Quiz about Johnny Cash Live
Quiz about Johnny Cash Live

Johnny Cash Live! Trivia Quiz


Johnny Cash's empathy toward prisoners sparked the recording of two of his most successful albums: "Live at Folsom Prison" and "Live at San Quentin". This quiz is about those two albums. Enjoy!

A multiple-choice quiz by Bob9491. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. Johnny Cash

Author
Bob9491
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
400,337
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
169
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 70 (7/10), Guest 174 (4/10), Guest 63 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. On both live albums, what are the first words out of Johnny's mouth? Hint

"Hello. I'm Johnny Cash."
He sings "I hear the train a-comin"
"Thank you!"
"Hi!"

2. On the "Folsom Prison" album Johnny sings a gospel song that was written by an inmate named Glen Sherley. What was the title? Hint

Greystone Chapel
A House of Worship In a Den of Sin
The Lord Has Set My Soul Free
A Flower of Light

3. On the "San Quentin" album Johnny sings a song called "Wanted Man". What music legend wrote the song? Hint

Bob Dylan
Kris Kristofferson
John Denver
Neil Diamond

4. Both live prison albums were recorded and released by what record label? Hint

Columbia Records
Decca
RCA
United Artists

5. On the "San Quentin" album Johnny and his wife June Carter Cash sang a duet called "Darling Companion". What singer-songwriter did Johnny acknowledge as the writer of the song? Hint

John Sebastian
James Taylor
Bob Dylan
Joni Mitchell

6. True or False: Cash was against the idea of a live prison album.

True
False

7. Early in the "San Quentin" show Johnny announces that the concert is being filmed for showing in what country? Hint

The Netherlands
Japan
Germany
England

8. "Johnny Cash At Folsom Prison" and "Johnny Cash at San Quentin" were both recorded in 1968.

True
False

9. Which member of Johnny's band had passed away prior to the San Quentin performance? Hint

Luther Perkins
W.S. Holland
Marshall Grant
Bob Wootton

10. Which of these songs did Johnny NOT sing at either performance? Hint

Send A Picture of Mother
25 Minutes to Go
Home of The Blues
Wreck of The Old 97


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On both live albums, what are the first words out of Johnny's mouth?

Answer: "Hello. I'm Johnny Cash."

I always thought it was cool that Johnny opened his shows this way. It had a certain humble flair to it. He did the same thing on his weekly TV show. His back would be to the camera and he would turn dramatically, the spotlight would hit him and he would say those famous words.
2. On the "Folsom Prison" album Johnny sings a gospel song that was written by an inmate named Glen Sherley. What was the title?

Answer: Greystone Chapel

With Johnny's support and encouragement, Glen Sherley wrote several other songs. Glen was sitting in the front row at Johnny's show and was unaware that Cash was going to do the song. Sadly Glen took his own life at age 42.
3. On the "San Quentin" album Johnny sings a song called "Wanted Man". What music legend wrote the song?

Answer: Bob Dylan

Unconcerned about any push back from the Nashville establishment, Cash made no secret of his friendship with Dylan. Dylan gave Johnny the song a week prior to Cash's San Quentin performance. The two recorded a rough demo of the song, accompanied by Carl Perkins, but it was never released publicly. They also performed the song together on Johnny's weekly TV show.
4. Both live prison albums were recorded and released by what record label?

Answer: Columbia Records

After getting his start on the legendary Sun Records label in Memphis, Johnny signed with Columbia in 1958. Both live albums reached number one on the Billboard Country Album chart and the "San Quentin" album crossed over into the pop chart and topped that one as well, due in large part to the success of "A Boy Named Sue".

As Johnny's career waned Columbia would ultimately drop him but his career had a resurgence with his "American Recordings" series, released by a label of the same name.
5. On the "San Quentin" album Johnny and his wife June Carter Cash sang a duet called "Darling Companion". What singer-songwriter did Johnny acknowledge as the writer of the song?

Answer: John Sebastian

John Sebastian came into national prominence in the mid-1960s as the founder and lead singer of the group The Lovin' Spoonful. They had several hits including "Daydream", "Do You Believe In Magic" and "Did You Ever Have To Make Up Your Mind" as well as several others written or co-written by Sebastian.

After the band broke up Sebastian continued to write and perform. He came back into prominence as the writer and singer of the theme song for the TV show "Welcome Back Kotter" which became a number one hit for him.
6. True or False: Cash was against the idea of a live prison album.

Answer: False

Quite the contrary. The albums were Johnny's idea. He pitched it to Bob Johnston who had just taken over as head of the country division of Columbia Records. Johnston loved the idea and immediately called Folsom Prison and San Quentin. Folsom responded first.
7. Early in the "San Quentin" show Johnny announces that the concert is being filmed for showing in what country?

Answer: England

A camera crew from Grenada Television was filming the San Quentin concert. Cash was becoming very irritated as they tried to tell him where to stand, what to sing, etc. At one point he became so angry he stuck his middle finger up at one of the cameramen. The inmates cheered wildly when he announced "I'm here to do what YOU want me to do and what I want to do!"
8. "Johnny Cash At Folsom Prison" and "Johnny Cash at San Quentin" were both recorded in 1968.

Answer: False

The "Folsom Prison" album was recorded in January, 1968. The "San Quentin" album was recorded in February, 1969. Cash actually did two shows at Folsom: One in the morning and one in the early afternoon. Carl Perkins and The Statler Brothers performed on both the Folsom and San Quentin shows.
9. Which member of Johnny's band had passed away prior to the San Quentin performance?

Answer: Luther Perkins

Luther Perkins was an original member of Johnny Cash's band, originally known as The Tennessee Two. The addition of drummer W.S. "Fluke" Holland made it The Tennessee Three. Sadly, Luther's death occurred because he fell asleep with a lit cigarette and burned to death in the ensuing fire.
10. Which of these songs did Johnny NOT sing at either performance?

Answer: Home of The Blues

"Home of The Blues" was one of Johnny's early Sun recordings. "25 Minutes To Go" was written by Shel Silverstein who also composed Johnny's hit "A Boy Named Sue". "Wreck of The Old '97" was an old railroad song; Cash arranged his version and originally recorded it on the Sun label. It became a staple of his live concerts. "Send A Picture of Mother" was a Cash composition.
Source: Author Bob9491

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 24 2023 : Guest 70: 7/10
Dec 28 2022 : Guest 174: 4/10
Dec 19 2022 : Guest 63: 7/10
Dec 05 2022 : Guest 206: 6/10

Related Quizzes
This quiz is part of series Country Music Time With Bob:

I have several music quizzes online including several country music quizzes! Here are twelve of them plus a "guest". Enjoy!

  1. A Tribute to Faron Young Average
  2. A Tribute To The Hag Average
  3. Classic 50s Country Trivia Average
  4. Don Williams--A Tribute To The Gentle Giant Average
  5. Gentle On The Ears-The Music of Glen Campbell Average
  6. George Jones--A Tribute to A Country Legend Average
  7. It Takes Two Baby...Country Style! Average
  8. Kitty Wells - A Tribute to a Legend Average
  9. Roses In The Country Average
  10. Sonny James--The Southern Gentleman Average
  11. Johnny Cash Average
  12. Sessions Presents: Country Hits of the 80s! Average

2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us