FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bix Beiderbecke A Jazz Legend A Jazz Tragedy
Quiz about Bix Beiderbecke A Jazz Legend A Jazz Tragedy

Bix Beiderbecke, A Jazz Legend, A Jazz Tragedy Quiz


Bix Beiderbecke, arguably the greatest Jazz Cornetists that ever lived. Eddie Condon said of Bix's unique style, "it was like a girl saying yes". Enjoy! Sources include the Ken Burns "Jazz" mini-series and the book "Remembering Bix" by Ralph Berton.

A multiple-choice quiz by graz1. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. B

Author
graz1
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
118,230
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
275
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. When was Bix born? Hint


Question 2 of 10
2. Where was Bix born? Hint


Question 3 of 10
3. Other than being a great Cornetist, what other instrument was Bix accomplished at? Hint


Question 4 of 10
4. Bix recorded two records with Louis Armstrong.


Question 5 of 10
5. Frankie Trumbauer and Bix formed a truly great Jazz partnership. Which of the following is one of their recordings and perhaps their greatest hit? Hint


Question 6 of 10
6. Were Bix's parents supportive of their son's chosen profession?


Question 7 of 10
7. Which movie was loosely based on Bix's life? Hint


Question 8 of 10
8. "The Modern Suite" consisted of four original solo compositions which Bix wrote and recorded. Which instrument did he play in these recordings? Hint


Question 9 of 10
9. Bix play in both Jean Goldkette's and Paul Whiteman's orchestras.


Question 10 of 10
10. How old was Bix when he died? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When was Bix born?

Answer: March 10, 1903

Leon Bismark Beiderbecke was born March 10, 1903. A "Tribute to Bix Beiderbecke" takes place in Kenosha, Wisconsin on the weekend nearest March 10. August 4, 1901 is Louis Armstrong's birthday, October 21, 1917 is Dizzy Gillespie's birthday and August 6, 1931 is the day Bix passed away.
2. Where was Bix born?

Answer: Davenport, Iowa

Every year in July the "Bix Beiderbecke Memorial Jazz Festival" is held in Davenport. The dates of the festival for 2003, the 100th anniversary of Bix's birth, are 24-27 July.
3. Other than being a great Cornetist, what other instrument was Bix accomplished at?

Answer: Piano

Born to play music, at age 8 Bix was outplaying his piano teacher. After listening to a Victrola and jazz records his brother brought home on his return from WWI, Bix borrowed a cornet from his neighbor and started imitating the songs he heard. Even though he played brilliantly, he never learned more than the basics of written music.
4. Bix recorded two records with Louis Armstrong.

Answer: False

Sadly, due to the segregation in the music industry (and the rest of the United States), Bix and Armstrong never recorded a record together. Legend has it that Bix first heard Armstrong while sitting on the banks of the Mississippi River listening to the River Boat Jazz Bands. Later Bix and Armstrong played together into the early morning in Black Clubs on the south side of Chicago.
5. Frankie Trumbauer and Bix formed a truly great Jazz partnership. Which of the following is one of their recordings and perhaps their greatest hit?

Answer: Singing the Blues

In my humble opinion, one of the best Jazz recordings ever made, it included Jimmy Dorsey on the clarinet, Bill Rank playing trombone, Chauncey Morehouse on drums and the incomparable Eddie Lang on Guitar. "Dead Man Blues" was recorded by Jelly Roll Morton, "Chinatown, My Chinatown" by Louis Armstrong and "West End Blues" was written by Joe Oliver, and made famous by Louis Armstrong and Earl Hines in their 1928 recording. All are outstanding Jazz melodies.

Many of Bix's recordings can be heard at www.bixbeiderbecke.com and www.redhotjazz.com
6. Were Bix's parents supportive of their son's chosen profession?

Answer: No

Bix's parents, in particular his father, strongly disapproved of his playing of Jazz music. After Bix suffered a nervous breakdown in 1929, while playing with "The Paul Whiteman Orchestra", he returned home to recover, only to find all of his records he had proudly sent to his parents in a hall closet, unopened.
7. Which movie was loosely based on Bix's life?

Answer: Young Man With a Horn

A great movie starring Kirk Douglas, but realistic to Bix's life in regard only to the alcoholism and music. "Pete Kelly's Blues" is a fictional movie starring Jack Webb about a Jazz Band in the twenties, "The Five Pennies" starring Danny Kaye is the biography of another great Jazz cornetist, Red Nichols.
8. "The Modern Suite" consisted of four original solo compositions which Bix wrote and recorded. Which instrument did he play in these recordings?

Answer: Piano

The four songs were "In A Mist", "In The Dark", "Candlelight", and "Flashes". Numerous Impressionist composers such as Debussy, Ravel, and Satie among others had a great influence on Bix's music and compositions. "Davenport Blues" written in December 1924, was Bix's first original composition to be recorded.
Additional source: www.riverwalk.com
9. Bix play in both Jean Goldkette's and Paul Whiteman's orchestras.

Answer: True

Playing in numerous bands throughout his career, Bix started in the "Wolverine Jazz Band" then moved on to "Jean Goldkette's Band", but lost his job because of his inability to read music. In 1926 he joined "Frankie Trumbauer's Orchestra" and went of to became a soloist with "The Paul Whiteman's Orchestra", the greatest white Jazz Band of the time. Prior to his death he recorded some songs with Hoagy Carmichael and under the name "Bix Beiderbecke and his Orchestra", but the results of his years of hard drinking finally took their toll and by 1931, other than occasional college dates, he was never sober enough to play in a band again. Additional Source: www.redhotjazz.com
10. How old was Bix when he died?

Answer: 28

Bix passed away in New York City at Queen's General Hospital on August 6, 1931 at 9:30 PM EST, and was buried in Davenport Iowa's Oakdale cemetery 5 days later. The cause of death was listed as lobar pneumonia and edema of the brain. His land lady had found him in a drunken stupor; when she asked him if he was OK, he pointed to a half full bottle of bootleg gin and replied that he had everything he needed.

She left, but, worried about his condition, she called an ambulance. A life long alcoholic, he had unsuccessfully tried treatment centers in the later years of his life.

After Bix died, Louis Armstrong said, "Lots of cats tried to play like Bix, ain't none of them played like him yet".
Source: Author graz1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Referenced Topics
Music   Movies   General   Names   New York   Cats   Jazz   New York City   Rivers   Blue   The Color Black   Guitar   Iowa   Composers   Wisconsin   Blues   Keyboards   Drums   Clarinet   Trombone  

Other Destinations
  Explore Other Quizzes by graz1

  Go to Music A-C Quizzes

  More B Quizzes

  FunTrivia Homepage

6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us