FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about It Cost How Much
Quiz about It Cost How Much

It Cost How Much? Trivia Quiz


Hmmm, actually, all of these songs are "Free". Enjoy!

A multiple-choice quiz by mlcmlc. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Title is a Question
  8. »
  9. One Word Songs

Author
mlcmlc
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
338,588
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
453
- -
Question 1 of 10
1. "Free" was a one-hit wonder in 1956, reaching number 23 on US Billboard. The singer-songwriter also had a hit with "I Cried" which reached number 30 in 1954. He lived in Australia during the 1960s and 1970s and, for part of that time, hosted his own talk show. Who was this singer-songwriter?

"Free, free to go your way
But let me say
You're always free
To come back to me."
Hint


Question 2 of 10
2. The album "Hearts and Flowers" was released in 1990, and the single "Free" was released soon after. The album reached number 29 on the UK Album Charts, but the single didn't chart. Which blues singer, songwriter and guitarist released these?

"You're free
Make your own decisions
You live your life
And let me live mine"
Hint


Question 3 of 10
3. Deniece Williams released the R&B hit "Free" in 1976. It reached number 25 on Billboard Hot 100. What album was it released on?

"but I want to be free free free
and I just got to be me me"
Hint


Question 4 of 10
4. The Norwegian debut album, "Another Phase", released in 2002 included "Free" as track one. The album "White Turns Blue", produced to appeal to US audiences, was a compilation of songs from the albums "Another Phase" and "Mellow". The song "Free" was relabeled as "Fragile (Free)". What artist released these albums?

"Coz I am fragile
I am hopeless
I'm not perfect
But I am free..."
Hint


Question 5 of 10
5. "Free", written by Beth Nielson Chapman and Annie Roboff, was included as a track on Chapman's album "Look". What artist released the track in 2002 on her album "Cry"?

"You're free
Make your own decisions
You live your life
And let me live mine"
Hint


Question 6 of 10
6. On the "1999" album, released in 1982, "Free" is a piano ballad about patriotism. What royal-sounding artist released the album?

"Be glad that U r free
Free 2 change your mind
Free 2 go most anywhere, anytime"
Hint


Question 7 of 10
7. In 1971 Chicago released an album with a song titled "Free". The song when released as a single reached number twenty on the Billboard Hot 100 list. Can you identify the album where it was first released?

"I just want to be free of all the hurt
Free of all the pain
I want to just end these lonely hours
End these lonely days."
Hint


Question 8 of 10
8. The album "Twelve Year Silence" was released with the track "Free" in 2005 by Warner Bros. Records. Which band, with members Brett Hestla, Clint Lowery, Troy McLawhorn, Corey Lowery, and Will Hunt, released this debut album?

"Free? Now are you?
Is it life that holds us down?
Free? How are you?
When I'm stuck here on the ground."
Hint


Question 9 of 10
9. Originally released on the album "Harem" in 2003, "Free" was a translation from German. Which soprano singer, often categorized as a classical crossover, translated this with Sophie B. Hawkins for her album?

"I had to be free
Had to be free
From feelings that haunted
I wanted to see
Wanted to be
Free"
Hint


Question 10 of 10
10. Which band, often compared the Grateful Dead, released "Free" as the first track on "Billy Breathes"?

"I'm floating in the blimp a lot
I feel the feeling I forgot
I'm floating in the blimp a lot
I feel free!"
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 20 2024 : jibberer: 10/10
Jan 10 2024 : seemom: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Free" was a one-hit wonder in 1956, reaching number 23 on US Billboard. The singer-songwriter also had a hit with "I Cried" which reached number 30 in 1954. He lived in Australia during the 1960s and 1970s and, for part of that time, hosted his own talk show. Who was this singer-songwriter? "Free, free to go your way But let me say You're always free To come back to me."

Answer: Tommy Leonetti

Tommy Leonetti also wrote music for film and TV. He was an actor in several shows including "Gomer Pyle, U.S.M.C.", "I Spy", "Hawaii Five-O" and "The Waltons". His song "My City of Sydney", written with Robert Troup, was used by Australian TV channel ATN7 for station identification for a number of years.
2. The album "Hearts and Flowers" was released in 1990, and the single "Free" was released soon after. The album reached number 29 on the UK Album Charts, but the single didn't chart. Which blues singer, songwriter and guitarist released these? "You're free Make your own decisions You live your life And let me live mine"

Answer: Joan Armatrading

Armatrading is the first artist from St. Kitts to have been nominated from a Grammy. In addition, a 2010 release, "This Charming Life", reached number one on the US Blues Chart and spawned an international tour.
3. Deniece Williams released the R&B hit "Free" in 1976. It reached number 25 on Billboard Hot 100. What album was it released on? "but I want to be free free free and I just got to be me me"

Answer: This is Niecy

This was recorded at Columbia Records. The song reached number one in the UK for two weeks in 1977. Deniece Williams also recorded "Too Much, Too Little, Too Late" and "Without Us" as duets with Johnny Mathis.
4. The Norwegian debut album, "Another Phase", released in 2002 included "Free" as track one. The album "White Turns Blue", produced to appeal to US audiences, was a compilation of songs from the albums "Another Phase" and "Mellow". The song "Free" was relabeled as "Fragile (Free)". What artist released these albums? "Coz I am fragile I am hopeless I'm not perfect But I am free..."

Answer: Maria Mena

Her debut album, "Another Phase", reached number six on Norwegian charts. Her album for US audiences, "White Turns Blue" reached number 102 on US Billboard 200, and number one on the Billboard Top Heatseekers Chart.
5. "Free", written by Beth Nielson Chapman and Annie Roboff, was included as a track on Chapman's album "Look". What artist released the track in 2002 on her album "Cry"? "You're free Make your own decisions You live your life And let me live mine"

Answer: Faith Hill

The "Cry" album for Faith Hill peaked at number one on US Billboard 200 and US Billboard Top Country Albums. The "Look" album for Beth Nielson Chapman reached number 63 on the UK Albums Chart.
6. On the "1999" album, released in 1982, "Free" is a piano ballad about patriotism. What royal-sounding artist released the album? "Be glad that U r free Free 2 change your mind Free 2 go most anywhere, anytime"

Answer: Prince

This album was a huge success for Prince, peaking at number twelve on the US Billboard 200 chart. This was the first recordings of "The Revolution" and their name can be seen, backwards, on the cover.
7. In 1971 Chicago released an album with a song titled "Free". The song when released as a single reached number twenty on the Billboard Hot 100 list. Can you identify the album where it was first released? "I just want to be free of all the hurt Free of all the pain I want to just end these lonely hours End these lonely days."

Answer: Chicago III

The song was written by Robert Lamm and lead vocal was sung by Terry Kath. The band Chicago formed in 1967, and has seen many changes over the years. In 2002, "The Very Best of Chicago: Only the Beginning" was released by Rhino, and included numbers spanning their career.
8. The album "Twelve Year Silence" was released with the track "Free" in 2005 by Warner Bros. Records. Which band, with members Brett Hestla, Clint Lowery, Troy McLawhorn, Corey Lowery, and Will Hunt, released this debut album? "Free? Now are you? Is it life that holds us down? Free? How are you? When I'm stuck here on the ground."

Answer: Dark New Day

The album peaked at number 103 on the US Billboard 200. "Brother", "Pieces", and "Follow the Sun Down" were all released as singles from the album.
9. Originally released on the album "Harem" in 2003, "Free" was a translation from German. Which soprano singer, often categorized as a classical crossover, translated this with Sophie B. Hawkins for her album? "I had to be free Had to be free From feelings that haunted I wanted to see Wanted to be Free"

Answer: Sarah Brightman

"Free" was released as a single in 2004. Sarah Brightman sings pop and classical music, sometimes interweaved. The role of Christine Daae in "The Phantom of the Opera" was created for her.
10. Which band, often compared the Grateful Dead, released "Free" as the first track on "Billy Breathes"? "I'm floating in the blimp a lot I feel the feeling I forgot I'm floating in the blimp a lot I feel free!"

Answer: Phish

"Free" became a successful single, peaking at number eleven on US Billboard Mainstream Rock Tracks Chart. Phish is known for their improvisation and jams, the music not limited to any one genre. They started in 1983, broke up in 2004 and reunited in 2009.
Source: Author mlcmlc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series A Few in Music #1:

My quizzes in the "Music" category

  1. Mad Dogs and Englishmen Average
  2. It Cost How Much? Average
  3. Grand Pianists Easier
  4. More Power to Your Elbow Average
  5. It Takes Two Easier
  6. Songs of the American West Average
  7. When the Walls Come Down Average
  8. Grand Opera Easier
  9. Waiting for the Bus Average

3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us