Quiz about Classic Rock that Really Rocks
Quiz about Classic Rock that Really Rocks

Classic Rock that Really Rocks Quiz


These are 25 of the greatest songs and bands ever assembled. See if you can figure them out. It will span all genres of music from the 60s, 70s and 80s.

A multiple-choice quiz by animefreak1124. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Mixture
  8. »
  9. Rock and Roll

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
271,645
Updated
Aug 18 22
# Qns
25
Difficulty
Average
Avg Score
16 / 25
Plays
13304
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (17/25), Guest 181 (15/25), Husker1959 (21/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Perhaps the best known band of all time, The Beatles had many hits. Which of these isn't one of them? Hint

Day Tripper
Band on the Run
I Want to Hold Your Hand
Can't Buy Me Love

2. The Who's classic album "Tommy" was a rock opera and movie. Who played Tommy in the film version? Hint

Roger Daltrey
Keith Moon
John Entwistle
Pete Townshend

3. Which famous guitarist is nicknamed Slowhand? Hint

Jimi Hendrix
Eric Clapton
Jimmy Page
Pete Townshend

4. Which one of these people was NOT one of the founding members of Cream? Hint

Ginger Baker
Eric Clapton
John Mayall
Jack Bruce

5. Who was responsible for the mega-hit "American Pie"? Hint

The Eagles
Don McLean
Willie Nelson
Gordon Lightfoot

6. Which of these songs did NOT appear on the album "The Stranger" by Billy Joel? Hint

Movin' Out (Anthony's Song)
Piano Man
Only the Good Die Young
Just the Way You Are

7. Which song does Rod Stewart NOT sing? Hint

Hot Legs
Maggie May
Everybody Has A Dream
Do Ya Think I'm Sexy

8. What character did Meat Loaf play in the film version of "The Rocky Horror Picture Show"? Hint

Eddie
Dr. Frank-N-Furter
Riff-Raff
Brad Majors

9. Motley Crue is known for the songs "Girls, Girls, Girls", "Live Wire", and "Dr. Feelgood".

True
False

10. Bon Jovi is very well known in the world of music. Which of these songs do NOT appear on the "Slippery When Wet" album? Hint

Livin' on a Prayer
You Give Love a Bad Name
Wanted Dead or Alive
Bad Medicine

11. Rick Allen continued to perform with his band even after losing his left arm. What is the name of his band? Hint

Quiet Riot
Def Leppard
The Scorpions
Warrant

12. Which Guns N' Roses song features the lyrics "She's got eyes of the bluest skies"? Hint

Welcome to the Jungle
Sweet Child o' Mine
My Michelle
Paradise City

13. Black Sabbath was the first true metal band. What song was their first real hit? Hint

Paranoid
Heaven and Hell
Iron Man
War Pigs

14. "Gimme Three Steps" is a song written by .38 Special.

True
False

15. What is the real first name of Ozzy Osbourne? Hint

Tony
John
Dave
Bill

16. Aerosmith's original lineup featured all of these people except whom? Hint

Tom Hamilton
Joe Perry
Brad Whitford
Joey Kramer

17. Which of these songs was NOT a hit for Kansas? Hint

Carry on Wayward Son
Chasing Shadows
Dust in the Wind
Play the Game Tonight

18. What is the real name of the lead singer of The Police? Hint

Sting
Andy Summers
Stuart Copeland
Gordon Sumner

19. Poison is another great band, but which of these did NOT appear on the "Open Up and Say...Ahh!" album? Hint

Every Rose Has Its Thorn
Your Mama Don't Dance
Nothin' But A Good Time
Talk Dirty to Me

20. Eddie and Alex Van Halen formed the group Van Halen along with David Lee Roth and Michael Anthony. Which song was considered by fans to be a betrayal of their image? Hint

Oh, Pretty Woman
Hot for Teacher
Jump
Panama

21. AC/DC came out with which album after the death of Bon Scott? Hint

Highway to Hell
Back in Black
For Those About to Rock
Who Made Who

22. Who was the first member of Led Zeppelin to pass away? Hint

Jimmy Page
John Paul Jones
Robert Plant
John Bonham

23. Which Metallica album was the first one to feature Jason Newstead as the bassist? Hint

Ride the Lightning
And Justice For All
Master of Puppets
Metallica

24. Iron Butterfly was best known for their 17 minute heavy metal song "In A Gadda Da Vida."

True
False

25. Which KISS song was written about a fan who was killed in a car accident? Hint

Shout It Out Loud
Rock and Roll All Nite
Detroit Rock City
Strutter


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Perhaps the best known band of all time, The Beatles had many hits. Which of these isn't one of them?

Answer: Band on the Run

"Band on the Run" was written and performed by former Beatle Paul McCartney. However, when the song was a hit, he was no longer a Beatle and the song was released by the Wings.
2. The Who's classic album "Tommy" was a rock opera and movie. Who played Tommy in the film version?

Answer: Roger Daltrey

Pete Townshend and John Entwistle both played themselves in the movie. Keith Moon had a double role as both himself and Tommy's Uncle Ernie.
3. Which famous guitarist is nicknamed Slowhand?

Answer: Eric Clapton

One of Clapton's earliest shots at fame was as the guitarist for the Yardbirds. He is considered one of the greatest guitarists of all time.
4. Which one of these people was NOT one of the founding members of Cream?

Answer: John Mayall

John Mayall was never in Cream. Eric Clapton was the guitarist as well as a vocalist. Jack Bruce was the lead singer and bassist. Ginger Baker played the drums.
5. Who was responsible for the mega-hit "American Pie"?

Answer: Don McLean

Don McLean wrote the song as a tribute to Buddy Holly, Ritchie Valens, and J. P. Richardson Jr., a.k.a. The Big Bopper. "American Pie" also inspired the phrase "the day the music died".
6. Which of these songs did NOT appear on the album "The Stranger" by Billy Joel?

Answer: Piano Man

Billy Joel's "Piano Man" was the title of his second album. On the album, "Piano Man" was the second track and is listed at 5:37 in length.
7. Which song does Rod Stewart NOT sing?

Answer: Everybody Has A Dream

"Everybody Has a Dream" is performed by Billy Joel. "Maggie May" is one of the best known songs that Rod Stewart has performed.
8. What character did Meat Loaf play in the film version of "The Rocky Horror Picture Show"?

Answer: Eddie

Riff-Raff was played by Richard O'Brian. Dr. Frank-N-Furter was played by Tim Curry. Brad Majors was played by Barry Bostwick.
9. Motley Crue is known for the songs "Girls, Girls, Girls", "Live Wire", and "Dr. Feelgood".

Answer: true

Motley Crue was also responsible for other great songs like "Shout at the Devil" and "Too Young to Fall in Love." They were originally made up of Tommy Lee, Nikki Sixx, Mick Mars, and Vince Neil.
10. Bon Jovi is very well known in the world of music. Which of these songs do NOT appear on the "Slippery When Wet" album?

Answer: Bad Medicine

"Bad Medicine" appeared on the band's fourth album. "Slippery When Wet" was Bon Jovi's third album.
11. Rick Allen continued to perform with his band even after losing his left arm. What is the name of his band?

Answer: Def Leppard

Rick Allen lost his arm in a car crash. His accident was the reason for the delayed release of Def Leppard's "Hysteria" album.
12. Which Guns N' Roses song features the lyrics "She's got eyes of the bluest skies"?

Answer: Sweet Child o' Mine

"Sweet Child o' Mine" is one of the best known song that GNR has ever performed. "Sweet Child o' Mine" was written by Axl Rose about his soon to be wife, Erin Everly.
13. Black Sabbath was the first true metal band. What song was their first real hit?

Answer: Paranoid

"Paranoid" was the first Sabbath song to gain substantial radio air play. They are also well known for "Iron Man" and "War Pigs", but "Paranoid" was their first hit.
14. "Gimme Three Steps" is a song written by .38 Special.

Answer: false

"Gimme Three Steps" was written by Lynryd Skynyrd. They are also very well known for "Sweet Home Alabama" and "Free Bird".
15. What is the real first name of Ozzy Osbourne?

Answer: John

Ozzy Osbourne was the lead singer of Black Sabbath from 1968-1979. He went solo after he was fired from Sabbath and had huge hits with "Crazy Train" and "Bark at the Moon". His full name is John Michael Osbourne.
16. Aerosmith's original lineup featured all of these people except whom?

Answer: Brad Whitford

Brad Whitford joined the band in 1971 after the departure of Ray Tabano. The original lineup was Steven Tyler, Joe Perry, Ray Tabano, Tom Hamilton, and Joey Kramer.
17. Which of these songs was NOT a hit for Kansas?

Answer: Chasing Shadows

"Chasing Shadows" was never on the Billboard Top 100. All of the other songs made some indent in the top 100 chart.
18. What is the real name of the lead singer of The Police?

Answer: Gordon Sumner

Sting's real name is Gordon Sumner. Andy Summers is the guitarist and Stuart Copeland is the drummer.
19. Poison is another great band, but which of these did NOT appear on the "Open Up and Say...Ahh!" album?

Answer: Talk Dirty to Me

Poison is made up of Bret Michaels, C. C. DeVille, Bobby Dall, and Rikki Rokkett. "Talk Dirty to Me" appeared on their debut album "Look What the Cat Dragged In."
20. Eddie and Alex Van Halen formed the group Van Halen along with David Lee Roth and Michael Anthony. Which song was considered by fans to be a betrayal of their image?

Answer: Jump

"Jump" was considered by fans to be a betrayal of their image because it featured Eddie Van Halen playing a synthesizer. "Jump" turned out to be one of the greatest songs that Van Halen ever wrote.
21. AC/DC came out with which album after the death of Bon Scott?

Answer: Back in Black

Brian Johnson took over for Bon Scott after his death. "Back in Black" featured the song "You Shook Me All Night Long" and the title track "Back in Black".
22. Who was the first member of Led Zeppelin to pass away?

Answer: John Bonham

John Bonham died in 1980. All other members of the group survived much longer than that, well into the 21st century.
23. Which Metallica album was the first one to feature Jason Newstead as the bassist?

Answer: And Justice For All

"...And Justice For All" features the hits "...And Justice for All" and "One." It was Metallica's fourth studio album.
24. Iron Butterfly was best known for their 17 minute heavy metal song "In A Gadda Da Vida."

Answer: true

"In A Gadda Da Vida" was originally titled "In the Garden of Eden" or "In the Garden of Venus." Doug Ingle slurred the words because he was under the influence of LSD.
25. Which KISS song was written about a fan who was killed in a car accident?

Answer: Detroit Rock City

"Detroit Rock City" appeared on KISS's "Destroyer" album. "Destroyer" was rated as #496 on "Rolling Stone's" 500 Greatest Albums of All Time.
Source: Author animefreak1124

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 30 2022 : Guest 172: 17/25
Nov 30 2022 : Guest 181: 15/25
Nov 28 2022 : Husker1959: 21/25
Nov 25 2022 : Guest 97: 19/25
Nov 25 2022 : Guest 86: 20/25
Nov 24 2022 : Guest 50: 10/25
Nov 24 2022 : Guest 71: 14/25
Nov 23 2022 : nmerr: 16/25
Nov 22 2022 : Guest 104: 23/25

Score Distribution

quiz
12/1/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us