FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Return of the King  The Cast Says Goodbye
Quiz about The Return of the King  The Cast Says Goodbye

"The Return of the King" - The Cast Says Goodbye Quiz


The Appendices for "The Return of the King" Extended DVD complete the behind-the-scenes look at how this epic was filmed. Particularly poignant is how members of the cast finished filming pickup scenes for "The Return of the King." Good luck--enjoy!

A multiple-choice quiz by traderider. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Lord of the Rings
  8. »
  9. Return of the King

Author
traderider
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
198,243
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2772
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 159 (7/10), Guest 65 (6/10), Guest 165 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. John Rhys-Davies was given the last makeup "face" that he had to wear as "Gimli". What did he do with this "face?" Hint


Question 2 of 10
2. Orlando Bloom had become a superstar since principal photography for "The Lord of the Rings" completed in 2000. During one of his last pickup scenes during the summer of 2003, Orli saw something transpire that signaled his "Legolas" character was truly nearing the end. What happened? Hint


Question 3 of 10
3. Sean Astin was interviewed about how the four actors portraying the hobbits were first filmed together in the scene from "The Fellowship of the Ring", when they eluded the Nazgul by hiding under the big tree. Where was the last (very emotional and touching) scene that the four actors filmed together during principal photography? Hint


Question 4 of 10
4. Speaking of farewells, the four actors who played the hobbits agreed that the filming of the scene at the Grey Havens was quite enjoyable.


Question 5 of 10
5. After her last pickup scene, Liv Tyler was given a stunning dress. Where in the movie trilogy does she wear this dress? Hint


Question 6 of 10
6. The stuntmen from "The Lord of the Rings" trilogy arranged for a wonderful "haka" tribute to the two "kings" of the cast (Viggo Mortensen and Bernard Hill) after they finished their final scenes. What is a "haka?" Hint


Question 7 of 10
7. Viggo Mortensen suffered an injury after the "haka" tribute, an injury that he could have avoided entirely. What was this injury? Hint


Question 8 of 10
8. The last pickup scenes featuring Sean Astin and Andy Serkis were located on Mount Doom. In terms of special-effects technology, these scenes were significant as they featured the first-ever use of real-time motion capture. What was likely the most "precious" gift Andy Serkis received for his going-away?

Answer: (3 words; 3, 3, 4 letters)
Question 9 of 10
9. Peter Jackson admitted that the toughest goodbye for him was after Elijah Wood's last pickup scene. Where was this scene? Hint


Question 10 of 10
10. A lot of crew and cast members were present at the filming of this last pickup scene, including Dominic Monaghan.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 14 2024 : Guest 159: 7/10
Mar 28 2024 : Guest 65: 6/10
Mar 28 2024 : Guest 165: 5/10
Feb 25 2024 : Guest 178: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. John Rhys-Davies was given the last makeup "face" that he had to wear as "Gimli". What did he do with this "face?"

Answer: He burned it

The crew were very well aware how frustrated John Rhys-Davies was with the makeup, given all the irritation and the itching it caused. So the man behind "Gimli" was invited to put the last makeup face to the fire, already conveniently set in a nearby trash container.
2. Orlando Bloom had become a superstar since principal photography for "The Lord of the Rings" completed in 2000. During one of his last pickup scenes during the summer of 2003, Orli saw something transpire that signaled his "Legolas" character was truly nearing the end. What happened?

Answer: His bow broke

During one of his last pickup scenes, his bow broke. This Bow of the Galadhrim, which had served Legolas so well at Amon Hen and Helm's Deep, was apparently not up to the challenge at the Pelennor Fields! :-)
3. Sean Astin was interviewed about how the four actors portraying the hobbits were first filmed together in the scene from "The Fellowship of the Ring", when they eluded the Nazgul by hiding under the big tree. Where was the last (very emotional and touching) scene that the four actors filmed together during principal photography?

Answer: Minas Tirith (Coronation Scene)

Sean felt it lent a sense of symmetry to the filming of the epic that the four of them could be filmed together at the coronation scene in Minas Tirith. And during the audio commentary with the cast, the actors who played the hobbits confirmed that the scene was indeed the last one they filmed together during principal photography. To everyone's amusement, Viggo Mortensen wore a garish paper hat as his "crown" while he recited lines off-camera for the hobbits, and this paper hat got more and more outrageous with each take.
4. Speaking of farewells, the four actors who played the hobbits agreed that the filming of the scene at the Grey Havens was quite enjoyable.

Answer: False

Actually, everyone dreaded the thought of filming the Grey Havens scene, given all the crying involved and the headaches afterwards. The first day of takes was ruined because Sean Astin forgot to wear his vest in the afternoon, and another day of filming was similarly spoiled because the frames were out of focus.
5. After her last pickup scene, Liv Tyler was given a stunning dress. Where in the movie trilogy does she wear this dress?

Answer: In Rivendell

The red and black dress she received was the one she wears for the heart-breaking scene in Rivendell, when she tells Elrond that she has made a choice for mortality. It seems symbolic somehow, that she wears a solemn-looking dress as the life of the Eldar leaves her.
6. The stuntmen from "The Lord of the Rings" trilogy arranged for a wonderful "haka" tribute to the two "kings" of the cast (Viggo Mortensen and Bernard Hill) after they finished their final scenes. What is a "haka?"

Answer: All of these

The performance of the haka by the "stunties" was compelling, and both Viggo Mortensen and Bernard Hill were so very moved by the tribute. Viggo's last scene was actually a quiet one that shows him being dressed in armor as the new King of Gondor, but this scene was not included in the Extended Edition of "The Return of the King".
7. Viggo Mortensen suffered an injury after the "haka" tribute, an injury that he could have avoided entirely. What was this injury?

Answer: A bad bump on the head

After the haka, Viggo head-butted the first stuntie he ran into. Then he realized that he had to head-butt all the other stunties so as not to leave anyone out, and there were several dozen of them!
8. The last pickup scenes featuring Sean Astin and Andy Serkis were located on Mount Doom. In terms of special-effects technology, these scenes were significant as they featured the first-ever use of real-time motion capture. What was likely the most "precious" gift Andy Serkis received for his going-away?

Answer: The One Ring

Gollum and Frodo were two of the three Ringbearers.
9. Peter Jackson admitted that the toughest goodbye for him was after Elijah Wood's last pickup scene. Where was this scene?

Answer: Bag End

After all the grand events of the War of the Ring, people not familiar with the books were surprised by this sad and quiet scene in Bag End, as Frodo realizes that some hurts can never really heal. The fact that this was Elijah Wood's last scene lent to the melancholy atmosphere.
10. A lot of crew and cast members were present at the filming of this last pickup scene, including Dominic Monaghan.

Answer: True

Dom observed Peter Jackson very closely during the filming, and was wondering why he (PJ) continued to ask for more takes even after it was clear that Elijah had "nailed" the scene. It slowly dawned on everyone that PJ was finding it difficult to stop, and it was only when the film was close to running out that he called a halt and said the magic words, "...check the gate".

The filming of the epic was over, and PJ broke down in tears as he hugged Elijah.
Source: Author traderider

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us