FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Beatles Albums
Quiz about Beatles Albums

Beatles Albums Trivia Quiz


Everyone loves the Beatles---but can you name which of the songs I give you appears on which album? Test your knowledge of the Fab Four's compilations now!

A multiple-choice quiz by Lord_Catz8. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Beatles, The
  8. »
  9. Albums by The Beatles

Author
Lord_Catz8
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
333,827
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2603
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 86 (6/10), SueLane (10/10), jazh2 (8/10).
Question 1 of 10
1. This song appears on the album 'Please Please Me' as song number 11. John Lennon gave the song its name because he remembers his mother singing part of a Disney song to him, including these lyrics: "Promise not to tell. We are standing by a wishing well."
Hint


Question 2 of 10
2. This song is number three on the 'Abbey Road' album. It features, aside from the title character, girls named Rose, Valerie and Joan. Hint


Question 3 of 10
3. This song is featured as number three on the 'White Album' (disk one). It makes many references to other songs, among them: 'Lady Madonna', 'Strawberry Fields Forever', 'The Fool On The Hill', and 'Fixing a Hole'. Hint


Question 4 of 10
4. This song from the 'Let It Be' album, the penultimate album the Beatles recorded together, is the last single ever released by the Beatles, by Paul McCartney. The B-side is 'For You Blue'. Hint


Question 5 of 10
5. This song, number two on the 'Revolver' album, features a priest who was originally named Father McCartney after Paul McCartney's dad. Another character, originally Miss Daisy Hawkins, was renamed because McCartney wanted a name that "sounded more real". Hint


Question 6 of 10
6. This hit song, number four on 'Rubber Soul', is featured in one of the Beatles's cartoon movies. Directly after the song in the movie, one of the Beatles remarks, "Aw, Ringo's just a sentimentalist!"

The video also features a giant phone with a fish as a receiver and a white background that turns rainbow colored as the Beatles walk across it.
Hint


Question 7 of 10
7. This song, number three on 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band', was credited by John Lennon as being inspired by a picture his son, Julian, drew of a girl he sat next to in school. Most people, however, insist it is about drugs. Hint


Question 8 of 10
8. This song is featured as number six on 'Yellow Submarine'. The song was requested to be played on the first global television link, Our World, and they needed a song that could be easily understood by all nations. Hint


Question 9 of 10
9. The song, number six on 'Magical Mystery Tour', is quite nonsensical. It features lines such as "corporation tee-shirt, stupid bloody Tuesday". Hint


Question 10 of 10
10. This song, number ten on 'Hard Day's Night', is about the stress of being in love with a Beatle and how you need your memories when your partner is gone. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 07 2024 : Guest 86: 6/10
Mar 20 2024 : SueLane: 10/10
Mar 18 2024 : jazh2: 8/10
Mar 18 2024 : Guest 149: 8/10
Mar 13 2024 : Guest 108: 9/10
Mar 13 2024 : Rockhound6165: 8/10
Mar 03 2024 : Guest 100: 9/10
Mar 03 2024 : Guest 76: 9/10
Mar 02 2024 : Guest 136: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This song appears on the album 'Please Please Me' as song number 11. John Lennon gave the song its name because he remembers his mother singing part of a Disney song to him, including these lyrics: "Promise not to tell. We are standing by a wishing well."

Answer: Do You Want To Know A Secret

"I wrote [the song] and gave it to George to sing. I thought it would be a good vehicle for him because it only had three notes and he wasn't the best singer in the world." ~~~John Lennon
2. This song is number three on the 'Abbey Road' album. It features, aside from the title character, girls named Rose, Valerie and Joan.

Answer: Maxwell's Silver Hammer

In 1994, Paul McCartney said the song details the downfalls of life.

"'Maxwell's Silver Hammer' is my analogy for when something goes wrong out of the blue, as it so often does, as I was beginning to find out at that time in my life...We still use that expression now when something unexpected happens." ~~~Paul McCartney
3. This song is featured as number three on the 'White Album' (disk one). It makes many references to other songs, among them: 'Lady Madonna', 'Strawberry Fields Forever', 'The Fool On The Hill', and 'Fixing a Hole'.

Answer: Glass Onion

People were mystified by the line "Well here's another clue for you all/The walrus was Paul". They believed this confirmed the urban legend that Paul McCartney died during the recording of 'Sgt. Pepper's Lonely Heart's Club Band' and was replaced by someone who looked and sounded just like him.
4. This song from the 'Let It Be' album, the penultimate album the Beatles recorded together, is the last single ever released by the Beatles, by Paul McCartney. The B-side is 'For You Blue'.

Answer: The Long And Winding Road

'The Long and Winding Road' was the Fab Four's last number one hit in the United States, on May 23, 1970.

Paul McCartney wrote the song at his farm in Scotland, where he was inspired by the tension growing among the Beatles. McCartney said later: "I just sat down at my piano in Scotland, started playing and came up with that song, imagining it was going to be done by someone like Ray Charles."
5. This song, number two on the 'Revolver' album, features a priest who was originally named Father McCartney after Paul McCartney's dad. Another character, originally Miss Daisy Hawkins, was renamed because McCartney wanted a name that "sounded more real".

Answer: Eleanor Rigby

Paul McCartney originally named the priest, Father Mackenzie, Father McCartney. Then he said, "I thought it was a bit of a hang-up for my dad, being in this lonely song, so we looked through the phonebook." Mackenzie fit the song's rhythm, so the priest was renamed.
6. This hit song, number four on 'Rubber Soul', is featured in one of the Beatles's cartoon movies. Directly after the song in the movie, one of the Beatles remarks, "Aw, Ringo's just a sentimentalist!" The video also features a giant phone with a fish as a receiver and a white background that turns rainbow colored as the Beatles walk across it.

Answer: Nowhere Man

John Lennon's inspiration comes from strange places, as he explained in this quote:

"I was just sitting, trying to think of a song, and I thought of myself sitting there, doing nothing and getting nowhere . . . Nothing would come. I was cheesed off and went for a lie-down, having given up. Then I thought of myself as a 'Nowhere Man', sitting in his nowhere land."
7. This song, number three on 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band', was credited by John Lennon as being inspired by a picture his son, Julian, drew of a girl he sat next to in school. Most people, however, insist it is about drugs.

Answer: Lucy In The Sky With Diamonds

John Lennon's young son, Julian, inspired this song when Lennon saw a picture titled Lucy---in the sky with diamonds, drawn in nursery school. When the song was released, the BBC banned it because the initials were LSD---otherwise known as acid.

Julian Lennon says this about the song: "It was purely unconscious that it came out to be LSD. Until someone pointed it out, I never even thought of it. I mean, who would ever bother to look at initials of a title? It's not an acid song. The imagery was Alice in the boat."
8. This song is featured as number six on 'Yellow Submarine'. The song was requested to be played on the first global television link, Our World, and they needed a song that could be easily understood by all nations.

Answer: All You Need Is Love

Brian Epstein, the Beatles' manager, remarks: "It was an inspired song and they really wanted to give the world a message; the nice thing about it is that it cannot be misinterpreted. It is a clear message saying that love is everything."
9. The song, number six on 'Magical Mystery Tour', is quite nonsensical. It features lines such as "corporation tee-shirt, stupid bloody Tuesday".

Answer: I Am The Walrus

John Lennon wrote this song after a schoolboy sent him a letter informing him that their professor had a course dedicated entirely to deciphering the meanings behind Beatles songs. Lennon didn't like that idea, so he wrote this in retaliation. Of course, this has sparked much curiosity about the song's TRUE meaning.
10. This song, number ten on 'Hard Day's Night', is about the stress of being in love with a Beatle and how you need your memories when your partner is gone.

Answer: Things We Said Today

Paul McCartney wrote this for his girlfriend, Jane Asher, who was often lonely when he was off playing concerts and making movies.

The piano was supposed to be omitted, but the sound leaked onto some of the microphones used in recording. Of the three takes, take one was a false start, take two was the rhythm and take three was the overdubbing.
Source: Author Lord_Catz8

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us