left? Hint


Question 10 of 10
10. Who catches the bouquet thrown by Rosie at her wedding to Sam?

Answer: (One word - six letters)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 16 2024 : Guest 31: 6/10
May 08 2024 : Arleia12: 10/10
May 07 2024 : Guest 68: 10/10
Apr 24 2024 : Guest 173: 4/10
Apr 22 2024 : Guest 120: 9/10
Apr 14 2024 : Guest 159: 8/10
Apr 12 2024 : Guest 86: 8/10
Apr 12 2024 : Guest 31: 8/10
Apr 05 2024 : Guest 176: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who is NOT in the group that rides up to talk to Treebeard at Isengard?

Answer: They're all there

Six horses approach Treebeard, their riders are Legolas, Aragorn, Gandalf, Eomer, Theoden and Gamling. Legolas carries Gimli, Eomer carries Merry and Aragorn carries Pippin. Merry and Pippin were already at Isengard, and the others have just arrived from the Battle of Helm's Deep.
2. Back at Edoras in the Golden Hall, Theoden honors those who were lost at Helm's Deep with, "Hail the victorious dead". Everyone raises their tankards with "Hail". Who is standing beside Aragorn?

Answer: Gamling

Aragorn pauses before drinking, remembering his friends who died at Helm's Deep, such as Haldir, while Gamling drains his tankard.
3. Who does Gandalf push out of the way when he rushes over to Pippin who has just had a bout with the Palantir.

Answer: Merry

Pippin has foolishly taken the Palantir as Gandalf slept because he wanted to look at it again. The power of it is too much for Pippin and he collapses. An irritated Gandalf covers the Palantir before turning to Pippin, but his anger turns to concern when he sees how Pippin has been affected.
4. How far is Minas Tirith from Rohan?

Answer: Three days' ride

"Three days' ride as the Nazgul flies, and you better hope we don't have one of those on our tail", according to Gandalf. Gandalf must ride to warn Minas Tirith of Sauron's plans and he's taken Pippin with him to keep him safe and out of trouble.
5. When Gandalf and Pippin are getting ready to go in to see Denethor, which of the following does Gandalf NOT tell Pippin (these aren't verbatim)?

Answer: Say nothing of how foolish you are

After further thought, Gandalf decides that it would be best if Pippin said nothing at all. Pippin does open his mouth to volunteer his services to Denethor, who already knew about Boromir and Aragorn.
6. Which command does Gandalf NOT give to the soldiers of Gondor?

Answer: Abandon your posts

Denethor gives the command to "Abandon your posts", just before Gandalf puts him out of commission and commands, "Prepare for battle". Once Grond has broken through the gate, Gandalf commands, "Retreat! The city is breached! Pull back! To the second level!", followed shortly by "Fight! Fight to the last man! Fight for your lives!"
7. At the Black Gate, after Aragorn says "For Frodo" and charges into battle, Legolas and Gimli are the next to charge.

Answer: False

Merry and Pippin give their battle cry and, with swords drawn, charge after Aragorn. Of course they're quickly passed by Legolas, Gimli, Gandalf and the rest of the soldiers.
8. Who crowns Aragorn king?

Answer: Gandalf

Aragorn's coronation takes place at Minas Tirith. After crowning Aragorn, Gandalf says, "Now come the days of the King. May they be blessed." Aragorn acknowledges his friends and finds that Arwen is also there.
9. When the hobbits return to the Shire after their journey, how many months to the day has it been since they left?

Answer: 13

Frodo says this in a voiceover, "Thirteen months to the day since Gandalf sent us on our long journey, we found ourselves looking upon a familiar sight. We were home."
10. Who catches the bouquet thrown by Rosie at her wedding to Sam?

Answer: Pippin

Pippin then smiles at the woman standing next to him who had reached out to catch the bouquet.
Source: Author Polaris101

This quiz was reviewed by FunTrivia editor linkan before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us