Quiz about Anatomy of a Song Saturday Night
Quiz about Anatomy of a Song Saturday Night

Anatomy of a Song: 'Saturday Night' Quiz


'Saturday Night' is a beautiful, haunting song by the Eagles that, inexplicably, has not got its own quiz yet, so I thought I'd remedy this.

A multiple-choice quiz by Quiz_Beagle. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music D-G
  8. »
  9. Eagles

Author
Quiz_Beagle
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
319,498
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
409
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 24 (10/10), Guest 81 (10/10), Guest 98 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In the first line of the Eagles' song 'Saturday Night', what does it seem like now? Hint

A nightmare
A dream
A mystery
An enigma

2. What burned so bright in the second line of the song 'Saturday Night'? Hint

The moon
Her eyes
The sun
Her diamonds

3. What did the singer give his lady in the third line of the song 'Saturday Night'? Hint

A kiss
A ring
A partridge in a pear tree
A book

4. In the last line of the first verse of 'Saturday Night' by the Eagles, what was high on the wing? Hint

The eagles
The bluebird
The vulture
The hang glider

5. The singer of 'Saturday Night' found his sweetheart and held her tight, but what does she anxiously ask him? Hint

Does my bum look big in this?
Was I all right?
Do I look all right?
Do you love me?

6. What did the years bring by the singer's door in the Eagles' song 'Saturday Night'? Hint

The railroad
The highway
Carol singers
Avon saleswomen

7. Is the singer's house in good repair in the song 'Saturday Night'?

Yes
No

8. We learn that the lady of the song 'Saturday Night' is spending her time with another man now - who or what is the singer spending his time with? Hint

The bottle
His bride
His pride
Funtrivia.com

9. Please find the missing word from the lyric of 'Saturday Night' below (this should be easy for Walter Scott fans).

"What a tangled ___ we weave"

Answer: (One Word. Something spiders make.)
10. The second chorus of the Eagles' 'Saturday Night' has the singer choosing a friend and losing a fight. This time, what does the girl anxiously ask him? Hint

Are you all right?
Does he love me?
Was I all right?
Do you have the right time?


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the first line of the Eagles' song 'Saturday Night', what does it seem like now?

Answer: A dream

"Seems like a dream now, it was so long ago".

'Saturday Night' was the only Eagles song for which the four original members of the Eagles (Glenn Frey, Don Henley, Bernie Leadon and Randy Meisner) were co-credited as songwriters.
2. What burned so bright in the second line of the song 'Saturday Night'?

Answer: The moon

"The moon burned so bright and the time went so slow"

Sometimes it seems to me that good times go very fast, and it's only the bad times that linger, but if you really think about the good times, it can be as if they lasted a lifetime. 'Saturday Night' was released on the Eagles' second album, 'Desperado' in 1973.
3. What did the singer give his lady in the third line of the song 'Saturday Night'?

Answer: A ring

"And I swore that I loved her and gave her a ring"

The album 'Desperado' was about Wild West outlaws and the two tracks that were released as singles were 'Tequila Sunrise' and 'Outllaw Man'. 'Saturday Night' was never released as a single, although it was covered by Billy Dean on his album 'Common Thread: The Songs of the Eagles'. The song suits his voice well.
4. In the last line of the first verse of 'Saturday Night' by the Eagles, what was high on the wing?

Answer: The bluebird

"The bluebird was high on the wing"

Those bluebirds get everywhere...now there's an idea for a quiz! On the back of the album cover for 'Desperado', the Eagles are playing dead and they are joined by J D Souther (a country rock singer and actor who co-wrote some of the Eagles' biggest hits, like 'Heartache Tonight' and 'New Kid in Town') and the legendary Jackson Browne.
5. The singer of 'Saturday Night' found his sweetheart and held her tight, but what does she anxiously ask him?

Answer: Was I all right?

"Whatever happened to Saturday night
Finding a sweetheart and holding her tight?
She said, "Tell me, oh, tell me, was I all right?"
Whatever happened to Saturday night?"

Oh, we ladies. You rarely find the gentlemen asking these things, although 'Do you love me?' was a hit for The Contours, a male group. 'Do I look all right?' was a question from the great Eric Clapton song 'Wonderful Tonight'. 'Does my bum look big in this?' is an unanswerable question.
6. What did the years bring by the singer's door in the Eagles' song 'Saturday Night'?

Answer: The railroad

"The years brought the railroad
It ran by my door"

Following the UK, the first steam railroads in the USA were built in the 1820s and 30s. However, another song on the album ('Doolin Dalton') details a gang that operated in the 1890s, which was when private entrepeneurs like Cornelius Vanderbilt were getting very rich with private railroads.
7. Is the singer's house in good repair in the song 'Saturday Night'?

Answer: No

"Now there's boards on the windows
And dust on the floor"

'Saturday Night' was also on the compilation box set 'Selected Works: 1972-1999' that was released in 2000.
8. We learn that the lady of the song 'Saturday Night' is spending her time with another man now - who or what is the singer spending his time with?

Answer: His pride

"And she passes the time at another man's side
And I pass the time with my pride"

Something obviously upset their relationship, and in 1980 the Eagles acrimoniously split up, with Glen Frey and the 'fifth Eagle', Don Felder, famously declaring that they couldn't even be in the same state together. Although after 14 years and successful solo careers for the members, they reformed, Don Felder was fired and subsequently sued the group. The suit was settled in 2007.
9. Please find the missing word from the lyric of 'Saturday Night' below (this should be easy for Walter Scott fans). "What a tangled ___ we weave"

Answer: Web

"What a tangled web we weave
Go 'round with circumstance
Someone show me how to tell the dancer
From the dance"

Walter Scott wrote "Oh what a tangled web we weave
When first we practice to deceive" in 'Marmion' in 1808. Researching this quiz, I discovered that this quote is often mistakenly attributed to Shakespeare.
10. The second chorus of the Eagles' 'Saturday Night' has the singer choosing a friend and losing a fight. This time, what does the girl anxiously ask him?

Answer: Are you all right?

"What ever happened
To Saturday night?
Choosin' a friend and losin' a fight
She said,"Tell me, oh, tell me, are you all right?"
Whatever happened to Saturday night?
Whatever happened to Saturday night?"

So ends this little ballad, which is one of my favourite Eagles' songs. Bernie Leadon plays banjo, fingerpicked guitar and mandolin, making an interesting and original sound. I hope that you've enjoyed the quiz and that it might inspire you to listen to the song.
Source: Author Quiz_Beagle

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 07 2023 : Guest 24: 10/10
Dec 14 2022 : Guest 81: 10/10
Dec 11 2022 : Guest 98: 10/10

Score Distribution

quiz
2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us