FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Return of the King Extended Edition
Quiz about The Return of the King Extended Edition

"The Return of the King" Extended Edition Quiz


Do you have your DVD of "The Return of the King" Extended Edition yet? These questions are from the new and extended scenes contained in this longer version of the epic conclusion to Peter Jackson's "The Lord of the Rings" Trilogy. Good luck!

A multiple-choice quiz by traderider. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Lord of the Rings
  8. »
  9. Return of the King

Author
traderider
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
197,857
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3594
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: cecil1 (9/10), Guest 68 (7/10), Johnmcmanners (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. The famous 7-minute sequence featuring the final confrontation with Saruman is restored in the Extended Edition. Grima's anger at Saruman finally drives him to kill his master. Who kills Grima? Hint


Question 2 of 10
2. Those closest of friends, Legolas and Gimli, engage in a serious drinking contest in which "the last one standing wins". The stoic Legolas defeats the brash Gimli, but who officiates the contest? Hint


Question 3 of 10
3. The Extended Edition shows a longer sequence involving Pippin's curiosity over the palantir getting the better of him. Which of the following occurs first? Hint


Question 4 of 10
4. As Shadowfax gallops off towards Minas Tirith, whisking Gandalf and Pippin from Edoras, Aragorn and Merry look on. After Aragorn describes hobbits as "hardy," how does Merry describe Pippin in turn? Hint


Question 5 of 10
5. During the audience with Lord Denethor, Pippin "foolishly" offers his service to the Steward as payment for Boromir's attempt to defend Merry and Pippin at Amon Hen. Later on, Pippin finds livery befitting his duties as a member of the Guard of the Citadel. Who is the former owner of the livery?

Answer: (1 word, 7 letters)
Question 6 of 10
6. In the theatrical version of "The Return of the King", the scene with Gandalf and Pippin on the balcony in Minas Tirith sees the sudden disappearance of Gandalf's pipe and the sudden appearance of a cup in his hand. In the Extended Edition, the mystery of this apparent discontinuity is solved, as we see the sequence in proper, uncut order. Which one of the following events happens *last*? Hint


Question 7 of 10
7. In an added scene, Merry speaks about knowing that he can't save Middle-Earth, but that he does want to see his friends again. Who is he speaking with? Hint


Question 8 of 10
8. During the Battle of the Pelennor Fields, we see Eowyn dueling with the Witch King of Angmar after King Theoden has been mortally wounded. In the Extended Edition of "The Return of the King", which other minion of Sauron does Eowyn fight? Hint


Question 9 of 10
9. Faramir and Eowyn meet at Minas Tirith after the battle and fall in love. In one scene, Faramir speaks with Eowyn at the Houses of Healing. This scene happens *before* the destruction of the One Ring.


Question 10 of 10
10. In the Extended Edition, we see the Captains of the West confront the Mouth of Sauron before the Black Gates of Mordor. Who slays this evil minion of the Dark Lord? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 20 2024 : cecil1: 9/10
May 07 2024 : Guest 68: 7/10
May 07 2024 : Johnmcmanners: 10/10
Apr 15 2024 : Guest 209: 3/10
Apr 14 2024 : Guest 159: 10/10
Apr 12 2024 : Guest 31: 4/10
Apr 05 2024 : Guest 176: 6/10
Mar 28 2024 : Guest 65: 3/10
Mar 28 2024 : Guest 165: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The famous 7-minute sequence featuring the final confrontation with Saruman is restored in the Extended Edition. Grima's anger at Saruman finally drives him to kill his master. Who kills Grima?

Answer: Legolas

After Grima stabs Saruman in the back, Legolas lets loose yet another amazing shot and drives an arrow through Grima's chest. Theoden is willing to forgive Grima, saying that he was formerly a man of Rohan, while Pippin becomes curious about the palantir that falls from Saruman's grasp. Eowyn is not present in this scene.
2. Those closest of friends, Legolas and Gimli, engage in a serious drinking contest in which "the last one standing wins". The stoic Legolas defeats the brash Gimli, but who officiates the contest?

Answer: Eomer

This is one of the few scenes given to Karl Urban in all of "The Return of the King". He absolutely shines later on, when he finds his sister on the battlefield of the Pelennor and believes her to be dead.
3. The Extended Edition shows a longer sequence involving Pippin's curiosity over the palantir getting the better of him. Which of the following occurs first?

Answer: Aragorn speaks with Eowyn in the hall

Aragorn exits the sleeping chambers, speaks briefly with Eowyn in the main hall, walks outside to talk to Legolas, and then Pippin replaces the palantir in the sleeping Gandalf's grasp with the pitcher. Afterwards, Gandalf brushes Merry aside to revive Pippin.
4. As Shadowfax gallops off towards Minas Tirith, whisking Gandalf and Pippin from Edoras, Aragorn and Merry look on. After Aragorn describes hobbits as "hardy," how does Merry describe Pippin in turn?

Answer: Foolhardy

The juxtaposition of the words "hardy" and "foolhardy" in this scene is so very amusing! And it is so poignant how Merry describes always getting Pippin in trouble, and how he would always be there to get Pippin out of trouble.
5. During the audience with Lord Denethor, Pippin "foolishly" offers his service to the Steward as payment for Boromir's attempt to defend Merry and Pippin at Amon Hen. Later on, Pippin finds livery befitting his duties as a member of the Guard of the Citadel. Who is the former owner of the livery?

Answer: Faramir

Faramir mentions to Pippin that the livery used to belong to a young boy who gave more thought to slaying dragons than to his studies. Of course, the young boy was Faramir!
6. In the theatrical version of "The Return of the King", the scene with Gandalf and Pippin on the balcony in Minas Tirith sees the sudden disappearance of Gandalf's pipe and the sudden appearance of a cup in his hand. In the Extended Edition, the mystery of this apparent discontinuity is solved, as we see the sequence in proper, uncut order. Which one of the following events happens *last*?

Answer: The green signal light erupts from Minas Morgul

All of the events on the balcony happen first, as Gandalf muses on the "deep breath before the plunge". The signal light is, of course, witnessed first-hand by Frodo, Sam, and Gollum, who are at the base of Stairs of Cirith Ungol when this happens.
7. In an added scene, Merry speaks about knowing that he can't save Middle-Earth, but that he does want to see his friends again. Who is he speaking with?

Answer: Eowyn

Eowyn and the immediate company around her are the only ones aware that Merry (as well as Eowyn herself, for that matter) has traveled with the Army of Rohan, against the wishes of King Theoden.
8. During the Battle of the Pelennor Fields, we see Eowyn dueling with the Witch King of Angmar after King Theoden has been mortally wounded. In the Extended Edition of "The Return of the King", which other minion of Sauron does Eowyn fight?

Answer: Gothmog

Gothmog almost ends up killing Eowyn, but is fortunately disposed of by Aragorn as he, Legolas, and Gimli sweep the Pelennor Fields with the Army of the Dead. Shagrat, Gorbag, and the Mouth of Sauron are nowhere near the battle. It is also interesting to note that Lawrence Makaore, who played "Lurtz" in "The Fellowship of the Ring," plays both the Witch King of Angmar and Gothmog!
9. Faramir and Eowyn meet at Minas Tirith after the battle and fall in love. In one scene, Faramir speaks with Eowyn at the Houses of Healing. This scene happens *before* the destruction of the One Ring.

Answer: True

The movie screenplay contrasts with the book, where this scene occurs *after* the destruction of the One Ring.
10. In the Extended Edition, we see the Captains of the West confront the Mouth of Sauron before the Black Gates of Mordor. Who slays this evil minion of the Dark Lord?

Answer: Aragorn

Aragorn loses patience with the Mouth of Sauron and disposes of him with one swift stroke from Anduril. Gimli mutters quietly that the negotiations are concluded!
Source: Author traderider

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us