Quiz about Classic Country Songs By Female Singers  Part 2
Quiz about Classic Country Songs By Female Singers  Part 2

Classic Country Songs By Female Singers - Part 2 Quiz


This ten question quiz includes six number one hits. All songs are from the 1970s and 1980s. Have fun!

A multiple-choice quiz by annanne. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Country Music
  8. »
  9. Classic Country

Author
annanne
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
347,217
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
648
Last 3 plays: GORDOM (5/10), Guest 174 (8/10), kinkyfriedman (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In this 1983 number three song, Kathy Mattea tells the story of Eddie and his female love:

"She made the Woolworth counter shine"

What is the name of Eddie's girl?
Hint

Tina
Rita
Nina
Rosa

2. How many times have you said or heard it said ... I seldom watch the news, it's too depressing?

For this 1983 number one song, which of the country ladies listed below said she would like to hear "A Little Good News" today?
Hint

Anne Murray
Marie Osmond
K.T. Oslin
Reba McEntire

3. Dolly Parton starts off this particular song (number one in 1984) with approximately 30 seconds of yodeling. Can you identify which one of her songs listed below I'm referring to? Hint

Washday Blues
My Tennessee Mountain Home
Mule Skinner Blues
Tennessee Homesick Blues

4. Here is a number one hit from 1985 ... can you pick the correct words to fill in the lyric gap from the chorus?

"Like a river it just keeps on rolling
'Till it fills you up to overflow and
There's no stopping, no stopping, no stopping ______________"
Hint

my heart
your heart
your love
my love

5. I have provided the opening few lines of a 1982 number one song ... can you tell me who is this very successful, well-known country lady who is also known by her first name?

"I walk into the kitchen
The silverware is gone
The furniture is missing
I guess you got it all uhuh"

Answer: (First Name OR First & Last Name)
6. The lines below are sung by which country lady?

"Can I see you tonight
Just think of the time that we're wasting
Everything will be right
It could be love that we're making"
Hint

Tanya Tucker
Crystal Gayle
Reba McEntire
K. T. Oslin

7. Emmylou Harris is asking this special request from a certain someone ... who is he?

"Mr. ______________ bring me a dream
Make him the cutest that I've ever seen
Give him the word that I'm not a rover
Then tell him that his lonesome nights are over"

Answer: ("Mr.___________" is the song title)
8. The chorus for this 1975 number one song needs one word for completion ... can you identify the correct word?

"I'll get the blanket from the bedroom
And we'll go walkin' once again
To that __________ down by the river
Where our sweet love first began"
Hint

bank
woods
place
spot

9. Sammi Smith's 1970 "Help Me Make It Through The Night" was her only number one hit song.

True
False

10. Which of the country ladies listed below sang this line in her 1972 number four song?

"Just sip that wine and have a really good time
And listen to a country song"
Hint

Shelly West
Loretta Lynn
Lynn Anderson
Dottie West


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In this 1983 number three song, Kathy Mattea tells the story of Eddie and his female love: "She made the Woolworth counter shine" What is the name of Eddie's girl?

Answer: Rita

"Rita was 16 years
Hazel eyes and chestnut hair
She made the Woolworth counter shine
Eddie was a sweet romancer
And a darn good dancer
They'd waltz the aisles of the five and dime"

This was Mattea's first top ten song and the first single released from her third studio album "Walk The Way The Wind Blows".

Composed by Nanci Griffith who also included it on her 1986 album "The Last Of The True Believers".
2. How many times have you said or heard it said ... I seldom watch the news, it's too depressing? For this 1983 number one song, which of the country ladies listed below said she would like to hear "A Little Good News" today?

Answer: Anne Murray

"Nobody robbed a liquor store on the lower part of town
Nobody OD'ed, nobody burned a single buildin' down
Nobody fired a shot in anger, nobody had to die in vain
We sure could use a little good news today"

"Nobody was assassinated in the whole Third World today
And in the streets of Ireland, all the children had to do was play
And everybody loves everybody in the good old USA
We sure could use a little good news today"

From Anne Murray's album, "A Little Good News", this song won her a Grammy Award in 1983 for Best Country Vocal Performance. She also has two other Grammys in the country category and one Grammy in the pop category.
3. Dolly Parton starts off this particular song (number one in 1984) with approximately 30 seconds of yodeling. Can you identify which one of her songs listed below I'm referring to?

Answer: Tennessee Homesick Blues

Over the course of her varied musical and acting career, Parton has released over one hundred singles, twenty number one solo hits and forty-five music videos. Also, she has appeared in twelve movie films and twelve television programs.

Among her numerous awards and nominations, Parton has made substantial contributions through her philanthropic activities.
4. Here is a number one hit from 1985 ... can you pick the correct words to fill in the lyric gap from the chorus? "Like a river it just keeps on rolling 'Till it fills you up to overflow and There's no stopping, no stopping, no stopping ______________"

Answer: your heart

Here is another verse of Marie Osmond's "There's No Stopping Your Heart" from her same-titled album:

"When you touch me it's like paradise
Tropical islands and soft moonlight all night
It's almost like fallin' in love
For the very first time
When forever starts,
There's no stopping, no stopping, no stopping your heart"

In 1983, Osmond and singer/actor John Schneider co-founded the Children's Miracle Network, a non-profit organization raising money for children's hospitals throughout the United States.
5. I have provided the opening few lines of a 1982 number one song ... can you tell me who is this very successful, well-known country lady who is also known by her first name? "I walk into the kitchen The silverware is gone The furniture is missing I guess you got it all uhuh"

Answer: Reba

Reba McEntire's "Can't Even Get The Blues" from her "Unlimited" album, became her first number one hit and her fourteenth country hit.

Reba's television program "Reba" (2001-2007) won her the People's Choice Award for Favorite Female Performer in a New Television Series in 2002.
6. The lines below are sung by which country lady? "Can I see you tonight Just think of the time that we're wasting Everything will be right It could be love that we're making"

Answer: Tanya Tucker

"Can I See You Tonight" released from Tanya Tucker's "Dreamlovers" album, was a number four hit in 1980.

Tucker has never won a Grammy Award, though nominated nine times between 1973 and 1994.
7. Emmylou Harris is asking this special request from a certain someone ... who is he? "Mr. ______________ bring me a dream Make him the cutest that I've ever seen Give him the word that I'm not a rover Then tell him that his lonesome nights are over"

Answer: Sandman

Emmylou Harris first recorded this song in 1978 with Dolly Parton and Linda Ronstadt.

In 1981 Harris' solo version was released from her album "Evangeline", taking a number ten spot on the country charts.
8. The chorus for this 1975 number one song needs one word for completion ... can you identify the correct word? "I'll get the blanket from the bedroom And we'll go walkin' once again To that __________ down by the river Where our sweet love first began"

Answer: spot

"Blanket On The Ground" by Billie Jo Spears, was her only number one hit out of 46 singles released.

A Beaumont, TX native (Jan. 1938), Spears died of cancer (Dec. 2011), in Vidor, TX.
9. Sammi Smith's 1970 "Help Me Make It Through The Night" was her only number one hit song.

Answer: True

This one was composed by Kris Kristofferson and recorded on his 1970 album, "Kristofferson".
This song has been covered by numerous artists, though Sammi Smith's recording is the most popular version.

The first two verses of "Help Me Make It Through The Night" are:

"Take the ribbon from my hair
Shake it loose and let it fall
Lay it soft upon my skin
Like the shadows on the wall"

"Come and lay down by my side
Til the early mornin' light
All I'm takin' is your time
Help me make it through the night"
10. Which of the country ladies listed below sang this line in her 1972 number four song? "Just sip that wine and have a really good time And listen to a country song"

Answer: Lynn Anderson

It was composed by Alan Garth and Jim Messina and recorded on Loggins & Messina 1971 album "Sittin' In".

Anderson has recorded over thirty studio albums and has had more than ten number one singles.
Source: Author annanne

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 24 2023 : GORDOM: 5/10
Jan 21 2023 : Guest 174: 8/10
Jan 18 2023 : kinkyfriedman: 4/10
Jan 01 2023 : Guest 66: 4/10
Dec 11 2022 : Guest 76: 8/10
Dec 10 2022 : Guest 71: 4/10

Score Distribution

quiz
2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us