FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Return of the King  The Bloopers
Quiz about The Return of the King  The Bloopers

"The Return of the King" - The Bloopers! Quiz


Our focus here is on "The Return of the King," a veritable gold mine of miscues stemming from last-minute editing. These are the best of the best - enjoy! This quiz has been updated per the newly-released Extended Edition.

A multiple-choice quiz by traderider. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Lord of the Rings
  8. »
  9. Return of the King

Author
traderider
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
173,288
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
5289
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 15
1. Fairly early in the movie, we see Merry and Pippin perched on the outer wall of a flooded Isengard. As the camera moves closer, we see that Merry (in his trademark yellow vest) is on the right. However, when we see the hobbits in close-up, Merry is suddenly on the left and Pippin is on the right. When the victors from Helm's Deep finally arrive, who is the first to exchange words with the hobbits? Hint


Question 2 of 15
2. The victors from the Battle of Helm's Deep then travel from Isengard to a hero's welcome at Meduseld. They look forward to a little rest and recuperation before facing the still-growing threat from the hordes of Mordor. However, as our heroes approach Edoras, what very strange thing or things do we observe happening?
Hint


Question 3 of 15
3. An urgent council of war is held in Meduseld on the morning after Pippin's unfortunate encounter with the palantir. King Theoden and Gandalf stand on either side of the central fireplace, and in the background we see a servant going right to left, intent on clearing the dining table. After the camera briefly shows Merry and Pippin sitting to one side, we see the scene apparently reused, with the servant is once again going right to left. In this instance of deja vu, what kind of animal is trailing the servant? Hint


Question 4 of 15
4. In "The Return of the King," Gandalf's one and only audience with the Steward of Gondor does not go well. Not only is the wizard's counsel rejected by Denethor, but Pippin manages to offer his services to the Steward as payment for the life of Boromir. Gandalf turns around and walks away, with Pippin in tow, in two sequences filmed separately but shown in quick succession. What did the film editors miss about Gandalf's cloak here? Hint


Question 5 of 15
5. Elrond confers with Aragorn in King Theoden's tent at Dunharrow, urging the Dunadan to become who he was born to be. However, the weather outside is not conducive to filming. A strong windstorm is in progress, threatening to rip the tent fabric from its supports. What object, sitting to one corner of the tent, falls over almost noiselessly? Hint


Question 6 of 15
6. On the morning of the ride of the Rohirrim to Minas Tirith, King Theoden tells Eowyn that she is to take charge of affairs at Edoras. As with many previous scenes in the trilogy, this sequence appears to have been filmed in two separate portions - one from Eowyn's perspective, and another from Theoden's perspective. As a result of intercutting, the positioning of Eowyn's arms quickly switch from being folded to being down at her sides in dizzying succession. To the best of our knowledge, what direction is Eowyn facing during this conversation? Hint


Question 7 of 15
7. Merry eagerly joins the ride of the Rohirrim from Edoras to Dunharrow on his own pony. However, as the Rohirrim set out for Minas Tirith, King Theoden forbids the hobbit from going to war. What editing gaffe occurs behind Merry before he is plucked from the ground by Eowyn? Hint


Question 8 of 15
8. As Gollum leads Frodo and Sam up the dangerously steep stairs of Cirith Ungol, he plots to dispense with Sam by framing him of "stuffing his face" with the remaining lembas bread. While the two hobbits are asleep, Gollum spreads a few crumbs of the waybread on Sam and throws the rest off the cliff. The ruse is ingenious, except that something untoward occurs with the crumbs on Sam. What happens? Hint


Question 9 of 15
9. During the "deep breath before the plunge," Pippin and Gandalf talk about the upcoming battle at a balcony in Minas Tirith. Actor Billy Boyd does his best to look the proper height of a hobbit by kneeling, but his body proportions cannot match those of his body double. What is Gandalf doing during this sequence? Hint


Question 10 of 15
10. In the dramatic confrontation between Eowyn and the Witch King of Angmar, special effects are at their best as the Lady of Rohan defeats the Nazgul (with some help from a hobbit). Amid the debris of warfare surrounding this confrontation, something turns up missing without any explanation. What did the film editors miss?
Hint


Question 11 of 15
11. A very sad scene occurs at the end of the Battle of the Pelennor Fields, as King Theoden's body lies broken on the ground. Eowyn, her arm disabled from an encounter with the Witch King's morningstar, crawls over to comfort her dying uncle. As Theoden goes to his fathers, what happens to the smudge on his middle right cheek? Hint


Question 12 of 15
12. Samwise the Brave, temporarily in possession of the One Ring, charges into the Tower of Cirith Ungol to rescue Frodo. The minions of Mordor have mostly killed each other off over ownership of the mithril shirt, but Sam still encounters some big Uruks on the stairway. In the theatrical release, Sam sees four, and then three orcs--a blooper that is finally explained in the Extended Version. How many orcs are actually alive at the time Sam starts to climb the stairs? Hint


Question 13 of 15
13. As Frodo and Sam approach Mount Doom, the makeup changes for actors Elijah Wood and Sean Astin during filming must have been a frenzy. One discontinuity that resulted from all the make-up sessions is the ever-changing location of a very obvious scar on Frodo's lower right cheek. Of all his "battle scars" that we are aware of, which one (according to Frodo) does not heal? Hint


Question 14 of 15
14. The very tearful goodbye at the Grey Havens marks the end of the Fellowship and of the trilogy. However, the hobbits are well-attired for this final goodbye, with all four appearing in pristine-looking Lothlorien cloaks (complete with the mallorn leaf cloak pins). To the best of our knowledge, which hobbit or hobbits should not be in possession of the original cloaks given to them by the Lady Galadriel? Hint


Question 15 of 15
15. The sad farewell at the Grey Havens is highlighted by Howard Shore's amazing soundtrack, complete with a very moving rendition of the Shire theme. We see and hear many things during this scene, but there is one group of animals we hear but never see. What are they? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Fairly early in the movie, we see Merry and Pippin perched on the outer wall of a flooded Isengard. As the camera moves closer, we see that Merry (in his trademark yellow vest) is on the right. However, when we see the hobbits in close-up, Merry is suddenly on the left and Pippin is on the right. When the victors from Helm's Deep finally arrive, who is the first to exchange words with the hobbits?

Answer: Gimli

Gimli is the first to talk to the hobbits, complaining of the "merry chase" the hobbits had led the three hunters on. Afterwards, Gandalf exclaims "Hobbits!" while Aragorn and Legolas merely smile.
2. The victors from the Battle of Helm's Deep then travel from Isengard to a hero's welcome at Meduseld. They look forward to a little rest and recuperation before facing the still-growing threat from the hordes of Mordor. However, as our heroes approach Edoras, what very strange thing or things do we observe happening?

Answer: All of these

All these problems are caused by the showing of a wide aerial sweep in reverse. Apparently, it was important to pan from left to right (the direction in which our heroes are traveling) instead of right to left (the direction of the original film clip).
3. An urgent council of war is held in Meduseld on the morning after Pippin's unfortunate encounter with the palantir. King Theoden and Gandalf stand on either side of the central fireplace, and in the background we see a servant going right to left, intent on clearing the dining table. After the camera briefly shows Merry and Pippin sitting to one side, we see the scene apparently reused, with the servant is once again going right to left. In this instance of deja vu, what kind of animal is trailing the servant?

Answer: Dog

The dog is a very willing participant in this sequence repeat, a device likely used to finish the council of war properly. The cat and the ferret are featured earlier in the trilogy, inside the Prancing Pony. And as far as we know, a warg has never gotten inside Meduseld.
4. In "The Return of the King," Gandalf's one and only audience with the Steward of Gondor does not go well. Not only is the wizard's counsel rejected by Denethor, but Pippin manages to offer his services to the Steward as payment for the life of Boromir. Gandalf turns around and walks away, with Pippin in tow, in two sequences filmed separately but shown in quick succession. What did the film editors miss about Gandalf's cloak here?

Answer: It becomes dirtier on the bottom

The length of Gandalf's cloak does not change, but its condition surely does. When Gandalf first turns around, the back of his cloak is spotted with dirt. After a split-second changeover, the bottom few inches of the cloak become noticeably dirtier.
5. Elrond confers with Aragorn in King Theoden's tent at Dunharrow, urging the Dunadan to become who he was born to be. However, the weather outside is not conducive to filming. A strong windstorm is in progress, threatening to rip the tent fabric from its supports. What object, sitting to one corner of the tent, falls over almost noiselessly?

Answer: A set of armor

A set of armor sits in one corner of the tent, behind Elrond and Aragorn, perilously close to the tent fabric that is being buffeted by the wind. The wind eventually knocks the armor over with just the slightest "clink." In the Extended Version, the falling armor is barely visible as we are shown the scene at a slightly different angle. Such are the problems of filming in wild and windy New Zealand.
6. On the morning of the ride of the Rohirrim to Minas Tirith, King Theoden tells Eowyn that she is to take charge of affairs at Edoras. As with many previous scenes in the trilogy, this sequence appears to have been filmed in two separate portions - one from Eowyn's perspective, and another from Theoden's perspective. As a result of intercutting, the positioning of Eowyn's arms quickly switch from being folded to being down at her sides in dizzying succession. To the best of our knowledge, what direction is Eowyn facing during this conversation?

Answer: East

The scene begins by showing Eowyn as she faces the rising sun. Given the latitude of Edoras and the time of year, we can have no doubt she is facing east.
7. Merry eagerly joins the ride of the Rohirrim from Edoras to Dunharrow on his own pony. However, as the Rohirrim set out for Minas Tirith, King Theoden forbids the hobbit from going to war. What editing gaffe occurs behind Merry before he is plucked from the ground by Eowyn?

Answer: His pony suddenly disappears

Merry holds the conversation with King Theoden while the hobbit is brushing the white pony. As King Theoden's party rides away, we see Merry with the pony no longer behind him. Perhaps one of the Rohirrim took it away as he passed by?
8. As Gollum leads Frodo and Sam up the dangerously steep stairs of Cirith Ungol, he plots to dispense with Sam by framing him of "stuffing his face" with the remaining lembas bread. While the two hobbits are asleep, Gollum spreads a few crumbs of the waybread on Sam and throws the rest off the cliff. The ruse is ingenious, except that something untoward occurs with the crumbs on Sam. What happens?

Answer: The crumbs on his right shoulder disappear, then reappear

Gollum disperses the lembas crumbs on Sam's right shoulder just before the hobbit wakes up. The two have a short and unfriendly conversation, during which the crumbs are not visible. However, after Frodo awakens and Sam discovers the lembas bread missing from his pack, the crumbs reappear just in time for Gollum to point them out to Frodo. Very sneaky, indeed!
9. During the "deep breath before the plunge," Pippin and Gandalf talk about the upcoming battle at a balcony in Minas Tirith. Actor Billy Boyd does his best to look the proper height of a hobbit by kneeling, but his body proportions cannot match those of his body double. What is Gandalf doing during this sequence?

Answer: All of these

In the theatrical release, the changes are much too sudden - Gandalf is smoking his pipe, and then immediately afterwards, he is drinking from a cup. The pipe, as well as the pipe smoke, is nowhere to be seen. In the restored scene in the Extended Version, we see what really happens!
10. In the dramatic confrontation between Eowyn and the Witch King of Angmar, special effects are at their best as the Lady of Rohan defeats the Nazgul (with some help from a hobbit). Amid the debris of warfare surrounding this confrontation, something turns up missing without any explanation. What did the film editors miss?

Answer: The fell beast's head

Snowmane (King Theoden's horse) is right where he is supposed to be, crushing the king's legs on the field of Pelennor. Eowyn herself removes her helm as she declares, "I am no man." Her sword is sent flying during the Witch King's demise. It is the head of the Witch King's fell beast that is missing - Eowyn hacks it off and it drops to the ground at Eowyn's feet, but the severed head is nowhere to be seen during the actual confrontation.
11. A very sad scene occurs at the end of the Battle of the Pelennor Fields, as King Theoden's body lies broken on the ground. Eowyn, her arm disabled from an encounter with the Witch King's morningstar, crawls over to comfort her dying uncle. As Theoden goes to his fathers, what happens to the smudge on his middle right cheek?

Answer: It becomes noticeably larger and "fresher"

During most of the conversation, the smudge is about the size of a dime and does not have much depth to it. After Theoden dies, the smudge is suddenly enlarged and appears "fresher."
12. Samwise the Brave, temporarily in possession of the One Ring, charges into the Tower of Cirith Ungol to rescue Frodo. The minions of Mordor have mostly killed each other off over ownership of the mithril shirt, but Sam still encounters some big Uruks on the stairway. In the theatrical release, Sam sees four, and then three orcs--a blooper that is finally explained in the Extended Version. How many orcs are actually alive at the time Sam starts to climb the stairs?

Answer: Five

In the theatrical release, we initially see four orcs descending the stairs. After we see Sam's shadow and hear him growling as he climbs the stairs, we flash back to the Uruks--and now there are only three. One of them has run up the stairs, but if you look closely, it's not the same orc that confronts Frodo later.

The mystery is solved in the Extended Version, where we see the fourth Uruk slinking away with the mithril shirt! That makes four Uruks on the stairs--and the leader that intends to kill Frodo makes five!
13. As Frodo and Sam approach Mount Doom, the makeup changes for actors Elijah Wood and Sean Astin during filming must have been a frenzy. One discontinuity that resulted from all the make-up sessions is the ever-changing location of a very obvious scar on Frodo's lower right cheek. Of all his "battle scars" that we are aware of, which one (according to Frodo) does not heal?

Answer: The stab wound from the Morgul blade

It was the Morgul blade wound that would not heal--Frodo complains about it to Sam near the end of the movie. And yes, severed fingers certainly do not heal--but it was his *left* index finger that was bitten off by Smeagol.
14. The very tearful goodbye at the Grey Havens marks the end of the Fellowship and of the trilogy. However, the hobbits are well-attired for this final goodbye, with all four appearing in pristine-looking Lothlorien cloaks (complete with the mallorn leaf cloak pins). To the best of our knowledge, which hobbit or hobbits should not be in possession of the original cloaks given to them by the Lady Galadriel?

Answer: Frodo and Sam

It's possible that Merry hangs on to his cloak and cloak pin until the end of the trilogy, even though (in the Extended Version) he temporarily loses them during the Battle of the Pelennor. Pippin's cloak pin (discarded during the chase from the Emyn Muil) could have been restored to him by Aragorn. On the other hand, Frodo has everything taken from him at the Tower of Cirith Ungol.

In addition, both Frodo and and Sam discard everything except their Shire garb before ascending Mount Doom. The only possible explanation, at least in terms of the screenplay, is if the Lady Galadriel provides replacement cloaks as the hobbits made their way back to the Shire.
15. The sad farewell at the Grey Havens is highlighted by Howard Shore's amazing soundtrack, complete with a very moving rendition of the Shire theme. We see and hear many things during this scene, but there is one group of animals we hear but never see. What are they?

Answer: Sea gulls

We hear the obligatory sounds of sea gulls at the Grey Havens, and Annie Lennox even sings of their calls in her song "Into the West." However, the sea gulls themselves are nowhere to be seen.
Source: Author traderider

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us