Quiz about Metallica Master of Puppets
Quiz about Metallica Master of Puppets

Metallica: "Master of Puppets" Quiz


Here are some questions about "Master of Puppets" by Metallica.

A multiple-choice quiz by mex. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Metallica

Author
mex
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
311,185
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2381
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 47 (8/10), Guest 205 (7/10), Guest 135 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. There are two instrumentals on "Master of Puppets".

True
False

2. What song is the lyric from:
"Back to the front
You will do, what I say, when I say
Back to the front
You will die, when I say, you must die
Back to the front
You coward, you servant you blindman"?
Hint

Leper Messiah
Disposable Heroes
Damage Inc.
Welcome Home (Sanitarium)

3. What song title from "Master of Puppets" completes this lyric:
"Time for lust, time for lie
Time to kiss your life goodbye
Send me money, send me green
Heaven you will meet
Make a contribution
And you'll get a better seat
Bow to ____________"?
Hint

Leper Messiah
Master of Puppets
Orion
Battery

4. How many songs on "Master of Puppets" were written by Hetfield, Ulrich, Burton, and Hammett? Hint

one
three
none
two

5. What song is the lyric from:
"Messenger of fear in sight
Dark deception kills the light
Hybrid children watch the sea
Pray for father, roaming free"?
Hint

Battery
The Thing That Should Not Be
Master of Puppets
Welcome Home (Sanitarium)

6. What song is the lyric from:
"Build my fear of what's out there
And cannot breathe the open air
Whisper things into my brain
Assuring me that I'm insane
They think our heads are in their hands
But violent use brings violent plans
Keep him tied, it makes him well
He's getting better, can't you tell"?
Hint

Orion
The Thing That Should Not Be
Welcome Home (Sanitarium)
Leper Messiah

7. Which word completes this lyric:
"Lashing out the action
Returning the reaction
Weak are ripped and torn away
Hypnotizing power
Crushing all that cower
_______ is here to stay"?

Answer: (One Word)
8. What song is the lyric from:
"End of passion play, crumbling away
I'm your source of self-destruction
Veins that pump with fear, sucking darkest clear
Leading on your death's construction
Taste me you will see
More is all you need
You're dedicated to
How I'm killing you"?
Hint

Battery
Leper Messiah
Damage Inc.
Master of Puppets

9. What song is the lyric from:
"Dealing out the agony within
Charging hard and no one's gonna give in
Living on your knees, conformity
Or dying on your feet for honesty
Inbred, our bodies work as one
Bloody, but never cry submission
Following our instinct not a trend
Go against the grain until the end"?
Hint

Disposable Heroes
Orion
Damage Inc.
Leper Messiah

10. Who was the producer for "Master of Puppets"? Hint

Flemming Rasmussen
Rick Rubin
Bob Rock
Mutt Lange


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. There are two instrumentals on "Master of Puppets".

Answer: false

There is only one instrumental on "Master of Puppets" which is "Orion". This was written by James Hetfield, Lars Ulrich, and Cliff Burton.
2. What song is the lyric from: "Back to the front You will do, what I say, when I say Back to the front You will die, when I say, you must die Back to the front You coward, you servant you blindman"?

Answer: Disposable Heroes

This song is about using soldiers as cannon fodder in the war. It is about the complete disregard the country in question has of its loyal troops, its heroes. This was written by James Hetfield, Lars Ulrich, and Kirk Hammett.
3. What song title from "Master of Puppets" completes this lyric: "Time for lust, time for lie Time to kiss your life goodbye Send me money, send me green Heaven you will meet Make a contribution And you'll get a better seat Bow to ____________"?

Answer: Leper Messiah

This song is about dealing with Christian televangelists who use a person's guilt to con them into paying money. This was written by James Hefield and Lars Ulrich.
4. How many songs on "Master of Puppets" were written by Hetfield, Ulrich, Burton, and Hammett?

Answer: two

"Master of Puppets" and "Damage Inc." were written by Hetfield, Ulrich, Burton, and Hammett.
5. What song is the lyric from: "Messenger of fear in sight Dark deception kills the light Hybrid children watch the sea Pray for father, roaming free"?

Answer: The Thing That Should Not Be

This is based on Cthulhu short stories by H.P. Lovecraft, an early-20th century American writer. This was written by James Hetfield, Lars Ulrich, and Kirk Hammett.
6. What song is the lyric from: "Build my fear of what's out there And cannot breathe the open air Whisper things into my brain Assuring me that I'm insane They think our heads are in their hands But violent use brings violent plans Keep him tied, it makes him well He's getting better, can't you tell"?

Answer: Welcome Home (Sanitarium)

A sanitarium is a mental institution that an inmate can leave at his own free will. This was written by James Hetfield, Lars Ulrich, and Kirk Hammett.
7. Which word completes this lyric: "Lashing out the action Returning the reaction Weak are ripped and torn away Hypnotizing power Crushing all that cower _______ is here to stay"?

Answer: Battery

The title refers to Battery Street in San Francisco. It was on this street that many of the clubs where Metallica first played were situated. This was written by James Hetfield and Lars Ulrich.
8. What song is the lyric from: "End of passion play, crumbling away I'm your source of self-destruction Veins that pump with fear, sucking darkest clear Leading on your death's construction Taste me you will see More is all you need You're dedicated to How I'm killing you"?

Answer: Master of Puppets

The "Master" of puppets is a reference to drugs. This was written by James Hetfield, Lars Ulrich, Cliff Burton, and Kirk Hammett.
9. What song is the lyric from: "Dealing out the agony within Charging hard and no one's gonna give in Living on your knees, conformity Or dying on your feet for honesty Inbred, our bodies work as one Bloody, but never cry submission Following our instinct not a trend Go against the grain until the end"?

Answer: Damage Inc.

This was written by James Hetfield, Lars Ulrich, Cliff Burton, and Kirk Hammett. This was the last time that all four of these men would collaborate in writing a song together.
10. Who was the producer for "Master of Puppets"?

Answer: Flemming Rasmussen

Flemming Rasmussen produced three Metallica records ("Ride the Lightning", "Master of Puppets", and "...And Justice for All"). Bob Rock produced four Metallica records ("Metallica", "Load", "Reload", and "St. Anger"). Rick Rubin produced one Metallica record ("Death Magnetic"). Mutt Lange produced no Metallica records but produced records for bands such as AC/DC and Def Leppard.
Source: Author mex

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 25 2023 : Guest 47: 8/10
Jan 19 2023 : Guest 205: 7/10
Jan 18 2023 : Guest 135: 8/10
Jan 16 2023 : Guest 110: 9/10
Jan 09 2023 : Guest 91: 6/10
Jan 06 2023 : Guest 49: 8/10
Jan 05 2023 : Guest 161: 8/10
Jan 05 2023 : Guest 89: 9/10
Jan 04 2023 : Guest 207: 7/10

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us